Connect with us

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Παρουσίαση του βιβλίου «Πάμε μια βόλτα στο Θηλέων»

Δημοσιεύτηκε

στις

37

Με μεγάλο ενδιαφέρον η τοπική κοινωνία περιμένει να πάρει στα χέρια της το βιβλίο «Πάμε μια βόλτα στο Θηλέων», που βγαίνει αυτές τις μέρες απ’ το τυπογραφείο και παρουσιάζεται την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου το βράδυ στην αίθουσα τελετών του 3ου Γενικού Λυκείου Άρτας. Το βιβλίο ξυπνά μνήμες και στήνει εικόνες μιας άλλης εποχής, που, όσο σκληρή κι αν ήταν, δεν παύει να φέρνει μια γλυκιά νοσταλγία και να ανασύρει μορφές που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στις ψυχές των μαθητριών οι οποίες φοίτησαν στις σκοτεινές αίθουσες του Γυμνασίου Θηλέων.
Όπως σημειώνεται στην εισαγωγή του βιβλίου, «το γυμνάσιο θηλέων Άρτας ήταν μια διαρκής και επίμονη υπόμνηση υποχρεώσεων από την πλευρά των δασκάλων και μια διαρκής και επίμονη ανυπακοή και εξέγερση από την πλευρά των μαθητριών. Παρά τους αμείωτους ελέγχους και την αδιάκοπη παρακολούθηση της ιδιωτικής τους ζωής, οι Αρτινές μαθήτριες αναζητούσαν διεξόδους προς τον έρωτα, τους χορούς, την τέχνη, τη μόδα. Και διεκδικούσαν το δικαίωμά τους να πλάσουν την προσωπικότητά τους με τα υλικά της φυγής και της επιθυμίας.
Αλλά το γυμνάσιο θηλέων Άρτας δεν ήταν παρά μια μικρογραφία των αντίστοιχων γυμνασίων, θηλέων και αρρένων, όλης της χώρας τότε. Ένας μικρός ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ δασκάλων και μαθητών. Η επαγρύπνηση, από τη μια, των μηχανισμών για το στρίμωγμα των μαθητών και το κλείσιμό τους μες στο μαντρί. Και η αναζήτηση, απ’ την άλλη, μέσων και τρόπων εκ μέρους των μαθητών για να βγουν έξω απ’ αυτό και να αναπνεύσουν τον αέρα της ελευθερίας».

Παρουσίαση την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στο 3ο Γενικό Λύκειο

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *