Connect with us

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά μοριακό οξυγόνο εκτός του γαλαξία μας

Δημοσιεύτηκε

στις

333

Αστρονόμοι εντόπισαν μοριακό οξυγόνο, το αέριο που είναι απαραίτητο για την αναπνοή του ανθρώπινου είδους, για πρώτη φορά σε έναν γαλαξία έξω από τον δικό μας.
Το πιο συνηθισμένο στοιχείο στο σύμπαν είναι το υδρογόνο, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ήλιο και στην τρίτη το οξυγόνο. Με αυτά τα δεδομένα, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι το μοριακό οξυγόνο Ο2, θα ήταν εύκολα εντοπίσιμο στο μεσοαστρικό διάστημα, όμως κανείς δεν είχε παρατηρήσει μοριακό οξυγόνο έξω από τον γαλαξία μας, μέχρι τώρα.
Μια ερευνητική ομάδα του Παρατηρητηρίου αστρονομίας της Σανγκάης, στην Κίνα, κατάφερε να εντοπίσει την ψηφιακή «υπογραφή» του μορίου του οξυγόνου σε έναν γαλαξία που ονομάζεται Μαρκαριάν 231 και βρίσκεται σε απόσταση 560 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.
Είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς με το νου του αποστάσεις τέτοιου μεγέθους, είναι όμως πολύ εύκολο να επισκεφθεί το “NoviBet online casino” και να περιηγηθεί στις εντυπωσιακές ιστοσελίδες του με τα συναρπαστικά παιχνίδια που προσφέρουν έντονες συγκινήσεις.
Ο Μαρκαριάν 231 είναι ο πλησιέστερος γαλαξίας στη Γη που περιέχει ένα κουάζαρ. Με τον όρο αυτό περιγράφεται μια μαύρη τρύπα που περιβάλλεται από μια μάζα αερίων, η οποία στροβιλίζεται με τέτοια ταχύτητα ώστε υπερθερμαίνεται και λάμπει με μια λάμψη που είναι δυνατόν να εντοπιστεί από τον πλανήτη μας.
Κάνοντας παρατηρήσεις από ραδιοτηλεσκόπια στη Γαλλία και την Ισπανία, οι αστρονόμοι κατέγραψαν ακτινοβολία με μήκος κύματος τα 2.52 χιλιοστά, που υποδεικνύει την παρουσία οξυγόνου. «Πρόκειται για την πρώτη καταγραφή μοριακού οξυγόνου εκτός του γαλαξία μας» δήλωσε ο ΤζούντζιΓουάν, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, στην «Αστροφυσική Επιθεώρηση».
Πρόκειται επίσης για τη μεγαλύτερη ποσότητα μοριακού οξυγόνου που παρατηρήθηκε εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Στο παρελθόν, οι αστρονόμοι είχαν εντοπίσει το μόριο μόνο σε δύο νέφη αστρικής σκόνης εντός του γαλαξία μας, στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα και στο νέφος RhoOphiuchi. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έλλειψη διαστρικού οξυγόνου οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα οξυγόνου παγώνουν μαζί με μόρια νερού και σχηματίζουν κόκκους σκόνης, όπου το οξυγόνο βρίσκεται εγκλωβισμένο. Στα αστρικά νέφη όμως, η τριβή μπορεί να απομακρύνει τον πάγο από τη σκόνη, απελευθερώνοντας άτομα οξυγόνου που ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν μόρια.
Αλλά ακόμη και στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, το μοριακό οξυγόνο είναι σπάνιο. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο φορές περισσότερα μόρια υδρογόνου από μόρια οξυγόνου. Το υδρογόνο είναι περισσότερο επίσης στον γαλαξία Μαρκαριάν 231, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό, μόνο δέκα χιλιάδες προς ένα.
Μια τέτοια συγκέντρωση θεωρείται αφύσικα υψηλή και δεν υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτό. Ανεξάρτητοι επιστήμονες θεωρούν ότι πρέπει να γίνει μια νέα μέτρηση. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι στον Μαρκαριάν 231 υπάρχουν πολλά αστρικά νέφη που υποβοηθούν την απελευθέρωση οξυγόνου. Στον γαλαξία αυτόν δημιουργούνται εκατό φορές περισσότερα άστρα από τον δικό μας και αστρικά αέρια με υψηλές ταχύτητες από το κέντρο του μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με κόκκους παγωμένης σκόνης στην περιφέρειά του, απελευθερώνοντας οξυγόνο σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω.
Αν ισχύει αυτή η θεωρία, το οξυγόνο που αποδεσμεύεται μπορεί, με τη σειρά του, να εκπέμψει ακτινοβολία που ψύχει τα αστρικά αέρια και οδηγεί στον σχηματισμό και άλλων νέων άστρων στον γαλαξία.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *