ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σαλμάς: Ερώτηση στη Βουλή για Singular Logic και εκλογές – Τι ζητά από τον Λιβάνιο»
Σαλμάς στη Βουλή για Singular Logic: Ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών
Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θεσμικό ζήτημα, που αγγίζει την πληροφοριακή υποστήριξη των επόμενων εθνικών εκλογών, φέρνει στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς.
Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στις 21 Σεπτεμβρίου 2026 προς τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας θέτει ευθέως θέμα πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων στην περίπτωση που η Singular Logic αναλάβει και στις επόμενες εθνικές εκλογές την πληροφοριακή υποστήριξη για τη συγκέντρωση, ασφαλή μετάδοση, επεξεργασία και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.
Η ερώτηση έχει αριθμό 1350 και είναι επισήμως καταχωρισμένη στα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής.
Τι λέει ο Σαλμάς
Ο Μάριος Σαλμάς ξεκινά από μια παραδοχή με ιδιαίτερη σημασία: δεν αμφισβητεί την τεχνογνωσία της Singular Logic. Αντίθετα, τη χαρακτηρίζει σοβαρή και αναγνωρισμένης αξίας εταιρεία.
Θέτει όμως ένα διαφορετικό ερώτημα.
Κατά τον βουλευτή, επειδή η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών αποτελεί θεμελιώδη λειτουργία του κράτους, η διαδικασία πρέπει να οργανώνεται κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης του αδιάβλητου των εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει ότι η εταιρεία που αναλαμβάνει έναν τόσο κρίσιμο πληροφοριακό ρόλο δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων.
Και κάπου εδώ αρχίζει το πολιτικά ενδιαφέρον κομμάτι της ερώτησης.
Τα 22 εκατομμύρια του Υπουργείου Πολιτισμού
Ο Σαλμάς αναφέρει ότι η Singular Logic ανέλαβε, μαζί με άλλες εταιρείες, έργο ύψους 22 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού το 2024.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο όμιλος στον οποίο ανήκει η εταιρεία έχει αναλάβει και άλλα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού, αναφέροντας μεταξύ αυτών την πώληση εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο ανεξάρτητος βουλευτής ζητά πλέον επίσημη τοποθέτηση από την κυβέρνηση.
Τα ερωτήματα προς τον Θεόδωρο Λιβάνιο είναι δύο και απολύτως συγκεκριμένα:
Πρώτον, εάν ο υπουργός θεωρεί ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στην περίπτωση ανάθεσης στη Singular Logic της πληροφοριακής υποστήριξης των επόμενων εθνικών εκλογών.
Και δεύτερον, εάν το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη προετοιμαστεί για την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης.
Δεν ζητά ευθέως «αποκλεισμό» της Singular Logic
Εδώ χρειάζεται μια ουσιαστική διευκρίνιση.
Ο Σαλμάς δεν ζητά με το κείμενο της ερώτησής του να αποκλειστεί αυτομάτως η Singular Logic ούτε ισχυρίζεται ότι έχει υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με εκλογικό αποτέλεσμα.
Θέτει ζήτημα πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων και ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να τοποθετηθεί θεσμικά, φτάνοντας μέχρι το ερώτημα εάν υπάρχει προετοιμασία για άλλη λύση.
Η διάκριση είναι σημαντική, ιδιαίτερα όταν η συζήτηση αφορά την εκλογική διαδικασία.
Η πολιτική διάσταση
Η παρέμβαση αποκτά πρόσθετο πολιτικό βάρος επειδή προέρχεται από τον Μάριο Σαλμά, ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.
Το ερώτημα που ανοίγει δεν αφορά μόνο μια εταιρεία. Αφορά τα κριτήρια με τα οποία επιλέγεται ένας ιδιώτης ανάδοχος για μια εξαιρετικά ευαίσθητη κρατική λειτουργία και το εάν οι παράλληλες συμβατικές σχέσεις με φορείς του Δημοσίου μπορούν να δημιουργήσουν —ή ακόμη και να δώσουν την εικόνα— σύγκρουσης συμφερόντων.
Από την άλλη πλευρά, η ύπαρξη κρατικών συμβάσεων δεν αποδεικνύει από μόνη της ούτε σύγκρουση συμφερόντων ούτε πρόβλημα αμεροληψίας. Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα για το οποίο ο Σαλμάς ζητά επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Η απάντηση του υπουργού στη Βουλή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για όσα θα πει, αλλά και για όσα ενδεχομένως θα αποσαφηνίσει σχετικά με το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στις επόμενες κάλπες. Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
