Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο εορτασμός της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών σήμερα στην Αμφιλοχία

blank

Δημοσιεύτηκε

στις

80
blank

Σήμερα, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών το διδακτικό προσωπικό και ο μαθητικός κόσμος των σχολείων της Αμφιλοχίας παραβρέθηκαν στον εκκλησιασμό στον Ι.Ν Αγίου Αθανασίου, τιμώντας τη προσφορά των τριών Αγίων στα γράμματα. Με το πέρας της λειτουργίας, η διευθύντρια του ΕΠΑ.Λ κ. Β. Μουρατίδου συγκέντρωσε τους μαθητές και τους μίλησε για τους τρεις φωστήρες των γραμμάτων.
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, φέτος, η ημέρα αυτή δεν αποτελεί αργία για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιωτικά και δημόσια, αλλά ημέρα εορτής της μνήμης τους με εκκλησιασμό, δραστηριότητες και εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων των Γραμμάτων. Κλειστά παρέμειναν μόνο τα νηπιαγωγεία.
Οι προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, οι Τρείς Ιεράρχες, Ιωάννης Χρυσόστομος, Βασίλειος ο Μέγας , Γρηγόριος ο Ναζιανζινός αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι γιατί με τη σοφία, τη δράση και τη χριστιανική τους ζωή βοήθησαν στη διάδοση της παιδείας.
Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, φυσικά υπό το χριστιανικό πρίσμα. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής παράδοσης.
O Ιωάννης ο Χρυσόστομος θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας.
Ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Ήταν σφοδρός οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποιήματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.

trion_ierarxon_amfiloxia1

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen − 14 =