ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σήμερα η διαμαρτυρία «άδειες καρέκλες» – Ζωντανή σύνδεση από την Αμφιλοχία
Θετική αντιμετώπιση έχει από τον κλάδο η αξιοποίηση περισσότερων εξωτερικών δημόσιων χώρων, καθώς και η χρήση εσωτερικών χώρων, που περικλείονται από τζάμια και είναι επί της ουσίας ημιυπαίθριοι. Ο κλάδος επιπλέον ζητεί μείωση ΦΠΑ και ευελιξία στην αναστολή συμβάσεων. Οι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της εστίασης νωρίτερα από την 1η Ιουνίου.
Αυτή τη στιγμή εξετάζονται πέντε βασικές κατευθύνσεις για την επαναλειτουργία της εστίασης. Αυτές είναι

1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου.
3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων.
4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.
5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.
Η χρήση περισσότερων εξωτερικών δημόσιων χώρων από τα καταστήματα θεωρείται από τον κλάδο ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της δυναμικότητάς τους στο 50%, από το 1/3 που προβλέπεται με βάση τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού (αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι και αριθμός ατόμων που βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά του).
Σήμερα το βράδυ, πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs» (άδειες καρέκλες). Η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αμφιλοχία θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία με την τοποθέτηση άδειων καθισμάτων. Η διαμαρτυρία αποτελεί μια συμβολική πράξη του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία των εστιατόρων και θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση εδώ στο e-maistros.gr.

Δήμος Μητσοκάλης
07/05/2020 at 23:49
Ας εξηγήσει κάποιος στους ανθρώπους εκεί ότι αν έχουν γεμάτες καρέκλες με πελάτες μπορεί να έχουν και γεμάτη πόλη με κορονοϊό.
Και αν “σκάσουν” 10-20 κρούσματα στην περιοχή μας οι καρέκλες τους θα μείνουν για πάντα άδειες