Connect with us

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

KΩΣΤΑΣ ΖΑΓΚΑΣ Δάσκαλος (1934-2014)

Δημοσιεύτηκε

στις

242

Με την ανατολή του νέου χρόνου 2014 ο δάσκαλος Κώστας Δημοσθένη Ζάγκας έφυγε για το μεγάλο και αγύριστο ταξίδι, ήσυχα και αθόρυβα, όπως ήσυχος και αθόρυβος ήταν σε όλη του τη ζωή.
Φεύγοντας άφησε ένα μεγάλο κενό. O κόσμος μας, το Περδικάκι, το Αγρίνιο, ο κόσμος της Εκπαίδευσης και κυρίως η μεγάλη Οικογένεια των δασκάλων έγιναν φτωχότεροι.

Ο Κώστας Ζάγκας ήταν μια χαρισματική ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Είχε μια αυθύπαρκη ηπιότητα, ήταν μετριόφρων και καλοπροαίρετος. Απέφευγε τους προβολείς της δημοσιότητας. Φιλομαθής, εργασιομανής, μεθοδικός.
Εκτός από το Πτυχίο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων απόκτησε και το Πτυχίο της διετούς μετεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έφεσή του για μάθηση δεν αρκέστηκε σε αυτά. Συμπλήρωσε τα τυπικά του και ουσιαστικά του προσόντα και με το Πτυχίο της Παντείου Σχολής Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Τίμησε επάξια την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
– Ως Δάσκαλος, με άριστη διδακτική και παιδαγωγική κατάρτιση, υπηρέτησε σε σχολεία του Βάλτου, της πεδινής Τριχωνίδας, του Αγρινίου και ως Βοηθός Επιθεωρητή, έχοντας στο ενεργητικό του και μια πλούσια και πολυσχιδή εξωσχολική δραστηριότητα, αλλά και πολλές συμμετοχές σε επιμορφωτικά Σεμινάρια, Παιδαγωγικά Συνέδρια και Ημερίδες.
– Ως Σχολικός Σύμβουλος ήταν ο πρώτος που υπηρέτησε το νεοσύστατο θεσμό της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Περιφέρεια του Αγρινίου, ανέδειξε το θεσμό αυτόν του Σχολικού Συμβούλου και συνέβαλε στην ανύψωσή του και τη βελτίωσή του. Με αγάπη και σεβασμό συνεργάστηκε αρμονικά με τους εκπαιδευτικούς της Περιφέρειάς του. Ακούραστος και αμερόληπτος, με ζέση και μεράκι, υποδείκνυε τις νέες μεθόδους διδασκαλίας και στήριζε κάθε καινοτόμο πρωτοβουλία στη διδακτική διαδικασία.

zagkasΑπό νωρίς ξεπέρασε την παιδική τραυματική εμπειρία της ορφάνιας – έχασε τον πατέρα του στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-1941, όταν ήταν 6 ετών – και ανέλαβε την προστασία της πατρικής του οικογένειας.
Με τη σύζυγό του δασκάλα Μαρία Ψιλογιαννοπούλου ανέδειξε μια αξιοζήλευτη Οικογένεια, η οποία σήμερα κοσμεί την κοινωνία μας και τα καταξιωμένα μέλη της τιμούν την Εκπαιδευτική Κοινότητα, την Επιστήμη του Ιπποκράτη και τον Τραπεζικό κόσμο.
Υπήρξε επίλεκτο, ενεργό και διακεκριμένο μέλος της Κοινωνίας, τόσο της αγαπημένου του χωριού, του Περδικακίου Βάλτου, όσο και του τόπου της μόνιμης διαμονής του, της μεγαλούπολης του Αγρινίου, και όχι μόνον.
Λάτρης της γενέτειράς του, του Περδικακίου, όταν αποδεσμεύτηκε από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, με διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά, ασχολήθηκε με τα κοινά.
Ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου πρωτοστάτησε στην εν γένει ανάπτυξη του χωριού του. Το μεγάλο  όραμα, τόσο το δικό του, όσο και των χωριανών του, η ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου στο Περδικάκι –  άπιαστο όνειρο για τα δεδομένα του ορεινού χωριού – ήταν ο μεγάλος του καημός. Και να, το όνειρο τελικά έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια της Μεγάλης Κατασκευαστικής Εταιρείας «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.». Η Εταιρεία αυτή ανέλαβε και κατασκεύασε ένα σύγχρονο, πολλαπλών χρήσεων, Πολιτιστικό Κέντρο στο Περδικάκι, κόσμημα για την περιοχή του Βάλτου.

Ευτύχησε να το καμαρώσει αποπερατωμένο, και μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι, ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα με παλλαϊκή συμμετοχή, παρουσία και του μεγάλου χορηγού, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» Κυριακόπουλου, έγιναν και τα εγκαίνιά του και το παρέδωσαν σε χρήση.
Ο Κώστας Ζάγκας ήταν αξιαγάπητος και στην καθημερινή «παρέα». Είχε βαρύνουσα γνώμη, έκανε υπεύθυνη κριτική, δεν ερέθιζε, ήταν ολιγόλογος και ευχάριστος και πάντα διάνθιζε τις συζητήσεις με εύστοχα ανέκδοτα κυρίως από τη συμπεριφορά της βαλτινής νοοτροπίας.

Advertisement

Τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν και τον κράτησαν καθηλωμένο, κυρίως τους τελευταίους μήνες, τα αντιμετώπιζε καρτερικά, με υπομονή και χωρίς γογγυσμό, έχοντας πάντα τη συμπαράσταση των οικείων του και κυρίως της ιατρού κόρης του, Αφροδίτης.
Ήρεμος και ευχαριστημένος πήρε το δρόμο για την άλλη ζωή, με την ανατολή του ήλιου, την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014, και μακαρίως πλέον αναπαύεται στο υπερπέραν. Στο σύντομο διάβα της επίγειας ζωής του επιτέλεσε την αποστολή του και το καθήκον του στο ακέραιο.

Έτσι περίπου ξετυλίχτηκε και τέλειωσε το κουβάρι της ζωής του Κώστα Ζάγκα.
Τα ανεξίτηλα χνάρια από το πέρασμά του θα μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη των δικών του ανθρώπων, στη μνήμη των ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί του και στη μνήμη όλων των γνωστών του.
Σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία η κηδεία του έγινε στο αγαπημένο του χωριό, στο Περδικάκι Βάλτου και ετάφη στον οικογενειακό του τάφο.
       

                                                                                                          Γεώργιος Αθ. Κοτρώνης
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Με τον αείμνηστο Κώστα Ζάγκα,
πέραν της αγαστής συνεργασίας
που είχαμε στην υπηρεσιακή μας ζωή,
μεταξύ μας αναπτύχθηκε και
μια μακρόχρονη άρρηκτη φιλία
που κράτησε έως το τέλος της ζωής του.

*δημοσιεύτηκε στην έντυπη έδοση 161

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *