Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημοσιεύτηκε

στις

186

Μέσα σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και με φανερό ενθουσιασμό από τους διοργανωτές και το πλήθος του κόσμου, το οποίο συγκεντρώθηκε από την ευρύτερη περιοχή, γιορτάστηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, χθες Κυριακή 7 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 στο κάστρο των Ρωγών, στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας η επετειακή εκδήλωση ιστορικής μνήμης για να τιμηθεί η θυσία του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Κοζύλης και Ρωγών Ιωσήφ, ο οποίος έπεσε ηρωικά κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου την νύκτα της 10ης προς 11η Απριλίου 1826.
Οι φορείς οι οποίοι συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής ήταν: ο Δήμος Ζηρού, η Δημοτική Κοινότητα Νέας Κερασούντας, η Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Νομού Πρεβέζης και ο Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και έδωσαν μια ιδιαίτερη σημειολογία με τις παραδοσιακές ενδυμασίες του τόπου τους πολλοί πολιτιστικοί φορείς της περιοχής με τα χορευτικά τους τμήματα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και στη συνέχεια έγινε καλωσόρισμα εκ μέρους του Προέδρου του Ποντιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κερασούντας κ. Τζίμη Καραβασιλείου και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των διοργανωτών και των επισήμων προσκεκλημένων μπροστά σε ένα εντυπωσιακά μεγάλο πλήθος κόσμου που προσήλθε.
Μήνυμα απέστειλε στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Παρευρέθηκαν στην ιστορική αυτή εκδήλωση και απηύθυναν χαιρετισμούς, ο κ. Αναστάσιος Δράκος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Απασχόλησης της Π.Ε. Πρέβεζας, ο κ. Γεώργιος Ζυγούρης, δήμαρχος του Δήμου Ζηρού, ο κ. Σωτήριος Φαραντούρης, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Μεσολογγίου.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών του Ν. Πρεβέζης κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας.
Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους την εκδήλωση: ο κ. Χρήστος Γούσης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Πρέβεζας, ο κ. Δημήτριος Γιολδάσης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζηρού, ο κ. Ελευθέριος Μήτσιος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ζηρού, ο κ. Γεώργιος Νίτσας, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πρέβεζας, επικεφαλής της παράταξής Ανάπτυξη Τώρα, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ζηρού, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, ο κ. Θωμάς Μπάκας, τ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Παντελής Σιγιάννης, υπαστυνόμος, εκπρόσωπος Α.Τ. Φιλιππιάδας, ο κ. Ιωάννης Γιώτης, Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ο κ. Κωνσταντίνος Τσούτσης, Πρόεδρος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ, ο κ. Γεώργιος Κυριακίδης, Γενικός Γραμματέας Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά, ο κ. Κωνσταντίνος Λιβαδόπουλος, Ταμίας του Σωματείου Παναγία Σουμελά, Άγημα Σουλιωτών-Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου και πολλοί Πρόεδροι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων.
Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιο Καψάλη.
Μετά το τέλος της ομιλίας όλοι οι προσκεκλημένοι και τα χορευτικά τμήματα με τη συνοδεία της φιλαρμονικής Θεσπρωτικού, ξεκίνησαν με πομπή από το κάστρο των Ρωγών και κατευθύνθηκαν μέχρι την πλατεία στους πρόποδες του κάστρου, προσδίδοντας έναν ακόμη πιο επιβλητικό χαρακτήρα στην εκδήλωση.
Στο χώρο του πλατώματος και κάτω από την μεγάλων διαστάσεων (10,50μ Χ 11,00 μ), ανηρτημένη ελληνική σημαία, την οποία επιμελήθηκε η Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης, η λαμπρή αυτή ιστορική εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Την παρουσίαση της επετειακής εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Ποντιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κερασούντας κ. Τζίμης Καραβασιλείου, ο οποίος κλείνοντας ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και τους κάλεσε να προσέλθουν και στις επόμενες δράσεις.
Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *