Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Άρτα.

Δημοσιεύτηκε

στις

46

Μετά από πρωτοβουλία, προσωπικές επαφές και παρεμβάσεις, από την Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, αρμόδια για τα τοπικά προϊόντα, κ. Σίμου Αναστασία, και της Δημάρχου Ν. Σκουφά κ. Ροζίνας Βαβέτση, πραγματοποιήθηκε χθες 31/04, τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, του κ. Χήρα Σωτηρίου, Προϊσταμένου ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ Αθηνών.
Μέσα σε κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης, έγινε μια επισκόπηση των προβλημάτων που αφορούν κυρίως στους παραγωγούς εσπεριδοειδών.

Τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν τα εξής:
Α. Στρεμματική αποζημίωση για τα μανταρίνια λόγω covid-19 και μη διάθεσης της παραγωγής
Β. Αποζημίωση λόγω παγετού για τα πορτοκάλια βάσει των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς.
· Επισημάνθηκε ότι πρέπει να επιστραφούν τα τέλη εκτίμησης από τις πρώτες υποβληθείσες δηλώσεις για τον παγετό επειδή δεν υπήρξε αποτίμηση ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, και επειδή υπήρξε μικρό διάστημα μεταξύ των δύο αναγγελιών
· Ζητήθηκε να συμπεριληφθούν στην αποζημίωση λόγω παγετού και οι παραγωγοί που διαθέτουν στα κτήματα τους ηλεκτροκίνητους ανεμομείκτες, επειδή η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν προστασία κατά του πάγου.
· Τονίστηκε επίσης, και το πρόβλημα που αφορά στο φυτικό κεφάλαιο. Οι παραγωγοί αυτοί είναι λίγοι σε αριθμό και το δίκαιο είναι να μην εξαιρεθούν. Να συμπληρώσουμε ότι στάλθηκε ήδη έγγραφο από τον ΕΛΓΑ Ιωαννίνων για το θέμα αυτό.
Γ. Να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά το χρόνο πληρωμής και κρίνουμε σκόπιμο να δοθεί έστω μια προκαταβολή διότι η καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, και χρειάζονται ΆΜΕΣΑ χρήματα για να ανταποκριθούν στα τρέχοντα έξοδα.
Ο κύριος Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε ότι θα επιστραφούν τα τέλη εκτίμησης στους παραγωγούς που υπέβαλαν δήλωση και δεύτερη φορά.
Επίσης ειπώθηκε από τον κύριο Χήρα, ότι την Παρασκευή, ολοκληρώνεται η διαδικασία των εκτιμήσεων, και τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η αποζημίωση των πληγέντων προϊόντων από τον παγετό.
Τέλος, δόθηκε η υπόσχεση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για στρεμματική αποζημίωση για τα μανταρίνια (κλιμεντίνες), αφού εμπλέκονται τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και το Υπουργείο Οικονομικών και συνεπικουρικά ο ΕΛΓΑ.

 

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις