ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκάδα: “Ξύπνησε” το Σεισμικό Ρήγμα μετά από 67 χρόνια
Οι σταθμοί GPS που βρίσκονται στην Λευκάδα είχαν καταγράψει από το 2007 σημαντική συμπίεση στο έδαφος και μετακινήσεις.
Ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα στο Ιόνιο που «κοιμόταν» επί 67 χρόνια «ξύπνησε» ξαφνικά σήμερα το πρωί με την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Λευκάδα, στην περιοχή μεταξύ Βασιλικής και Αθανίου με στιακό βάθος μόλις στα 5χλμ.
Δύο ηλικιωμένες γυναίκες καταπλακώθηκαν από βράχους που αποκολλήθηκαν και βρήκαν τραγικό θάνατο ενώ άλλοι οχτώ κάτοικοι τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων ευτυχώς ελαφρά. Στην περιοχή σημειώθηκαν μεγάλες κατολισθήσεις και δεκάδες σπίτια υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της Βασιλικής, σύμφωνα με πληροφορίες το μισό λιμάνι έχει βυθιστεί. Επίσης, ο δρόμος προς Εγκρεμνούς κυριολεκτικά έχει εξαφανιστεί από τεράστια κατολίσθηση.
ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ 1948
Όπως ανέφερε ο Θανάσης Γκανάς , σεισμολόγος – ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών , ο σημερινός σεισμός σημειώθηκε πάνω στο ρήγμα που είχε δώσει στις 22 Απριλίου 1948 , σεισμό μεγέθους 6,5 Ρίχτερ.
« Το συγκεκριμένο ρήγμα ξύπνησε, ενεργοποιήθηκε και πάνω σε αυτό εκδηλώθηκε ο νέος σεισμός που έχει μέγεθος 6,5 Ρίχτερ. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου και είμαστε κάπως αισιόδοξοι ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός καθώς μέσα στην μετασεισμική ακολουθία εντάσσεται και μετασεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο ίδιο εστιακό χώρο. Για να μιλήσουμε όμως με σιγουριά θα πρέπει να περάσουν κάποια 24ωρα…» – ανέφερε ο κ. Γκανάς και τόνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο χωριό Αθάνι , όπου σημειώθηκαν και οι περισσότερες υλικές ζημιές.
Ο κ. Γκανάς αποκάλυψε ότι οι σταθμοί GPS που βρίσκονται στην Λευκάδα είχαν καταγράψει από το 2007 σημαντική συμπίεση στο έδαφος και μετακινήσεις . Σημάδια που προμήνυαν τον επερχόμενο σεισμό.
ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΟ
Ανέφερε επίσης ότι στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Φισκάρδου και Λευκάδας υπάρχει κάποιο «σεισμικό κενό» που προβληματίζει με την σεισμική ησυχία του τους επιστήμονες και εικάζεται ότι εκεί υπάρχει συσσώρευση σεισμικής ενέργειας η οποία κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί.
Ο Μάκης Χουλιάρας εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις ως προς την εξέλιξη του φαινομένου και ζήτησε να γίνει άμεσα έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια της περιοχής.-

Ι.Μ Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι Λευκάδας
πηγή:apokalypseis.com Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
