Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κρύο και βροχή πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Τσιγαρίδας σήμερα στην Κατούνα.

blank

Δημοσιεύτηκε

στις

299
blank

Το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες για την διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους μήνες.
Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το μεράκι της. Μυρωδιές τσιγαριαστού κρέατος διαχέονταν στην ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών που διακατείχε τους ανθρώπους έδιναν μια διαφορετική νότα στα χωριά.
Το πολύ κρύο και η βροχή δεν άφησαν τους κατουνιώτες-σες και φίλους να ευχαριστηθούν το έθιμο της τσιγαρίδας, που αυτές τις μέρες έγινε σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Πριν λίγες μέρες το έθιμο αναβίωσε στις Φυτείες όπου το ξεκίνησε στο Ξηρόμερο εδώ και 10 χρόνια, στην Παπαδάτου και στα Βλυζιανά.
Όμως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε πείσμα του καιρού και όσοι βρέθηκαν στην Κατούνα δοκίμασαν τις λαχταριστές τσιγαρίδες. Τα συγχαρητήριά μας σε όλους του χωριανούς που συνέβαλαν στην προσπάθεια αναβίωσης του εθίμου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στις 1 το μεσημέρι. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Στούπας, η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηνά Βέμη.
Χρόνια πολλά σε όλους

katouna katouna1 katouna2 katouna3

πηγή:katounanews.blogspot.gr

  Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty + eleven =