Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κραυγή της Μαρίας Καρυστιανού – «Η φωνή των νεκρών μας»

Δημοσιεύτηκε

στις

100

Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν την εικόνα και τα συναισθήματα. Είναι λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης και η Μαρία Καρυστιανού έχει μόλις ολοκληρώσει την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Άπαντες μέσα στην κατάμεστη αίθουσα έχουν σηκωθεί όρθιοι και χειροκροτούν τη μητέρα της 20χρονης Μάρθας, που χάθηκε εκείνη την αποφράδα νύχτα μαζί με άλλους 56 συνανθρώπους μας. Το ημερολόγιο έγραφε 28 Φεβρουαρίου 2023.

YouTube player

Λίγη ώρα νωρίτερα, το οπτικοακουστικό υλικό που προβάλλεται στους προτζέκτορες της αίθουσας καθηλώνει. Μαρτυρίες, συναισθηματική φόρτιση και ένα μεγάλο γιατί. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, που διοργάνωσε την εκδήλωση, με σπασμένη φωνή ζητά να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. «Αθάνατοι, δικαιοσύνη παντού» ακούγεται από τον ίδιο, 60 δευτερόλεπτα μετά.
«Ελάτε στη θέση μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καρυστιανού, ξεδιπλώνοντας όλες της πτυχές αυτής της τραγικής υπόθεσης που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες διερωτήθηκε εάν «στις χώρες σας θα τολμούσε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή». Η ίδια τόνισε ότι βρέθηκε στις Βρυξέλλες με σκοπό να μιλήσει για την αξία της ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας του λόγου, καθώς και το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης, ζητήματα, που όπως είπε, έχουν πληγεί στη στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της, χαρακτήρισε την υπόθεση των Τεμπών οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, στηλιτεύοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη διαχείριση του σιδηροδρομικού δικτύου. Με σκληρά λόγια μίλησε κατά του πρώην υπουργού μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή με αφορμή τα όσα δήλωσε πρόσφατα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. «Η κοινωνία οραματίζεται την δικαίωση και την ταφή των όσων εσείς εκπροσωπείτε» ανέφερε σε έντονο ύφος.
Υποστήριξε, δε, ότι το υπουργείο γνώριζε τα προβλήματα γύρω από τα συστήματα ασφαλείας, ενώ κατήγγειλε την παραβίαση των πρωτοκόλλων, τον παραγκωνισμό των δικαστικών λειτουργών και την πλήρη αλλοίωση του χώρου. Ακόμη, κατήγγειλε ότι η πραγματογνωμοσύνη «συντάχθηκε μέσα από τα γραφεία». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για εγκλήματα κατά της ζωής, υπογραμμίζοντας ότι το ακαταδίωκτο «είναι το συγχωροχάρτι της διαφθοράς».

«Βίαιος θάνατος. Πλήρης απανθράκωση. Ούτε μια τελευταία αγκαλιά και ένα φιλί αποχαιρετισμού δεν μπορέσαμε να δώσουμε». Αυτά ήταν κάποια από τα λόγια του Παύλου Ασλανίδη, πατέρα του 27 χρόνου Δημήτρη που χάθηκε στα Τέμπη. «Όλοι είμαστε ”επιβάτες” στην ίδια ταχεία ενός εκτροχιασμένου και τυχοδιωκτικού κράτους που δεν διστάζει να ξεπουλάει ακόμα και ζωές… για εισιτήρια!». Κάθε λέξη γροθιά στο στομάχι. Οι συγγενείς των θυμάτων και μαζί τους ολόκληρη η ελληνική κοινωνία ζητούν κάτι σαφές και απλό: Να διαλευκανθεί η υπόθεση, να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών, να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα παιδιά τους.

Συνολικά, η εκδήλωση διήρκεσε περισσότερο από 3 ώρες και είχε τίτλο: «Τέμπη: εκτροχιασμός του Κράτους Δικαίου». Διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τον Ευρωβουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Αρβανίτη, ενώ πέρα από τους συγγενείς των θυμάτων ομιλητές ήταν, επίσης, οι δικηγόροι Γιώργος Ηλιόπουλος και Ελεονόρα Γεωργίου
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε πλήθος βουλευτών και Ευρωβουλευτών μεταξύ αυτών ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου και ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. Στο Ευρωκοινοβούλιο βρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος μίλησε στα αγγλικά και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Κυβέρνησης τόσο για την υπόθεση των Τεμπών όσο, όμως, και συνολικά για τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του κράτους δικαίου, υπενθυμίζοντας το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *