Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απολογισμός μιας «Καλλικρατικής» θητείας

Δημοσιεύτηκε

στις

1678

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη, μιλά στο «Μ» για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο δήμος Αμφιλοχίας τρία χρόνια μετά τη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα αλλά και την πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και πολίτες. Επίσης απαντά για τη ζωή στην πόλη της Αμφιλοχίας, πια έργα υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη αλλά και τις προοπτικές του Δήμου, για την κοινωνική πολιτική και το εκλογικό σύστημα.

• Λίγο πριν την ολοκλήρωση μιας θητείας στο σχέδιο «Καλλικράτη» πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για ένα αυστηρό και σε κάποιες περιπτώσεις αντιπαραγωγικό πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Ποια είναι η δική σας άποψη ως Δημάρχου  και  ως Γ.Γ. της ΚΕΔΕ;
-Το πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών δήμων σήμερα είναι έντονα περιοριστικό, παρά τη συνταγματική διάταξη του άρθρου 102, που προβλέπει σημαντική αυτονομία. Εξελίσσεται σε εξόχως γραφειοκρατικό, υφίσταται διαρκείς και σεκταριστικές υπηρεσιακές μεταβολές και παρενοχλείται αφόρητα από δεκάδες απίθανους και αναποτελεσματικούς μηχανισμούς και διαδικασίες ελέγχου, οι οποίοι ελάχιστα διασφαλίζουν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Αν δε συνεκτιμήσουμε και τη δραματική μείωση των κρατικών ενισχύσεων, τότε έχουμε τη σημερινή εικόνα των Δήμων, που όπως και σεις λέτε, καθιστά τη λειτουργία τους προβληματική. Όμως η σημερινή κατάσταση δεν είναι το αρχικό πρόγραμμα «Καλλικράτης» όπως αποτυπώθηκε στο νόμο 3582 του 2010, αλλά η μια στρεβλωμένη  οργανωτικολειτουργική φόρμα, που επέβαλαν οι πολλές περιοριστικές πολιτικές λόγω της κρίσης. Ευτυχώς όμως που διατηρούνται πολλά βασικά πολιτικά και ανθρωπογεωγραφικά   στοιχεία του Καλλικράτη και έτσι οι περισσότεροι δήμοι παραμένουν ακόμη ενεργοί, με τεράστια προβλήματα βεβαίως, αλλά μακράν πιο αποτελεσματικοί σε σχέση με το κεντρικό κράτος. Σκεφθείτε ότι τώρα ασκούν αποκλειστικά, αυτοί, εκτός των πολλών αρμοδιοτήτων τους και το σύνολο της κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής της χώρας.
Αν δεν είχε γίνει ο Καλλικράτης, που έφερε και οικονομική εξυγίανση, οι περισσότεροι από τους παλιούς δήμους θα είχαν χρεοκοπήσει και θα είχαν καταρρεύσει, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν.
Γι’ αυτό και προκαλούν κατάπληξη, όταν ορισμένοι , τοποθετούνται δογματικά ή προτείνουν με ανεύθυνο τρόπο και χωρίς επιχειρήματα, την επιστροφή στο παρελθόν των παλαιών μικρών κοινοτήτων.
Δηλαδή λένε στον κόσμο, ότι επειδή δοκιμάζεσαι σκληρά, δώσε μου τη δυνατότητα να σε σφάξω, για να γλυτώσεις.
• Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα δημόσια οικονομικά, συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων. Ποια είναι η κατάσταση στο Δήμο Αμφιλοχίας;
-Οι περικοπές στο Δήμο μας, είναι ίδιες, όπως σε όλη τη χώρα. Μείωση 60% στις λειτουργικές επιχορηγήσεις και 57% στις εθνικές επενδύσεις, σε σχέση με το 2009. Για δε το 2014, σχεδιάζεται επί πλέον μείωση σε σχέση με το 2013, μεσοσταθμικά κατά 16%, γι’ αυτό και έχουμε ανοίξει μέτωπο, ζητώντας συνάντηση με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ώστε να δοθεί λύση. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό έχει οδηγήσει πολλούς σε πλήρη αδυναμία και άλλους σε πολύ μεγάλες δυσκολίες.
Ο δικός μας Δήμος παρά την τεράστια περιοχή ευθύνης και τα πολλά και σύνθετα προβλήματα, είναι ένας από τους τέσσερες-πέντε δήμους της χώρας, που διατηρεί αμείωτη τη δράση του. Ενώ δεν έχει επιβαρύνει την τοπική φοροδοτική ικανότητα των δημοτών, τα τελευταία 3 χρόνια, επειδή ανέκαθεν εφαρμόζει πολιτική ορθολογικής διαχείρισης των πόρων, επειδή εγκαίρως κάλυψε όλες τις πρόσθετες υποχρεώσεις που ανέλαβε λόγω συνένωσης με τον Καλλικράτη, οι οποίες δεν ήσαν και καθόλου ευκαταφρόνητες για το μέγεθός του, επειδή ποτέ δεν προέβει σε αλόγιστες προσλήψεις προσωπικού, που διογκώνουν το κόστος λειτουργίας και διατηρεί τα μεγέθη του προσωπικού στο χαμηλότερο εθνικό επίπεδο, επειδή δεν αναλαμβάνει ποτέ υποχρεώσεις προς τρίτους χωρίς να έχει εξασφαλισμένες πιστώσεις, επειδή κάνει σημαντικές οικονομίες κλίμακας, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα, με αξιοποίηση των ιδίων μέσων και επειδή ασκεί αυστηρή διαχείριση στην αξιοποίηση των εθνικών πόρων, στρεφόμενος εμφατικά στην απορρόφηση  πόρων του ΕΣΠΑ, γι’ αυτό και δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και καλύπτει άμεσα και στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του. Αυτό όμως στις σημερινές συνθήκες, δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Απαιτεί πρωτογενή και καλή γνώση, σύνθετους χειρισμούς, έγκαιρο προγραμματισμό, επιχειρησιακά συνεκτικό και λειτουργικά αποτελεσματικό πολιτικοδιοικητικό μηχανισμό και δυστυχώς καθημερινά ατελείωτες διαδρομές για τη  δύσκολη διαχείριση των εμπλοκών με την κρατική διοίκηση, που πιθανόν είτε λόγω ευθυνοφοβίας είτε ορισμένες φορές λόγω άγνοιας, μας ταλαιπωρεί άσκοπα και ίσως περισσότερο απ’ ότι τους πολίτες.
Η μεγάλη μας βέβαια δύναμη είναι και η κρίσιμη πλειοψηφία του δημοτικού ανθρώπινου δυναμικού, που έχει αυξήσει σημαντικά τις επιδόσεις της, παρά τις μειώσεις των αποδοχών, αλλά και των εξωτερικών συνεργατών, που λειτουργούν με κανόνες και με σεβασμό στα χρήματα που τους διαθέτει ο δήμος μας.
• Είδαμε τελευταία σε πρωτοσέλιδα  εφημερίδων του νομού το Δήμο Αμφιλοχίας να παρουσιάζεται ως ένα απέραντο εργοτάξιο. Ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί και ποια είναι σε εξέλιξη;
-Είναι αλήθεια ότι το έργο που υλοποιούμε είναι τεράστιο για τα μεγέθη μας και σε σύγκριση με όμοιους δήμους, αλλά και για το σύντομο διάστημα των δύο χρόνων που ουσιαστικά  λειτουργεί ο Καλλικράτης. Πετύχαμε πράγματα, που κανείς δεν είχε διανοηθεί να διεκδικήσει παλαιότερα. Και το παράδοξο είναι, ότι ενώ υλοποιείς έργα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αδυνατείς να καλύψεις ανάγκες λίγων χιλιάδων ευρώ, γεγονός που είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Και ο κόσμος αναρωτάτε. Μα πως είναι δυνατόν να γίνονται τόσα πολλά έργα και μάλιστα τόσο μεγάλης κλίμακας και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται άμεσα μικρές ανάγκες που δεν απαιτούν μεγάλα ποσά;  Αυτές όμως είναι οι αντιφάσεις της κρίσης, που ενώ από τη μια σου δίνει τη δυνατότητα, εφ’ όσον μπορείς να επικρατήσεις στον ανταγωνισμό,  να αντλήσεις πόρους από το ΕΣΠΑ, από την άλλη δεν σου επιτρέπει να αντιμετωπίζεις άμεσα απλά θέματα της καθημερινότητας γιατί οι εθνικοί πόροι είναι απολύτως περιορισμένοι, γιατί οι χρηματοροές καθυστερούν και γιατί οι ανάγκες αφορούν πρώτα σε στοιχειώδη δικαιώματα των δημοτών μας, που θα έπρεπε από χρόνια πριν να έχουν αντιμετωπιστεί, όπως υδρεύσεις, εξηλεκτρισμοί, ασφάλεια παραγωγής, προσπελασιμότητα κ.λ.π.
Τα βασικά έργα του Δήμου μας, είναι:
1    Βελτίωση-ασφαλτόστρωση δρόμου Κεχρινιά-Λεπενού από Πελιχρινιάσσα έως Τριαλώνια.    1.095.000,00    Εκτελείται και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο 2013.
2    Οδός σύνδεσης από Λουτρό, μέχρι Σταθά    2.500.000,00    Εκτελείται και ολοκληρώνεται  εντός του 2013
3    Οδός σύνδεσης από Ι. Μονή Ρέθα, ως Θύαμο    1.950.000,00    Εκτελείται και ολοκληρώνεται  εντός του 2013
4    Οδική Διαμόρφωση-Ασφαλτόστρωση από Βαρετάδα προς Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής έως Αριάδα Αμπελακίου    2.150.000,00    Εντάχθηκε και δημοπρατήθηκε. Ξεκινάει Νοέμβριο του 2013 και ολοκληρώνεται Άνοιξη του 2014.
   Διαμόρφωση-Ασφαλτόστρωση δρόμου από Αμοργιανούς μέχρι Μαλατέϊκο    3.070.000,00    Εντάσσεται εντός του μήνα και δημοπρατείται Οκτώβριο 2013, ξεκινάει Δεκέμβριο 2013 και ολοκληρώνεται Άνοιξη 2014.
6    Κατασκευή Ασφαλτικών Υποδομών Δημοτικού Οδικού Δικτύου  Ινάχου(Πετσάλια, Χαμορίκι, Μαλεσιάδα προς Υπαπαντή) και Μενιδίου (Μενίδι προς Ελαιοχώρι, Θεριακίσι).    719.500,00    Τα χωματουργικά θα υλοποιηθούν με αυτεπιστασία.
Είναι τρείς εργολαβίες, δημοπρατήθηκαν  και ξεκινάνε άμεσα. Ολοκληρώνονται εντός του 2013
7    Διαμόρφωση Παιδικής Χαράς Αμφιλοχίας    115.266,00    Ενταγμένο για δημοπράτηση και υλοποίηση, εντός του 2013.
8    Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Τοπικών Κοινοτήτων ΑΜΠΕΛΑΚΙΟΥ, ΚΕΧΡΙΝΙΑΣ, ΛΟΥΤΡΟΥ, ΣΤΑΝΟΥ    2.400.000.,00    Ενταγμένο, δημοπρατείται άμεσα και ξεκινάει  Νοέμβριο του 2013. Ολοκληρώνεται καλοκαίρι 2014.
   Διαμόρφωση Κοινοχρήστου Χώρου (Πλατεία) ΕΜΠΕΣΟΥ    528.500,00    Ενταγμένο, δημοπρατείται και ξεκινάει μέσα στο 2013. Ολοκληρώνεται Άνοιξη του 2014.
10    Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμμάτων Μενιδίου    4.797.000,00    Δημοπρατημένο σε φάση αξιολόγησης προσφορών. Ξεκινάει το 2013 και ολοκληρώνεται  το 2014.
11    Ευφυές Σύστημα Εξοικονόμησης Υδάτινων Πόρων του Δήμου Αμφιλοχίας    353.400,00    Δημοπρατημένο, ξεκινάει άμεσα και ολοκληρώνεται εντός του 2013. Αφορά στην τοποθέτηση 400 υδρομετρητών και δικτύου ασύρματης παρακολούθησης κατανάλωσης και χρεώσεων σε πραγματικό χρόνο.
12    ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ    500.000,00    Έγινε πλήρης μελέτη και φάκελλος και υποβλήθηκαν ήδη για ένταξη στο πρόγραμμα ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ
13    Εσωτερικό Δίκτυο Αποχέτευσης Μενιδίου    1.869.600,00    Κατασκευάζεται και ολοκληρώνεται αρχές 2014.
14    Ολοκλήρωση Αποχετευτικού Δικτύου Αμφιλοχίας    2.583.000,00    Το έργο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.
15    Εκπόνηση μελέτης Αποχέτευσης Ακαθάρτων Εμπεσού, Μαλεσιάδας, Αμοριαννών.    25.000,00    Υλοποιείται και ολοκληρώνεται Οκτώβριο 2013, ώστε να ενταχθεί στο ΣΕΣ.
16    Διασύνδεση Δικτύων Ύδρευσης (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΩΝ, ΜΑΛΕΣΙΑΔΑΣ, ΑΜΟΡΓΙΑΝΩΝ & ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΩΝ)    740.000,00    Το έργο έχει υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Απομένει για να ενταχθεί, η έγκριση της ΜΠΕ.
17    Κατασκευή 10 ΟΜΒΡΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αμφιλοχίας για την κτηνοτροφία    442.000,00    Το έργο ξεκινάει άμεσα και ολοκληρώνεται αρχές του 2014.
18    Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μενιδίου.    2.050.000,00    Το έργο είναι σε φάση κατασκευής. Ο Δήμος θα τοποθετήσει άμεσα μέσω του ΟΣΚ και για όσο διαρκεί η κατασκευή, αίθουσα και W.C. ΠΡΟΚΑΤ, για τις ανάγκες του Νηπιαγωγείου.
19    Αποκατάσταση πρώην Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων Δήμου Αμφιλοχίας σε ΛΟΥΤΡΟ, ΜΕΝΙΔΙ, ΕΜΠΕΣΟ.    445.000,00    Το έργο είναι σε φάση ολοκλήρωσης.
20    Ανακατασκευή Κοινοχρήστου Χώρου από Κυκλικό Κόμβο Αμφιλοχίας, έως τα Δυτικά Όρια του Σχεδίου Πόλης και Κατασκευή Πρότυπης Ανωδομής.    865.000,00    Το έργο δημοπρατείται στις 15/10/2013 και ολοκληρώνεται Άνοιξη 2014.
21    Ανακαίνιση Κτιρίου πρώην Β΄Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας και μετατροπή του σε κτίριο Κοινωνικών Υπηρεσιών.    227.785,30    Το έργο δημοπρατείται Οκτώβρη του 2013 και ολοκληρώνεται Άνοιξη του 2014.
22    Διασύνδεση Δικτύων Ύδρευσης ΣΠΑΡΤΟΥ και ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ (ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ)    245.450,00    Ο λοκληρώνεται άμεσα. Αύξησε σημαντικά τις ποσότητες νερού, ενώ θα εμπλουτισθεί ακόμη περισσότερο με νέες ενισχύσεις.
23    Μελέτη Διαμόρφωσης παροδίου χώρου στη Δυτική Είσοδο της Αμφιλοχίας.    Προυπολογισμού 1.100.000,00    Είναι έτοιμη και αφορά στο τμήμα παράλληλα του δρόμου, από την είσοδο του Λιμένα έως τη SHELL. Θα υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ ή στο ΣΕΣ.
24    Διαμόρφωση πίστας αιωροπτερισμού στον Εμπεσό.    160.000,00      Έχει ενταχθεί στο Μπαλτατζής και αναμένεται εντολή δημοπράτησης.
25    Προμήθεια εξοπλισμού για το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Εμπεσού.    83.640,00    Το έργο απέκτησε όλες τις αδειοδοτήσεις, εντάχθηκε στο Μπαλτατζής και αναμένεται εντολή δημοπράτησης.
26    Ανάδειξη-βελτίωση μονοπατιού στη θέση από Μοναστήρι Συγγενών στον οικισμό Φλωριάδα,της Δημοτικής  Ενότητας Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας.    361.764,71      Έχει ενταχθεί στο Μπαλτατζής και αναμένεται νέα εντολή δημοπράτησης, μετά από αναθεώρηση των τευχών.

Ακόμα πρέπει να προσθέσω ότι ιδρύσαμε νέο ΚΕΠ στο Χαλκιόπουλο και ότι πριν μερικούς μήνες ολοκληρώσαμε δυο σημαντικότατα έργα που αφορούν στην ύδρευση της Αλευράδας, της Πετρώνας και του Σταθά, ενώ πρόσφατα ολοκληρώσαμε την ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης στον Αγραπιδόκαμπο.
Τα έργα αυτά έγιναν με ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ από το Δήμο μας και αφορούν στην κατασκευή περιπου 20 km, δικτύων ύδρευσης, με νέες δεξαμενές, φρεάτια διανομής και ειδικές διατάξεις δικτύων διπλών διαδρομών, ώστε το καλοκαίρι να υπάρχει ενίσχυση από γεωτρήσεις και το χειμώνα πλήρης αξιοποίηση των πηγών για συμπίεση του κόστους του ρεύματος προς τη ΔΕΗ που παραμένει αρκετά υψηλό.
Ως Δήμος είμαστε από τους λίγους στη χώρα που υλοποιούμε πολλά έργα με αυτεπιστασία, επειδή από χρόνια διαθέτουμε σημαντική εμπειρία και έτσι μειώνουμε το κόστος, διατηρώντας τα ποιοτικά στοιχεία των έργων  υψηλά, ενώ το φυσικό αντικείμενο ολοκληρώνεται σε πολύ γρήγορους χρόνους.
Τώρα εντός του 2013, προγραμματίζουμε να κατασκευάσουμε νέα δίκτυα στο Τρίκλινο και στην Πετρώνα, όπου υπάρχουν ακόμα ανάγκες. Προσπαθήσαμε με δοκιμαστικές υδρευτικές γεωτρήσεις να βελτιώσουμε τις ποσότητες νερού για τις περιόδους αιχμής όπως Κεχρινιά κ.λ.π. αλλά οι ποσότητες δεν ήσαν εκμεταλλεύσιμες και γι’ αυτό αναζητούμε νέες πρόσκαιρες λύσεις, έως ότου ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο από τον Αχελώο το οποίο και θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.
Υπάρχουν όμως και εκατοντάδες άλλα έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας, που εκτελούνται σε καθημερινή βάση είτε ιδίως από τον μηχανισμό του Δήμου είτε από τρίτους.
•Κύριε Δήμαρχε, μιλήσατε διεξοδικά για τις υποδομές και τα έργα. Όμως η οικονομία μιας περιοχής δεν εξαρτάται μόνο από αυτά. Ποιές είναι κατά την άποψή σας οι προτεραιότητες στο Δήμο και τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει τα χρόνια που έρχονται;
-Σίγουρα μια οικονομία δεν εξαρτάται μόνο από τις υποδομές αλλά χωρίς τις βασικές υποδομές δεν μπορεί να γίνουν επενδύσεις. Σας θυμίζω ότι εδώ και πολλά χρόνια, αναδεικνύουμε και στηρίζουμε τα βασικά  πλεονεκτήματα του τόπου μας που είναι η κτηνοτροφία, οι ανταγωνιστικές καλλιέργειες και οι υπηρεσίες. Όλα μας τα έργα και η δράση, ανέκαθεν, και τώρα ιδιαίτερα με την κρίση, ακολουθούν αυτόν τον κανόνα, στοχεύοντας με κάθε τρόπο, όχι στον εντυπωσιασμό ή στην ικανοποίηση συντεχνιακών απαιτήσεων, αλλά σε λειτουργικές αποσβέσεις, σε εξυπηρέτηση της παραγωγής και σε διατήρηση της ικανότητας του Δήμου μας να αποδίδει χωρίς προβλήματα και εκκρεμείς υποχρεώσεις.  Τότε ορισμένοι πολύ επιπόλαια υποτιμούσαν αυτές τις επιλογές, λέγοντας ότι «πετάμε τα λεφτά στα μαντριά…». Σκεφθείτε όμως πως θα ήταν η σημερινή τοπική μας οικονομία, οι δημότες και οι άνθρωποι της παραγωγής, αν είχαμε ακολουθήσει το δρόμο της «πεπατημένης».  Αν δηλαδή, δεν είχαμε προσέξει την παραγωγική ενδοχώρα και βλέπαμε μόνο τη «βιτρίνα». Αν δεν είχαμε κατασκευάσει τα εκατοντάδες χιλιόμετρα ασφαλτόδρομων, τους εκτεταμένους εξηλεκτρισμούς και ηλεκτροφωτισμούς, τα δημοτικά μας σφαγεία, τα εκατοντάδων χιλιομέτρων υδρευτικά δίκτυα, τα αποχετευτικά δίκτυα αστικών λυμάτων και όμβριων, τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, τις δεκάδες μικρές και μεγάλες γεφυρώσεις των χειμάρρων και των υδατορεμμάτων, τις επιλεγμένες αισθητικές αναπλάσεις, τις εξασφαλίσεις των ελαχίστων ελεύθερων χώρων στον αστικό ιστό, τις αναστηλώσεις των σημαντικών μας μνημείων. Αν δεν είχαμε αναπτύξει  νέες μορφές υπηρεσιών και ιδίως αν δεν είχαμε αναπτύξει, με την πολυτιμότατη συνδρομή ευαισθητοποιημένων συμπατριωτών μας, τα δίκτυα των κοινωνικών και προνοιακών μας πολιτικών, του πολιτισμού και της παράδοσης. Ο μεγάλος Δήμος μας έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Έχει κάνει σημαντικά και κρίσιμα άλματα μπροστά.
Κατά τη γνώμη μου όμως χρειάζεται κάτι περισσότερο, τώρα. Ο ιδιωτικός τομέας της τοπικής μας οικονομίας πρέπει άμεσα να φύγει από την νοοτροπία της παθητικής αναμονής  και από την άγονη εσωστρέφεια.  Να αναπτύξει σύγχρονες και επιθετικές πολιτικές δημιουργίας νέων αγορών και να οργανωθεί σε ευέλικτα σχήματα, μπαίνοντας με αξιώσεις και στο σκέλος της άμεσης διάθεσης των περιώνυμων τοπικών μας προϊόντων και στην παροχή ανταγωνιστικών υπηρεσιών, ποιότητας.  Έχουμε πολύ κοντά μας μεγάλες πόλεις, απ΄ τα διαθέσιμα των οποίων δεν εισπράττουμε σχεδόν καθόλου μερίδιο, ενώ διαθέτουμε ασύγκριτα πλεονεκτήματα.
Αντί να «κυνηγάμε» τον πελάτη πρέπει να «ελκύουμε» τον πελάτη, όπως πολύ σωστά κάνουν αρκετοί επαγγελματίες και παραγωγοί, δυστυχώς όμως  όχι όλοι. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι λίγοι κακοί επαγγελματίες αρκούν για να δημιουργηθεί  μια άσχημη εικόνα για το σύνολο, ολόκληρων κλάδων.
Αυτό κατά την άποψή μου είναι το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει από τούδε και στο εξής. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο να εξαλείψεις κακοδαιμονίες ετών, αλλά η κρίση επιβάλλει τέτοιες πρωτοβουλίες, που όμως αν δεν αναληφθούν, θα μας αφήσουν δεκαετίες πίσω και μάλλον τότε δύσκολα θα νομιμοποιούμαστε να εγκαλούμε για τις δικές μας αδράνειες κάποιους άλλους, όπως οι μονίμως περί άλλων τυρβάζοντες ή οι συμφιλιωμένοι με την απραξία τους, συστηματικά και μονότονα κάνουν. Ως Δήμος επενδύουμε στους ανθρώπους και   προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, γιατί στο  Δήμο μας υπάρχουν αρκετοί δραστήριοι νέοι, που επιχειρούν με αξιώσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
•Επειδή αναφερθήκατε σε επαγγελματίες, θέλω να σας θυμίσω ένα θλιβερό συμβάν που έλαβε χώρα αρχές καλοκαιριού, όπως ήταν, η άνευ προηγούμενου   καταγγελία από  την εκλεγμένη Διοίκηση  της Ο.Ε.Β.Ε. και των αυτοκινητιστών οι οποίοι ενόψει της  θερινής σεζόν απέτρεπαν τον κόσμο να επισκεφτεί την Αμφιλοχία, διότι η πόλη βρίσκεται  σε «τραγική κατάσταση»,  «η Αμφιλοχία είναι μια πόλη που προκαλεί τη λύπηση, την ειρωνεία και τον χλευασμό δημοτών, επισκεπτών και περαστικών»  όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Ποια είναι η γνώμη σας γι΄ αυτό το γεγονός; Ποια είναι η σχέση του Δήμου με τα σωματεία των επαγγελματιών;

– Ήταν μια αψυχολόγητη ενέργεια, λίγων ατόμων, ένα ακατανόητο αυτογκόλ που με τίποτα δεν δικαιολογείται να επαναληφθεί.  Τέτοιες πρακτικές  δεν είναι απλώς  απόπειρες παρωχημένων  αντιπαραθέσεων, αλλά καθολικά καταδικαστέες ενέργειες, αφού προτρέποντας τους δυνητικούς  πελάτες μας να μην επισκεφθούν την πόλη, παραθέτοντας εξόφθαλμες ανακρίβειες και ως τέτοιες δεν βλάπτουν μόνο τους συνεπείς και σωστούς επαγγελματίες, αλλά και την ίδια την περιοχή μακροπρόθεσμα. Με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω τώρα, γιατί το καλοκαίρι δεν έπρεπε να συντηρηθεί το θέμα, τα όσα αναληθή διοχετεύτηκαν,  σχετικά με την ανατολική πλαζ της Αμφιλοχίας και παρά το γεγονός ότι εκείνοι που τα διακινούσαν γνώριζαν από πρώτο χέρι την αλήθεια. Δηλαδή ότι ο χώρος κυριολεκτικά  εγκαταλείφθηκε, σε άθλια κατάσταση, αρχές καλοκαιριού από τον ως τότε μισθωτή και ότι αμέσως ο κ. Πρόεδρος και η Διοίκηση του Διαδημοτικού Λιμενικού  Ταμείου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις τον Μάιο του 2013, ενήργησαν σε συνεργασία με το Δήμο, την κατέστησαν λειτουργική και καθαρή σε χρόνο ρεκόρ, με τη συνδρομή  του Λιμεναρχείου και της Εισαγγελικής Αρχής, για υπέρβαση των τεράστιων νομικών εμπλοκών που διαπιστώθηκαν, και την παρέδωσαν για χρήση στο κοινό. Προφανώς το καλοκαίρι δεν μπορούσε να αναλάβει νέος μισθωτής, γιατί ο δήμος όπως και το δημόσιο, ακολουθούν το νόμο που απαιτεί πολύμηνες διαδικασίες. Ήδη από τώρα ακολουθούνται έγκαιρα όλες οι νόμιμες πλέον ενέργειες, ώστε με διαγωνισμό, να αναδειχθούν ως ανάδοχοι σοβαροί επαγγελματίες που θα επενδύσουν σε βάθος χρόνου για να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο χώρος. Να  ενημερώσω επίσης ότι ο  μισθωτής είχε και το θράσος να κατηγορήσει τον  Δήμαρχο  και τον  Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου,  ότι  δήθεν του «κλέψαμε» πράγματα από το χώρο.
Εμείς με τέτοιες ή ανάλογες «επαγγελματικές» συμπεριφορές δεν έχουμε και δεν επιδιώκουμε, καμία σχέση.
Ως δημοτική αρχή, εκτιμούμε και στηρίζουμε ανεπιφύλακτα  όλους όσους σέβονται το κοινό στο οποίο απευθύνονται με τη δουλειά τους και προσπαθούν με ευθύτητα και συνέπεια να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Διατηρούμε πάντοτε θεσμική επικοινωνία με τους εκπροσώπους της τοπικής οικονομίας και γι΄ αυτό η πολιτική του δήμου κινείται από ετών σ΄ αυτή την κατεύθυνση και ως προς τα τοπικά τέλη και ως προς τις τοπικές δημόσιες επενδύσεις.

• Ένα σοβαρό πρόβλημα  που φαίνεται να μην βρίσκει λύση είναι οι  πεζόδρομοι, Θ. Χαβίνη, Β. Καραπάνου, Πλ. Λέκκα και όλα σχεδόν τα πεζοδρόμια.  Τελικά οι πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια ανήκουν στους δημότες για να κάνουν τη βόλτα τους με άνεση ή ανήκουν στα αυτοκίνητα; Ποια είναι η θέση του Δήμου και τι κάνει γι΄ αυτό;

Advertisement

Αυτό είναι ένα θέμα που επιβαρύνει την πόλη και δυσκολεύει τόσο την ασφάλεια των πεζών, όσο και την ομαλή λειτουργία της ντόπιας αγοράς. Ο Δήμος, ρύθμισε αμέσως μετά τα έργα των αποχετεύσεων και των αναπλάσεων, με κανονιστικές του αποφάσεις, τη χρήση αυτών των χώρων, όπως και κάθε κοινόχρηστο χώρο, αλλά δυστυχώς διαπιστώνονται συχνά πράξεις μη συμμόρφωσης. Το ζήτημα όμως δεν είναι να παρεμβαίνει διαρκώς η Αστυνομία, που έχει από το νόμο τη σχετική ευθύνη για τα θέματα τάξης, ή να επιβάλλονται πρόστιμα και διοικητικές ποινές. Πιστεύω ότι με σχετική υπευθυνοποίηση θα μπορούσε να υπάρχει απόλυτη ευταξία. Όμως ιδίως με την ολοκλήρωση των έργων της ανάπλασης του κοινόχρηστου κεντρικού τομέα της πόλης ανάντι της παραλίας, μέχρι και την είσοδο του λιμανιού, που θα βελτιώσουν σημαντικά την προσβασιμότητα του κοινού, τέτοια φαινόμενα δεν μπορεί και για κανένα λόγο, να γίνονται αποδεκτά. Ήδη όπως θα έχετε διαπιστώσει, με την ανάληψη της ευθύνης από το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο Αμφιλοχίας, όχι μόνο επισκευάστηκαν τα βασικά σημεία της χερσαίας ζώνης, αλλά και απελευθερώθηκε άμεσα χώρος για το κοινό. Αυτή είναι η πολιτική μας και θα εφαρμόζεται θέτοντας σε νομική κρίση όσους παραβατούν.

• Είναι βέβαιο πως όσα έργα και να γίνουν στην πόλη από το Δήμο, δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα εάν δεν υπάρχει συνεργασία και σύμπνοια με όλους τους φορείς του Δήμου.
-Συμφωνώ απολύτως μαζί σας και θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτά που ήδη προανέφερα.
Απαιτείται πολιτική συνεργειών και αλλαγή νοοτροπίας, γιατί τον «πελάτη» πρέπει να τον προσελκύουμε και όχι να τον …κυνηγάμε.

• Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανέλαβε ο Δήμος, τον χρόνο που μας πέρασε, για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων ζητημάτων της καθημερινότητας του πολίτη καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και της τουριστικής ανάπτυξης και την αναστροφή του απαισιόδοξου επιχειρηματικού κλίματος;

-Για την καθημερινότητα δίνουμε συνεχή και σκληρό αγώνα, αφού οι εθνικές επιχορηγήσεις σε σχέση με το παρελθόν έχουν εκμηδενιστεί και λόγω επίσης της περιορισμένης φοροδοτικής ικανότητας των δημοτών, οι πόροι μας είναι εξαιρετικά λίγοι.  Ωστόσο χάρη στο σωστό προγραμματισμό και την ιεράρχηση των αναγκών, την αποτελεσματική οργάνωση, την καλή συνεργασία με τους τοπικούς αντιπροσώπους του Δήμου,  την πλήρη δραστηριοποίηση των συμβούλων και τις σημαντικές οικονομίες κλίμακας που πετυχαίνουμε αξιοποιώντας στο έπακρο τα δικά μας μέσα και τον εξοπλισμό, λύνουμε καθημερινά προβλήματα, σε όλη την έκταση του Δήμου και σε όλους τους τομείς που συνθέτουν την καθημερινότητα. Πραγματοποιούμε την αποκομιδή των απορριμμάτων στο σύνολο των οικισμών του Δήμου και καθημερινά τα αποθέτουμε στους ΧΥΤΑ  Κομποτίου και Στράτου. Βελτιώνουμε αδιάκοπα τη δημοτική οδοποιία, είτε προσθέτοντας νέα αδρανή είτε διευθετώντας υπάρχοντα είτε απομακρύνοντας καταπτώσεις είτε αποκαθιστώντας φθορές. Και δυστυχώς αυτές είναι μεγάλες δαπάνες που επιβαρύνουν κατά πολύ τα δημοτικά οικονομικά και δεν φαίνονται. Το ίδιο επιχειρούμε στις υποδομές του φωτισμού, της ύδρευσης, στα αποχετευτικά δίκτυα και στα δίκτυα των όμβριων, όπως επίσης και στα δίκτυα αποστράγγισης. Τα διατηρούμε λειτουργικά παρεμβαίνοντας σε πρώτο χρόνο. Μεγάλη σημασία δίνουμε επίσης και στη διοικητική εξυπηρέτηση των δημοτών, με πολύ καλά αποτελέσματα, τόσο μέσω των δημοτικών υπηρεσιών που διατηρήσαμε στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων, όσο και μέσω των ΚΕΠ τα οποία και αυξήσαμε, για να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι μετακινήσεις των δημοτών μας. Επίσης είμαστε ο μόνος δήμος στην περιφέρεια που λειτουργούμε παράρτημα του ΟΑΕΔ, ενώ παραχωρήσαμε στέγη για δημιουργία παραρτημάτων, σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες που μεταφέρθηκαν σε άλλες πόλεις, όπως Εφορία, ΙΚΑ  κ.λ.π. Κρατήσαμε επίσης στην πόλη της Αμφιλοχίας και το γραφείο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα έκλεινε λόγω αδυναμίας καταβολής ενοικίου ήδη συστεγάζουμε την αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ παραχωρήσαμε ήδη χώρο στον αστυνομικό σταθμό Μενιδίου και θα ακολουθήσει ο Λιμενικός Σταθμός Μενιδίου. Οι δημοτικές δυνατότητες για αναστροφή του κλίματος στους άλλους τομείς που αναφέρετε είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ωστόσο όχι μόνο δεν μένουμε απλοί θεατές, αλλά αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία και δυνατότητα, που μπορεί να δώσει έστω και μία ώρα εργασίας. Αξιοποιήσαμε όλα τα  συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης, που προκηρύχτηκαν. Πριν λίγους μήνες ολοκληρώσαμε το πρώτο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, που έδωσε ευκαιρίες πεντάμηνης απασχόλησης σε 130 νέους ανέργους. Τώρα ξεκινάμε τον Οκτώβριο νέο πρόγραμμα 47 ατόμων, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Απασχόλησης  90 νέων, ανέργων με σκοπό τη σύσταση ομάδων επαγγελματικής δράσης. Επίσης συμμετέχουμε και θα ξεκινήσουμε άμεσα προγράμματα δια βίου μάθησης, ενώ στο πλαίσιο της κοινωνικής μας οικονομίας, δημιουργήσαμε δεκάδες θέσεων σταθερής εργασίας, στα δημοτικά σφαγεία και στηρίζουμε ανεπιφύλακτα, την προσπάθεια ολοκλήρωσης και έναρξης της μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας ΑΜΦΙΓΑΛ, η οποία επίσης θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεων άμεσης και παράλληλης απασχόλησης.  Εκτός αυτών δημιουργούμε εμμέσως εκατοντάδες θέσεων εργασίας με τις πολλές και μεγάλες τοπικές δημόσιες επενδύσεις που αναλυτικά σας ανέφερα ότι υλοποιούμε, ως Δήμος,  στο προηγούμενο τεύχος, της εφημερίδας σας. Με ειλικρινή συναισθηματική αντίφαση, θα σας έλεγα, ότι δυστυχώς, ο Δήμος μας, είναι μακράν ο μεγαλύτερος «εργοδότης», στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα έπρεπε σε μια ανοιχτή οικονομία να κυριαρχεί ο ιδιωτικός τομέας της εξαρτημένης εργασίας και να μην είναι έτσι τα πράγματα.

•Αλήθεια σε ποιά φάση βρίσκεται η ΑΜΦΙΓΑΛ και γιατί καθυστέρησε η κατασκευή της;
-Καλή ερώτηση, που μόνο στην Ελλάδα, μπορεί ακόμα να υποβάλλεται για επενδύσεις είτε της κοινωνικής οικονομίας όπως αυτή είτε της ιδιωτικής. Γιατί καθυστερούν;
Γιατί ακόμη βασιλεύει η γραφειοκρατία, η  αδιαφορία ή/ και  ανικανότητα των «αρμοδίων», παραγόντων που αδειοδοτούν και απ΄ τους οποίους εξαρτάται η τύχη μιας επένδυσης. Σημασία όμως έχει πλέον ότι χάρη στις προσπάθειες και στο πείσμα του προέδρου της ΕΑΣ Αγρινίου και των συνεργατών του, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και τώρα μετά την πιστοποίηση του φυσικού αντικειμένου, που προχώρησε μόνο με ίδια κεφάλαια, θα ξεκινήσει η συγχρηματοδότηση κατά 50%  από το πρόγραμμα «ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» και κατά 25% με δάνεια από τις τράπεζες. Το φυσικό αντικείμενο αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2014. Υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά σε αύξηση των ποσοτήτων γάλακτος που θα επεξεργάζονται καθημερινά, καθώς και για την τελική διάθεση των προϊόντων, αλλά γι΄ αυτό θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα και πιο αναλυτικά, όταν θα οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες.
•Τον Μάιο του 2014, όπως λέγεται θα γίνουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μαζί με τις ευρωεκλογές και μάλιστα όπως δηλώνει ο Υπουργός Εσωτερικών, με ξεχωριστά ψηφοδέλτια δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Ποιά η γνώμη σας και τι έχετε αποφασίσει εν όψει των εκλογών;
-Είναι αλήθεια ότι σ΄ αυτές τις εκλογές ο κόσμος θα έχει να επιλέξει σε πολλαπλά επίπεδα, ταυτόχρονα. Οι εκλογές αυτές θα έχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες, ιδίως στις επιλογές των προσώπων και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα, δεν θα κριθούν από τις έγκυρες ψήφους, αλλά από τον αριθμό των άκυρων, που αναμένεται εξαιρετικά μεγάλος σε σχέση με τα ως τώρα άκυρα ψηφοδέλτια, όχι για λόγους ιδεολογικούς αλλά για τεχνικούς. Αν δε το σύστημα είναι αυτό που διαρρέει, τότε τα πράγματα θα περιπλακούν ακόμη περισσότερο, γιατί η επιλογή της κάλπης για τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια, θα πρέπει να γίνει κυριολεκτικά μέσα από βιβλίο που θα ξεφυλλίζει ο κάθε εκλογέας. Προσωπικά πιστεύω ότι το εκλογικό σύστημα που αναφέρατε, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, γιατί οδηγεί σε αδυναμία εκτελεστικού έργου, η οποία θα επιβαρύνεται τα προσεχή χρόνια -αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά- και από τις ανόητες δημοσιονομικές και γραφειοκρατικές δουλείες, τις οποίες επέβαλε ο νομοθέτης και που για να τις παρακολουθείς και να λειτουργείς στοιχειωδώς στα πλαίσια του νόμου, πρέπει να κατέχεις αρκετούς μεταπτυχιακούς τίτλους της διοικητικής επιστήμης και εμπειρία αιώνων. Αυτά είναι καλά για να εκμαιεύεις την επικοινωνιακή επιβράβευση του κοινού, αλλά επίσης αποτελεσματικά για να καταστρέψεις την τελευταία διοικητική βαθμίδα του κράτους που ακόμα, έστω και στοιχειωδώς σε πολλές περιπτώσεις, λειτουργεί και προσφέρει. Αν είναι τόσο καλό το σύστημα αυτής της εκλογής και οδηγεί στην επιλογή των καλυτέρων όπως λέγεται, τότε γιατί να μην εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές; Δηλαδή γιατί να μην ψηφίζουμε ξεχωριστά για πρωθυπουργό και ξεχωριστά για τους βουλευτές;  Δεν είναι όμως σοβαρά επιχειρήματα αυτά.
Αν κάτι πρέπει να γίνει, αυτό είναι η ενίσχυση της αποκέντρωσης και η διευκόλυνση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, η πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, που κοστίζει ακόμη στη χώρα μας πάνω από το 7% του ΑΕΠ και η εγγύηση των ίσων ευκαιριών, του κράτους δικαίου και της ισόρροπης ανάπτυξης. Εκεί πρέπει να στρέψει την προσοχή του τα κόμματα και ο νομοθέτης, για να σπάσουν τα στεγανά της κεντρικής εξουσίας και να ανασάνει η χώρα.
Ως προς τις τοπικές εκλογές, που είναι ακόμη πολύ μακριά γιατί ο επίκαιρος πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός, όταν έλθει η ώρα θα κάνουμε το καλύτερο. Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα τιτάνιο έργο πολλών και σημαντικών επενδύσεων που πρέπει να το φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο και αυτό κάνουμε.
• Από τη θέση του Δημάρχου, ποιος  στόχος σας μέχρι τώρα έχει μείνει ανεκπλήρωτος με βάση τον αρχικό σας σχεδιασμό;
-Στην άσκηση δημοσίων λειτουργημάτων, νομίζω ότι απλά εργάζεσαι με βάση συγκεκριμένη στρατηγική και σχέδιο, για την ανάπτυξη και την ευημερία μιας περιοχής και των κατοίκων της. Από την άποψη αυτή υπάρχουν συνεχείς ανεκπλήρωτοι στόχοι, που συνδέονται με την εξέλιξη της ζωής και βελτιώνουν την ποιότητά της. Ωστόσο, αν με ρωτάτε, τι θα ήθελα να είχε συμβεί, θα σας έλεγα, ότι παραμένουν ανεκπλήρωτοι οι αγώνες μας για αποκέντρωση της εξουσίας και ισχυρή συμμετοχική δημοκρατία.
Είμαι απόλυτα πεισμένος ότι αυτό είναι και το μεγάλο έλλειμμα στην πατρίδα μας και ο βασικότερος υπαίτιος για την οικονομική μας κατάρρευση, που δυστυχώς δεν είναι η αιτία της κατάστασής μας, αλλά το σύμπτωμα της κρατικής ανεπάρκειας και των πρωτοφανών αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν την κοινωνική μας οργάνωση και την παραγωγή. Το δρόμο αυτό δείχνουν όλα τα οργανωμένα και ανεπτυγμένα κράτη. Πρέπει, επιβάλλεται να τον ακολουθήσουμε και μείς με μεγάλες ταχύτητες, αποφεύγοντας την Κίρκη του λαϊκισμού και της ψευδαίσθησης, των συνθημάτων και της υπεκφυγής, λέγοντας στον κόσμο την αλήθεια και πράττοντας ο καθένας το καθήκον του, με τόλμη και αποφασιστικότητα. Δρέπεις δάφνες και ανταμείβεσαι μόνον όταν εργάζεσαι σκληρά και δεν κάνεις απλώς διαπιστώσεις, αφήνοντας τη μια μετά την άλλη τις ευκαιρίες να σε αποχαιρετούν.
Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ πολύ.
-Και εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω κάποιες από τις απόψεις μου.

Advertisement

* Η συνέντευξη δόθηκε τέλη Σεπτέμβρη και δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση 154 – 155
Κ. Παππάς Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *