Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Βασιλιάς Κάρολος: Ποιος είναι ο Έλληνας μαέστρος στην τελετή στέψης

Δημοσιεύτηκε

στις

3834

Ο Έλληνας μαέστρος, που θα μετάσχει στη μουσική επένδυση της τελετής του Βασιλιά Καρόλου Γ’, Αλέξανδρος Λίγκας, θα επιμεληθεί την ελληνορθόδοξη μουσική και τα βυζαντινά τραγούδια που θα ακουστούν.
Βρετανοί μουσικοί θα επενδύσουν μουσικά τη σημερινή ιστορική τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου Γ’. Ωστόσο, μεταξύ των Βρετανών μουσικών θα είναι και ένας Έλληνας!
Ο Έλληνας μαέστρος, που θα μετάσχει στη μουσική επένδυση της τελετής, Αλέξανδρος Λίγκας, θα επιμεληθεί την ελληνορθόδοξη μουσική και τα βυζαντινά τραγούδια που θα ακουστούν.
Φυσικά, αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο, καθώς αποτελεί μία εξ ολοκλήρου προσωπική επιλογή του Βασιλιά αφού επιθυμία του είναι να τιμήσει και τις ελληνικές του ρίζες που προέρχονται από τον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο. Θα ερμηνεύσει ένα εκλεκτό σύνολο ψαλτών.

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Λίγκας;
Ο Αλέξανδρος Λίγκας γεννήθηκε στο Κάνσας, στις ΗΠΑ, από Έλληνα πατέρα (από τα Μαζέικα των Καλαβρύτων, όπου υπάρχει ακόμα το πατρικό του σπίτι) και μητέρα από τον Καναδά. Ο ίδιος ωστόσο μετακόμισε στη Βρετανία, όπου ίδρυσε τη χορωδία Capella Romana. Σήμερα είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ψάλτης στην ενορία του στην Οξφόρδη.
Με περισσότερα από τριάντα άλμπουμ στη δισκογραφία σου, δεκάδες εμφανίσεις σε όλο τον πλανήτη, επιστημονική έρευνα χρόνων και συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες ο Αλέξανδρος Λίγκας δεν έχει θεωρηθεί άδικα ως ένας διεθνής πρέσβης της βυζαντινής και ελληνορθόδοξης μουσικής παράδοσης.
Ο ίδιος, μάλιστα, με αφορμή αλλά και για τη συμμετοχή του στην τελετή στέψης αναφέρει πως «Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία.Στο αβαείο του Ουέστμινστερ είχαν από το βασιλιά το αίτημά του για ελληνορθόδοξη μουσική και ήρθαν σε επαφή με μένα ως ερευνητή της ορθόδοξης μουσικής».

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *