ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
STOP Από Δήμο Ξηρομέρου για φωτοβολταϊκό στα Πουρνάρια

Η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η υλοποίηση αυτών των έργων συχνά συναντά αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εισήγηση του Δήμου Ξηρομέρου, ο οποίος εκφράζει την αντίθεσή του στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού ισχύος 93 MW στη θέση Πουρνάρια, Δ.Ε. Αστακού.
Το Περιεχόμενο της Εισήγησης
Στις 21 Φεβρουαρίου 2025, η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ξηρομέρου συνεδρίασε για να εξετάσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του προτεινόμενου έργου. Μετά από διαλογική συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί αρνητικά προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι λόγοι της αρνητικής γνωμοδότησης
Οι βασικές αιτίες που οδήγησαν τον Δήμο Ξηρομέρου στην αρνητική γνωμοδότηση συνοψίζονται ως εξής:
Περιβαλλοντική Υποβάθμιση
Η αποψίλωση 2.586 στρεμμάτων φυσικής γης για την εγκατάσταση του Φ/Β σταθμού θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα.
Τμήμα του έργου γειτνιάζει με το βελανιδόδασος Σκουρτού, που θεωρείται περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.
Οι επεμβάσεις στη βλάστηση και στο ανάγλυφο της περιοχής μπορεί να οδηγήσουν σε φαινόμενα διάβρωσης και απώλειας βιοποικιλότητας.
Πολιτιστική και Αρχαιολογική αξία της περιοχής
Μέρος της περιοχής όπου προβλέπεται η ανάπτυξη του έργου βρίσκεται κοντά σε αρχαιολογικά μνημεία, όπως οι λόφοι Πόρτα και Άκολη Μπαμπίνης.
Τμήμα του έργου περνάει μπροστά από αρχαίο τείχος στη Χρυσοβίτσα.
Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις
Οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων (Φυτειών, Μπαμπίνης, Προδρόμου, Χρυσοβίτσας) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο έργο, γεγονός που αποτυπώνεται στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των τοπικών συμβουλίων.
Ο Δήμος Ξηρομέρου υποστηρίζει ότι η τοποθέτηση μεγάλων ΑΠΕ χωρίς σχεδιασμό μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού
Ο Δήμος επισημαίνει πως η αδειοδότηση έργων ΑΠΕ γίνεται χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ).
Υποστηρίζεται ότι οι σημερινοί κανόνες επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, ακόμη και σε παραγωγική γεωργική γη.
Αδικαιολόγητη Προτεραιότητα σε Ιδιωτικά Επενδυτικά Σχέδια
Ο Δήμος Ξηρομέρου καταγγέλλει ότι ενώ οι ενεργειακές κοινότητες των δήμων περιμένουν χρόνια για να λάβουν όρους σύνδεσης, τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την έλλειψη δικαιοσύνης στην κατανομή ενεργειακών πόρων.
Τα αιτήματα του Δήμου Ξηρομέρου
Η Δημοτική Επιτροπή διατυπώνει σαφή αιτήματα προς την Πολιτεία, ζητώντας:
Άμεση διακοπή των αδειοδοτήσεων νέων έργων ΑΠΕ μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής.
Κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει την ανάπτυξη ΑΠΕ σε παραγωγική γη.
Προτεραιότητα στην εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου, ώστε να καθοριστούν ζώνες ανάπτυξης ΑΠΕ με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, ώστε να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Η υπόθεση του Φ/Β σταθμού στη Θέση Πουρνάρια αναδεικνύει ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για ενεργειακή μετάβαση και της διασφάλισης της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Η αρνητική εισήγηση του Δήμου Ξηρομέρου υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερο σχεδιασμό και μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον τους.
Η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η «πράσινη ανάπτυξη» μπορεί να μετατραπεί σε πηγή συγκρούσεων όταν δεν λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες και οι επιπτώσεις στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.