Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥφΑΑΤ Γιώργος Στύλιος: «η Κυβέρνηση στηρίζει σταθερά και συνεχώς τους παραγωγούς.

Δημοσιεύτηκε

στις

937

Με συνεχείς πρωτοβουλίες προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις συνέπειες των εξωγενών κρίσεων»

Στις ενισχύσεις με 60 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος. Τονίζοντας, επιπλέον, τη διαρκή και συνεπή στήριξη των παραγωγών απέναντι στις πιέσεις των εξωγενών κρίσεων από την Κυβέρνηση. Απαντώντας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου σε Επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο Υφυπουργός ανέλυσε το πλέγμα των Κυβερνητικών δράσεων ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα κατά την κυβερνητική περίοδο 2020-2022.
Απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ειδικότερα, τόνισε πως μέσω του ΕΛΓΑ, η στήριξη στους παραγωγούς ξεπέρασε τα 780 εκατ. ευρώ. Ενώ συμπληρωματικά προς αυτές, έχουν δοθεί επιπλέον Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις 80 εκατ. ευρώ.
Εστιάζοντας ευρύτερα στη στήριξη του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα απέναντι στις συνεχείς διεθνείς κρίσεις κατά την εν λόγω περίοδο, ο κ. Στύλιος τόνισε πως έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.
Υπογράμμισε, παράλληλα, πως με στοχευμένα έκτακτα μέτρα αλλά και με θεσμικές παρεμβάσεις η Κυβέρνηση απορρόφησε την αύξηση του κόστους ενέργειας στα αγροτικά τιμολόγια σε ποσοστό 80% με 90%. Την ίδια στιγμή με στόχο για την επιπλέον ενίσχυση των παραγωγών η Κυβέρνηση επανέφερε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, μετά την κατάργησή του το 2016, και προχώρησε στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των λιπασμάτων και ζωοτροφών στο 6%. Μέτρα που συμπληρώθηκαν από μια σειρά μόνιμων φορολογικών ελαφρύνσεων.
Γιώργος Στύλιος: «μελετάται λύση για την συμπερίληψη και των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων».
Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για τη στήριξη των παραγωγών για την αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών, ο κ. Στύλιος υπογράμμισε πως: «η Κυβέρνηση στηρίζει σταθερά και συνεχώς τους παραγωγούς. Με συνεχείς πρωτοβουλίες προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις συνέπειες των εξωγενών κρίσεων». Αναφέρθηκε ειδικότερα στα 60 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων που δόθηκαν στους παραγωγούς για την αγορά λιπασμάτων και στα 89 εκατ. ευρώ που κατευθύνονται στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

Αναφερόμενος ειδικά στο Μέτρο 22 για την στήριξη των κτηνοτρόφων με 89 εκατ. €. σημείωσε πως εντάχθηκαν 65.974 παραγωγοί με συνολικό ποσό στήριξης 86 εκατ. €. Και πως μελετάται λύση για την συμπερίληψη και των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων.
Σε δεύτερη ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου σε σχέση με το νομικό καθεστώς της μεταβίβασης των κληροτεμαχίων, ο κ. Στύλιος τόνισε πως πρόκειται για νομικό ζήτημα. Σημειώνοντας πως έχει δοθεί λύση για τα κληροτεμάχια μετά το 2012. Συνεπώς, όσοι πολίτες διαθέτουν (μετά το 2012) συμβολαιογραφικά έγγραφα πώλησης, δωρεάς, γονικής παροχής ή αποδοχής κληρονομίας που αφορούν στα κληροτεμάχια και δικαστικές αποφάσεις επικύρωσης ανώμαλων δικαιοπραξιών μπορούν να υποβάλουν δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος κατά το στάδιο της κτηματογράφησης. Η δικαστική απόφαση, που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο δεν απαιτεί σημαντικά έξοδα και συνιστά τίτλο κτήσης κυριότητας για το κληροτεμάχιο που αφορά. Κλείνοντας ο κ. Στύλιος ανέφερε πως μελετάται η συγκρότηση επιτροπής νομικών που θα προτείνουν λύσεις για το ζήτημα.
Γιώργος Στύλιος: «περισσότερα από 18 εκατ. € πλήρωσε ο ΕΛΓΑ σε αποζημιώσεις στους παραγωγούς της Κορινθίας το 2022»
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργου Ψυχογιού, ο Υφυπουργός τόνισε πως ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ταχύτερα από ποτέ. Αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισής των δομών του και της στήριξης του από την Κυβέρνηση με πόρους που τα τελευταία τρία χρόνια ξεπερνούν 340 εκατ. Υπογράμμισε δε πως για αιτίες όπως η ξηρασία, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, η Κυβέρνηση προωθεί ένα ολιστικό πλάνο αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών υποδομών που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της παραγωγής απέναντι στις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης.
Επιπλέον, επεσήμανε το βάρος που δίνεται σε δράσεις ενίσχυσης της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου της αμπελουργίας με την χρηματοδότηση δράσεων όπως η «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών» από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 166 εκατ. ευρώ.
Τέλος σημείωσε πως το εκτιμώμενο ποσό αποζημιώσεων στους αμπελοκαλλιεργητές της ΠΕ Κορινθίας το 2022 αθροιστικά ξεπέρασαν για το 2022 το ποσό των 18 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις