Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στην Αμφιλοχία: Η Ανθρωπιά υπό Ερώτημα ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Δημοσιεύτηκε

στις

17422

Στην ήσυχη πόλη της Αμφιλοχίας, ένας άστεγος ηλικιωμένος εδώ και καιρό έχει κατασκηνώσει στην είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, αφήνοντας πίσω του έναν αέναο συναγερμό και πληθώρα ερωτημάτων από τους ντόπιους. Η ανάποδη εικόνα ενός ανθρώπου που κοιμάται έξω στο κρύο, ακόμα και στις πιο άσχημες καιρικές συνθήκες, αναστατώνει φυσικά την κοινωνία, ενώ τα ερωτήματα για τη μέριμνα και τη φροντίδα του παραμένουν αναπάντητα.
Το χρονικό του άστεγου
Το παρελθόν του ζωγράφου με το ψευδώνυμο “Τζον Κοκέρης” αναδεικνύει μια ιστορία που ξεκινά από τη φωτιά που κατέστρεψε το σπίτι του το 2008. Από τότε, βρέθηκε στο άγνωστο, αναγκάζοντας τον εαυτό του να καταφύγει στην παραλία και στη συνέχεια στην είσοδο του ναού. Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου ήδη ακόμη και πριν τη φωτιά του 2008 του προσέφερε περίθαλψη, παρέχοντας βασικά είδη όπως τρόφιμα και ρούχα, αλλά και μικρά χρηματικά ποσά, να σημειωθεί πως ο 75χρονος σήμερα Ιωάννης Κατσικοκέρης έχει άλλα 3 αδέλφια.

Από το αρχείο της έντυπης έκδοσης εφημερίδας Μαΐστρος Μάρτιος 2008

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του e-maistros.gr o ίδιος κατέφυγε στην εκκλησία για βοήθεια και το εκκλησιαστικό συμβούλιο ανταποκρίθηκε σε όλες τις ανάγκες του. Από το 2009 που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ως το τέλος του 2021 για 12 ολόκληρα χρόνια, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου πλήρωνε το ενοίκιο διαμερίσματος, λογαριασμούς ΔΕΗ και κοινοχρήστων στην οδό Ζωοδόχου Πηγής αριθ. 17 στην Αθήνα καθώς επίσης και αποστολή φαρμάκων, τροφίμων, ενδυμάτων και έξτρα χρημάτων κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών αναλαμβάνοντας επίσης και τον εξοπλισμό επίπλωσης και οικοσκευών. Επίσης κατά απαίτηση του ίδιου πραγματοποιήθηκε αγορά όλων των ειδών ζωγραφικής, αξίας περίπου 800,00€, προκειμένου να βοηθηθεί να εξασκήσει το επάγγελμά του, δηλαδή του ζωγράφου.
Από την εκκλησία επίσης έγινε μέριμνα, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί και να λαμβάνει κάθε μήνα χρηματικό ποσό ύψους 400,00€ περίπου.
Η διακοπή καταβολής του ενοικίου από μέρους του Ιερού Ναού σταμάτησε όταν οι ιδιοκτήτες του διαμερίσματος τον απέβαλαν, λόγω υπερβολικής ρύπανσης του χώρου και φθορών της περιουσίας τους. Η αποβολή του από διαμέρισμα είχε συμβεί και το έτος 2011, όταν τον έδιωξαν από το πρώτο διαμέρισμα που του παραχωρήθηκε από τον ΙΝ Αγίου Αθανασίου στην περιοχή «Εξάρχεια», όπου διέμεινε από το 2009 έως το 2011, στη συνέχεια πήγε στην οδό Ζωοδόχου Πηγής και μετά από 10 χρόνια τον έδιωξαν και από εκεί.
Έτυχε δε, τότε με την έξωση, να λάβει ένα αρκετά μεγάλο ποσό 4.500 ευρώ ως αναδρομικά από την σύνταξη που του χορηγήθηκε. Όσο είχε αυτά τα χρήματα περιφέρονταν εδώ κι εκεί, χωρίς να νοιάζεται να βρει ένα νέο διαμέρισμα ώστε η εκκλησία να συνεχίσει να του πληρώνει και πάλι το ενοίκιο.
Η εκκλησία, έχοντας υπόψη τι ακριβώς είχε γίνει με τα σκουπίδια που μάζευε και με τις φθορές που έκανε στα δύο προηγούμενα διαμερίσματα, καθώς επίσης και το πλήθος των παραπόνων που είχε εισπράξει και στις δύο αυτές περιπτώσεις, απέφυγε να ασχοληθεί προτρέποντας τον να βρει και να συμφωνήσει μόνος του το νέο διαμέρισμα και η εκκλησία να αναλάβει την καταβολή του ενοικίου. Έτσι κατέληξε να είναι άστεγος και επέστρεψε στην Αμφιλοχία. Μετά την επανεμφάνιση και επάνοδό του στην Αμφιλοχία, το εκκλησιαστικό συμβούλιο απευθύνθηκε στον τότε αντιδήμαρχο και ο Δήμος Αμφιλοχίας ανέλαβε τα έξοδα προσωρινής διαμονής του σε ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, μέχρι την εξεύρεση κάποιας μόνιμης λύσης στο πρόβλημα. Εκεί η παραμονή του δεν άργησε να γίνει προβληματική και απομακρύνθηκε «βιαίως» από το εν λόγω ξενοδοχείο, με την συνδρομή της αστυνομίας, ενώ άφησε πίσω του ζημιές στα στρώματα και τα υδραυλικά του δωματίου που έως τότε διέμενε ενώ ο ξενοδόχος δεν έλαβε ούτε ευρώ ως ενοίκιο. Ο Ιερός Ναός, εκλήθη εκ των υστέρων να καταβάλλει και κατέβαλε το ποσόν των 400,00€ για την πληρωμή μέρους της οφειλής μέχρι τη εξόφληση από τον Δήμο Αμφιλοχίας το υπόλοιπο των 900,00€.
Ύστερα από αυτά και σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο κ. Λαμπρινή Χαρδαλιά και την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αμφιλοχίας, ο κ. Ιωάννης Κατσικοκέρης έγινε δεκτός στην ΔΟΜΗ ΑΣΤΕΓΩΝ του Δήμου Αγρινίου, στην οποία διέμεινε για διάστημα πέντε περίπου μηνών και περί τα μέσα Αυγούστου, με εύσχημο τρόπο (της απολυμάνσεως τάχα των χώρων της δομής) «εξεδιώχθη» από το εν λόγω κατάλυμα. Μετά από λίγες μέρες, στις 14 Αυγούστου 2023 εμφανίστηκε στην Αμφιλοχία, η απάντηση από την διεύθυνση της δομής ήταν, ότι η απολύμανση έχει γίνει, αλλά ο κ. Κατσικοκέρης δεν γίνεται πλέον δεκτός στην δομή αστέγων του Δήμου Αγρινίου, διότι έχει παραβιάσει τους κανόνες λειτουργίας της εν λόγω δομής. Έκτοτε, ο κ. Ιωάννης Κατσικοκέρης κατέφυγε στο προαύλιο του Ιερού Ναού, διαμένοντας στην είσοδο και προβαίνοντας με τον τρόπο αυτό σε «σιωπηλή» διαμαρτυρία, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημά του.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητήθηκε βοήθεια από Αστυνομία και κατόπιν προτροπής του Διοικητού έγινε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Αμφιλοχίας. Στη συνέχεια έγινε έκκληση τόσο στο γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας Αμφιλοχίας, όσο και στον Εισαγγελέα Αγρινίου ενώ αναφορές έγιναν προφορικώς αλλά και εγγράφως στον Δήμο Αμφιλοχίας. ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ !!!!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου έχει διαθέσει πολλές χιλιάδες ευρώ γι’ αυτόν και είναι άδικο να δυσφημείται ο Ιερός Ναός ότι δεν ενδιαφέρεται για τον Ιωάννη Κατσικοκέρη, ενώ στην πραγματικότητα ο μόνος φορέας που τον βοήθησε όλα αυτά τα χρόνια είναι ο Ιερός Ναός και προσωπικά ο εφημέριος. Κάποιες φορές συνέβη να στερηθούν άλλοι που είχαν ανάγκη την βοήθεια της εκκλησίας, προκειμένου να βοηθηθεί συνεχώς και αδιακόπως ο Ιωάννης Κατσικοκέρης. Το ότι κατέφυγε στην εκκλησία αποτελεί απόδειξη ότι μέχρι τώρα μόνο εκεί έβρισκε αγάπη, προστασία, συμπαράσταση και ουσιαστική λύση σε κάθε του πρόβλημα. Είναι καιρός να ασχοληθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι για να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Το πρόβλημα του Ιωάννη Κατσικοκέρη αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από τις αρμόδιες αρχές και φορείς. Η κατάστασή του, ως άστεγου ηλικιωμένου, είναι συναγερμός και απαιτεί επείγουσα δράση για την παροχή βοήθειας και περίθαλψης.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Κατσικοκέρης έχει απορριφθεί από διάφορες δομές και φορείς που θα έπρεπε να παρέχουν υποστήριξη σε άτομα σε ανάγκη. Η αδιαφορία και η απουσία σοβαρής ανταπόκρισης από τις αρμόδιες αρχές αποτελούν αποτυχία του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας.
Είναι ανάγκη να αναληφθεί άμεση δράση για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα του κ. Κατσικοκέρη, συμπεριλαμβανομένης της παροχής κατάλληλης κατοικίας, ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Επίσης, πρέπει να διερευνηθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην απόρριψή του από προηγούμενες δομές και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προληπτικής φύλαξης για να αποτραπεί η επανάληψη ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.
Επίσης, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και στην ανάπτυξη μηχανισμών υποστήριξης για τα άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη μεταχείρισή τους.
Είναι επίσης σημαντικό να δοθεί έμφαση στη συνεργασία μεταξύ δημόσιων φορέων, κοινωνικών οργανώσεων και εθελοντικών οργανώσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος και να παρέχεται αποτελεσματική υποστήριξη σε όσους τη χρειάζονται.
Σε κάθε περίπτωση, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια κοινωνία πιο δίκαιη και ανθρώπινη για όλους.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις