Τσίπρας από το Μαρτυρικό Κομμένο «Η Ελλάδα δεν Ξεχνά – Οι Γερμανικές αποζημιώσεις είναι χρέος – Η ελληνική Πολιτεία θα πράξει ό,τι απαιτείται»

Τσίπρας από το Μαρτυρικό Κομμένο «Η Ελλάδα δεν Ξεχνά – Οι Γερμανικές αποζημιώσεις είναι χρέος – Η ελληνική Πολιτεία θα πράξει ό,τι απαιτείται»

Έκλεισε σήμερα η αυλαία των εκδηλώσεων της επετείου των 73χρόνων από τη σφαγή των ναζιστικών στρατευμάτων στις 16 Αυγούστου 1943 στο μαρτυρικό Κομμένο Άρτας και των 317 θυμάτων.
Για πρώτη φορά παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής, πραγματοποιήθηκαν σήμερα μνημόσυνο και τρισάγιο στην πλατεία του χωριού.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφθασε στο μαρτυρικό Κομμένο στις 11:10 το πρωί της Τρίτης όπου στρατιωτικό  άγημα της 8ης Μεραρχίας του απέδωσε τιμές. Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν η Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Βαρεμένος, ο Περιφερειάρχης κ.Αλ. Καχριμάνης, βουλευτές του νομού, Δήμαρχοι του νομού και ο Δήμαρχος του Δήμου Νικολάου Σκουφά, κ. Ευστάθιος Γιαννούλης.
Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν Ξεχνά»
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα και ο μαρτυρικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της, οι Γερμανικές αποζημιώσεις είναι χρέος για τα θύματα του ναζισμού και το χρέος στην Ευρώπη, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη για αναγνώριση των εγκλημάτων, έστω και 73 χρόνια μετά.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, πως η αναγνώριση των εγκλημάτων πολέμου είναι χρέος απέναντι σε όλη την Ευρώπη, στον ίδιον τον γερμανικό λαό, στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη και χρέος ιστορικό στην ίδια τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.
Δεν επιθυμούμε ρεβάνς, αλλά να κλείσουμε την ανοιχτή πληγή.
“Είμαστε μαθημένοι να πολεμάμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Το ιστορικό μας χρέος για δικαίωση σε σχέση με γερμανικές οφειλές σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Δεν επιθυμούμε να πάρουμε κάποια υποτιθέμενη ρεβάνς, αλλά να κλείσουμε αυτή την ανοικτή πληγή στο σώμα της Δικαιοσύνης”.
Και αυτό το ηθικό πρωτίστως και πολιτικό χρέος δεν είναι μονάχα χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη και απέναντι στον ίδιο τον γερμανικό λαό, απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ένα χρέος απέναντι στην δικαιοσύνη και την ειρήνη.
Ακόμη, όπως είπε, η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά συγκροτημένη πολιτική για τη διεκδίκηση τν γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.
Μάλιστα, διαβεβαίωσε, ότι η ελληνική Πολιτεία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό – και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο – προς την κατεύθυνση αυτή.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιελάμβανε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Σκουφά και στη συνέχεια συνάντηση με το Δήμαρχο Αρταίων κ. Χρ. Τσιρογιάννη, στο ιστορικό γεφύρι και μετά παρατέθηκε επίσημο γεύμα σε γνωστή ταβέρνα της περιοχής.

Δείτε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

martiriko_kommeno_tsipras-(1) martiriko_kommeno_tsipras-(2) martiriko_kommeno_tsipras-(3) martiriko_kommeno_tsipras-(5) martiriko_kommeno_tsipras-(6) martiriko_kommeno_tsipras-(7) martiriko_kommeno_tsipras-(8) martiriko_kommeno_tsipras-(9) martiriko_kommeno_tsipras-(11) martiriko_kommeno_tsipras-(12) martiriko_kommeno_tsipras-(13) martiriko_kommeno_tsipras-(14) martiriko_kommeno_tsipras-(15) martiriko_kommeno_tsipras-(16) martiriko_kommeno_tsipras-(17) martiriko_kommeno_tsipras-(18) martiriko_kommeno_tsipras-(19) martiriko_kommeno_tsipras-(20) martiriko_kommeno_tsipras-(21) martiriko_kommeno_tsipras-(22) martiriko_kommeno_tsipras-(23) martiriko_kommeno_tsipras-(24) martiriko_kommeno_tsipras-(28) martiriko_kommeno_tsipras-(29) martiriko_kommeno_tsipras-(30) martiriko_kommeno_tsipras-(31) martiriko_kommeno_tsipras-(33) martiriko_kommeno_tsipras-(34) martiriko_kommeno_tsipras-(35) martiriko_kommeno_tsipras-(38) martiriko_kommeno_tsipras-(40) martiriko_kommeno_tsipras-(42) martiriko_kommeno_tsipras-(43) martiriko_kommeno_tsipras-(44) martiriko_kommeno_tsipras-(45) martiriko_kommeno_tsipras-(46) martiriko_kommeno_tsipras-(48) martiriko_kommeno_tsipras-(49) martiriko_kommeno_tsipras-(51) martiriko_kommeno_tsipras-(56) martiriko_kommeno_tsipras-(57) martiriko_kommeno_tsipras-(58) martiriko_kommeno_tsipras-(59) martiriko_kommeno_tsipras-(60) martiriko_kommeno_tsipras-(61) martiriko_kommeno_tsipras-(62) martiriko_kommeno_tsipras-(64) martiriko_kommeno_tsipras-(65) martiriko_kommeno_tsipras-(66) martiriko_kommeno_tsipras-(68) martiriko_kommeno_tsipras-(70) martiriko_kommeno_tsipras-(72) martiriko_kommeno_tsipras-(75) martiriko_kommeno_tsipras-(81)

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*