Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπόθεση Τσαγκαράκη: Ανώνυμο τηλεφώνημα στην ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε κύκλωμα με πλαστά έργα τέχνης

blank

Δημοσιεύτηκε

στις

4
blank

Σαν να τραβάς μια κλωστή και να σου ξετυλίγεται ολόκληρο πουλόβερ έτσι ξεκίνησε η υπόθεση του γκαλερίστα Γιώργου Τσαγκαράκη, μετά από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στην Ελληνική Αστυνομία στις 6 Μαρτίου.

Η αρχική πληροφορία λειτούργησε ως σπινθήρας. Λίγο αργότερα, ήρθε επώνυμη καταγγελία από άτομο με βαθιά γνώση του χώρου της τέχνης, το οποίο υποστήριξε ότι σημαντικός αριθμός έργων που δημοπρατούνταν μέσω της γκαλερί ήταν πλαστά.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, οι Αρχές άρχισαν να «χτίζουν» την υπόθεση βήμα-βήμα, με την έρευνα να αποκαλύπτει ένα πολυεπίπεδο σύστημα διακίνησης έργων τέχνης αμφίβολης γνησιότητας.

Ο ίδιος ο γκαλερίστας αρνείται τις κατηγορίες.

 Οι βαριές κατηγορίες

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σειρά κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων:

Advertisement
  • Υπεξαίρεση αρχαίων και νεότερων μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας
  • Απάτη κατ’ εξακολούθηση με ιδιαίτερα μεγάλη ζημία
  • Διακίνηση και διάθεση πλαστών έργων τέχνης σε εμπορική κλίμακα
  • Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος)

Οι κατηγορίες αυτές σκιαγραφούν μια υπόθεση που δεν θυμίζει μεμονωμένο περιστατικό, αλλά οργανωμένη δραστηριότητα με επαγγελματικά χαρακτηριστικά.

Τα χρήματα και τα ευρήματα

Κατά την έρευνα, εντοπίστηκαν μετρητά που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, ενώ στο μικροσκόπιο μπήκαν και 13 τηλεοπτικές εκπομπές δημοπρασιών, από τον Σεπτέμβριο του 2025 έως τον Μάρτιο του 2026.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

  • Εκτιμώμενο προσδοκώμενο κέρδος: περίπου 400.000 ευρώ
  • Πιθανές πωλήσεις: πάνω από 31.000 ευρώ

Μεταξύ των κατασχεθέντων περιλαμβάνονται έργα που φέρουν υπογραφές σημαντικών καλλιτεχνών, όπως του Θεόφιλου, τα οποία όμως εξετάζονται ως πιθανά πλαστά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η ύπαρξη δύο σχεδόν πανομοιότυπων έργων που αποδίδονται στη ζωγράφο Αλταμούρα κάτι που από μόνο του σηκώνει φρύδι μέχρι το ταβάνι.

Τα emails που άνοιξαν τον δρόμο

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης έπαιξαν και καταγγελίες μέσω email.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Κύπριος βυζαντινολόγος ενημέρωσε τις Αρχές ότι στη γκαλερί διακινούνται έργα «καταφανώς πλαστά και ευτελούς αξίας».

Advertisement

Άλλο email ανέφερε επικείμενη δημοπράτηση Ευαγγελίου του 18ου αιώνα, τυπωμένου στη Βενετία, με τιμή εκκίνησης έως και 12.000 ευρώ.

Όταν οι αστυνομικοί εντόπισαν το αντικείμενο, αυτό βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου μαζί με 13.800 ευρώ σε μετρητά μια λεπτομέρεια που δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη.

 Μια υπόθεση που μόλις άρχισε

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όλα δείχνουν ότι η υπόθεση έχει ακόμη πολλά επίπεδα να αποκαλύψει.

Γιατί όταν μπλέκονται τέχνη, χρήμα και «υπογραφές», το παιχνίδι γίνεται βαρύ και η αλήθεια δεν βγαίνει εύκολα στην επιφάνεια.

blank Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × five =