ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ
SEXTING – ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Γράφει η κα ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κ. ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ, Διευθύντρια του ΕΠΑ.Λ. Αμφιλοχίας.
Όλο και περισσότεροι μαθητές είναι εξοικειωμένοι και συνάμα ενεργοί χρήστες της κινητής τηλεφωνίας. Αν και το κινητό διευκολύνει το διαμοιρασμό και την ανταλλαγή πληροφοριών , μπορεί να αποτελέσει ένα κακόβουλο εργαλείο , εφόσον δεν χρησιμοποιηθεί σωστά.
Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων διαθέτει κινητά τηλέφωνα και η περίοδος κατά την οποία τα αποκτούν κυμαίνεται από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού(προεφηβική ηλικία). Αυτή η τεράστια ανάπτυξη έχει στο επίκεντρο την επιλογή γραπτών μηνυμάτων ως κυρίαρχη μορφή επικοινωνίας. Αν συνδυαστεί αυτό με την εφηβική ορμονική ανάπτυξη αναδύεται μία τέλεια καταιγίδα που ονομάζεται sexting.
Τι είναι το φαινόμενο sexting;
Sexting είναι ένας ανεπίσημος όρος για την αποστολή γυμνών ή σχεδόν γυμνών εικόνων μέσω γραπτών μηνυμάτων. Είναι μια παράνομη δραστηριότητα όταν πρόκειται για παιδιά κάτω των δεκαοκτώ ετών. Ωστόσο, αυτή η αξιόποινη πράξη υποβαθμίζεται έστω και αν κάποιοι έφηβοι συνήθως πιάνονται. Το ανησυχητικό είναι ότι η πλειοψηφία των μαθητών θεωρούν ότι το sexting « δεν είναι σπουδαία υπόθεση».
Αναρωτιέται κανείς γιατί οι έφηβοι να στείλουν ακατάλληλες φωτογραφίες τους;
Τρία σενάρια είναι χαρακτηριστικά:
• Οι νεότεροι έφηβοι έχουν την τάση να στέλνουν μηνύματα περιεχομένου sexting αντί της πραγματικής επαφής. Αυτό συμβαίνει κυρίως στο γυμνάσιο, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι το φαινόμενο έχει επεκταθεί -δυστυχώς- και στο δημοτικό.
• Κάποιοι μαθητές επιλέγουν να στείλουν τέτοιου είδους μηνύματα για να ελέγξουν μια κατάσταση πριν την έναρξη μιας πιο σοβαρής σχέσης.
• Τέλος , κάποιοι μαθητές επιλέγουν να υιοθετήσουν αυτή τη συμπεριφορά ως μέρος μιας ρομαντικής αλληλεπίδρασης .
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε τους εφήβους;
Εμείς οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να ενημερώσουμε τους μαθητές μας για τον τρόπο που λειτουργούν τα μηνύματα. Πολλοί πιστεύουν ότι τα κείμενα «πετάνε μαγικά» μέσω του αέρα από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Δεν πετάνε όμως! Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μηνύματα περνούν από ένα υπολογιστικό σύστημα , όπου όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται μόνιμα.
Να υποψιάσουμε τους νέους για κάποιο πιθανό ακούσιο ακροατήριο. Όταν ρωτούνται οι μαθητές για το sexting , μιλούν για ένα σενάριο που συμβαίνει ξανά και ξανά. Ένας μαθητής πείθεται να στείλει μια ακατάλληλη εικόνα του εαυτού του /της σε ένα αγόρι/κοπέλα. Καβγαδίζουν ή χωρίζουν και η εικόνα αποστέλλεται σε όλους στο σχολείο ή ανεβάζεται στο διαδίκτυο στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για αντίποινα και να αποτελέσει ,έτσι, βορά στους επιτήδειους . Αυτό είναι απολύτως καταστροφικό για έναν έφηβο , και σε πολλές περιπτώσεις οι νέοι, φοβούμενοι την κοινωνική κατακραυγή, μπορεί να οδηγηθούν -στη χειρότερη περίπτωση – σε αυτοκτονία.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε στους μαθητές μας: «Όταν στέλνετε μία αποκαλυπτική φωτογραφία σας, είναι σαν να τη στέλνετε σε όλο το σχολείο και σε όλο τον κόσμο , έστω και αν η αποστολή γίνεται με μήνυμα».
Και σε τελική ανάλυση, να υπενθυμίσουμε και στους γονείς ότι οι ιστόχωροι κοινωνικής δικτύωσης (facebook,twitter,instagram κλπ) υπάγονται στο αμερικανικό δίκαιο και όχι στο ελληνικό. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Σημαίνει ότι ο,τιδήποτε ανεβάζουμε στον παγκόσμιο ιστό,το αποθηκεύει έχοντας τα αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα της δικής μας «αποκλειστικής» ανάρτησης.
Πριν ανεβάσετε ο,τιδήποτε στο διαδίκτυο πρέπει να εξετάζετε το σενάριο : φανταστείτε η φωτογραφία που εσείς ποζάρετε με το <sexy μαγιώ σας > στην παραλία …της Αμφιλοχίας, να κοσμεί ένα περιοδικό πορνογραφικού περιεχομένου στην Αυστραλία (!)
( Για πληροφορίες :Γραμμή βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15,πρωινές ώρες, χωρίς χρέωση).