Connect with us

LIFESTYLE

Ο Βασίλης Κολοβός αφιερώνει το νέο του τραγούδι “FREE DOG” στα αδέσποτα

Δημοσιεύτηκε

στις

1396

Ο Βασίλης Κολοβός είναι συνταξιούχος καθηγητής σωματικής αγωγής αλλά με δεύτερη ενασχόληση την μουσική και το τραγούδι. Ως τραγουδοποιός έχει παρουσιάσει κατά καιρούς αξιόλογες δημιουργίες, όπως τα έργα «Έτσι Ζώ», «Πόζα» καθώς επίσης ερμήνευσε και τραγούδια που αναφέρονται στην ποδοσφαιρική ομάδα του Αγρινίου τον Παναιτωλικό, όπως το «Της καρδιάς μου ομάδα», «Tου τόπου μας ζωή» και «Παναιτωλικός ιππότης». Το τελευταίο του τραγούδι ονομάζεται «Free Dog” και αναφέρεται στο πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα των αδέσποτων ζώων. Η Χρύσα Σπαή μίλησε μαζί του για το πώς και τι τον οδήγησε σε αυτή την μουσική δημιουργία.

Βασίλη από πού ξεκίνησε η ιδέα για να γράψεις για τα αδέσποτα;
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων ζώων, εμπνεύστηκα και δημιούργησα αυτό το τραγούδι με σκοπό , στα σχολεία που δίδασκα, να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά πάνω σε αυτό το θέμα. Παίρνοντάς το ως αφορμή, κάναμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις…
Θεωρείτε ελλιπή την ενημέρωση της κοινωνίας από την πολιτεία όσον αφορά τα αδέσποτα;
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά συγκριτικά με προηγμένες χώρες είμαστε πάρα πολύ πίσω, αυτά που γίνονται τώρα εδώ σε άλλες χώρες έγιναν πριν σαράντα χρόνια. Έχουν θεσμοθετήσει νόμους, έχουν καταφύγια για τα αδέσποτα, έχουν βάλει στα σχολεία θεματικές ενότητες για τα ζώα, πρόστιμα για τους παραβάτες και για την κακοποίηση. Θα έλεγα ότι είμαστε πολύ πίσω, ως προς την εφαρμογή των παραπάνω. Δυστυχώς , τόσο οι αρμόδιες αρχές όσο και μεγάλο μέρος των πολιτών, δεν δίνουν την απαραίτητη βαρύτητα. Ευελπιστώ ότι μέσω του βιντεοκλίπ, θα κινητοποιήσουμε περισσότερο την κοινωνία.
Έχεις κάποιο κατοικίδιο στο σπίτι;
Προφανώς ναι. Έχω ένα σκυλάκι που το λένε Λάκτα και είναι η αδυναμία μου. Όταν ήμουν μικρός υπήρχαν περισσότερα ζώα στο σπίτι μας. Είχα αλογάκι που ήταν και το « μεταφορικό μου μέσον» για σχετικά κοντινές αποστάσεις, τρία σκυλιά κλπ. Βέβαια, την εποχή εκείνη, τα ζώα που χρησιμοποιούνταν για δουλειές είχαν την μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα από τους γονείς μας. Εμείς ως παιδιά ενδιαφερόμασταν περισσότερο για τα κατοικίδια, με τα οποία παίζαμε και περνούσαμε τον ελεύθερο χρόνο μας.
Τι συναισθήματα μπορούν να μας γεννηθούν υιοθετώντας ένα αδέσποτο;
Κατ’ αρχήν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις κακό σε κάποιον άλλο, σε χαλαρώνει, σου δίνει ένα κίνητρο να περπατήσεις, σου παρέχει μια μορφή ψυχοθεραπείας. Γενικά αν εξαιρέσουμε τις τρίχες (γέλια) όλα τα άλλα είναι θετικά.
Το μήνυμά σας προς τους πολίτες και προς την πολιτεία όσον αφορά τα αδέσποτα;
Πριν το μήνυμα καλό είναι να πούμε και μερικά στατιστικά στοιχεία.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν 3.000.000 αδέσποτα στη χώρα μας με 60-70.000 να βρίσκονται στα βουνά της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας. Αυτά αποτελούν απειλή για την βιοποικιλότητα αλλάζοντας τις ισορροπίες. Για παράδειγμα σας αναφέρω το γεγονός ότι έχουν παρατηρηθεί στον Αμβρακικό και στο Μεσολόγγι επιθέσεις σε φωλιές από γλαρόνια με στόχο την εύρεση τροφής. Θέλω να επισημάνω ότι σίγουρα για αυτή την κατάσταση, μόνοι υπαίτιοι είναι οι άνθρωποι …
Πως δημιουργήθηκαν τόσα πολλά αδέσποτα;
Αδέσποτα ζώα στην πλειοψηφία τους είναι άστεγα ζώα συντροφιάς. Οι ιδιοκτήτες τους τα εγκαταλείπουν γιατί δεν αντέχουν είτε το οικονομικό βάρος είτε την ευθύνη που έχουν απέναντι στο ζώο να του προσφέρουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Έχουμε εγκατάλειψη νεογέννητων από ανεπιθύμητες γέννες ιδιόκτητων ζώων που δεν στειρώθηκαν. Μετά την περίοδο των εορτών, επιδεινώνεται το πρόβλημα, καθώς πολλά ζωάκια που δόθηκαν ως “δώρα” καταλήγουν στον δρόμο.
Προτεινόμενες λύσεις για την εξασφάλιση της ευζωίας των κατοικίδιων;
Αυτό είναι και το μήνυμα προς την πολιτεία
• Σωστή νομοθεσία και απόλυτη εφαρμογή της,
• Στείρωση των δεσποζόντων αλλά και των αδέσποτων.
• Έλεγχος στην αναπαραγωγή
• Έλεγχος στην εμπορία ζώων συντροφιάς,
• Εισαγωγή ενότητας ζωοφιλικού περιεχομένου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων μας, με σκοπό την δημιουργία υπεύθυνων πολιτών και την ανάπτυξη της ευσπλαχνίας και σεβασμού των ζώων.
• Ηλεκτρονική σήμανση και ταυτότητα.
Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι να έχουν ως κύριο κίνητρο την αγάπη τους ως προς τα ζώα για να τα υιοθετήσουν ( κατά προτίμηση αδέσποτα) να είναι σίγουροι ότι μπορούν να τους προσφέρουν πραγματική φροντίδα και ευζωία και ας τα πηγαίνουν βόλτα μόνο με λουρί για την ασφάλεια όλων. Επίσης προτείνουμε στους πολίτες να επικοινωνούν με τις αρχές (τηλ 10410) όταν βλέπουν περιστατικό κακοποίησης ζώων και να μην αδιαφορούν.
Μιλησέ μας τώρα και για το τραγούδι «FreeDog”:
Όπως προείπαμε στόχος του τραγουδιού είναι η ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των ζώων. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, η διασφάλιση της ευζωίας τους και η εξάλειψη της κακοποίησής τους. Όλα τα παραπάνω δείχνουν το επίπεδο της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας. “Μπαίνοντας” στη θέση ενός σκύλου, μας περιγράφονται τα συναισθήματα και οι σκέψεις του αδέσποτου, που κάνει έκκληση για συμπαράσταση και βοήθεια απ’ τους ανθρώπους, τους μόνους που μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματά του.
Δείτε το βιντεοκλίπ

YouTube player

Περισσότερες πληροφορίες για τα μουσικά έργα του Βασίλη Κολοβού θα βρείτε στην ιστοσελίδα του vKolovos.gr

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Χρύσα Σπαή

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *