Connect with us

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Το σημερινό αυτοδιοικητικό μοντέλο είναι χρεοκοπημένο-Διέξοδο για το Αύριο ο ερχομός των νέων ιδεών και πειστικών προτάσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

10525

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ίσως περνάει αυτή την περίοδο τις χειρότερες μέρες της, με έλλειψη πόρων και προσωπικού να εμποδίζουν τη λειτουργία της. Το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ κράτους και δήμων για τις ευθύνες, φέρνει τους υπευθύνους προ των ευθυνών τους. Η διαφθορά στην αυτοδιοίκηση και οι σπατάλες δεν είναι κάτι καινούργιο , αλλά είναι επιβεβλημένη η αλλαγή κατεύθυνσης που πρέπει να γίνει και αφορά τόσο σε πολιτικές όσο και σε πρόσωπα. Το σημερινό αυτοδιοικητικό μοντέλο σίγουρα έχει χρεοκοπήσει και θεωρείται ξεπερασμένο, χωρίς όμως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους σημερινούς εκπροσώπους του. Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή πορείας ώστε να πάψει να είναι ουραγός των εξελίξεων ο Δήμος προκειμένου να μην απαξιωθεί ακόμη περισσότερο από τους πολίτες, αλλά να αναδείξει τη δυναμική που μπορεί να έχει για την ανάπτυξη της κάθε τοπικής κοινωνίας, παραμένοντας δίπλα στον πολίτη με κοινωνική πολιτική και με έργα υποδομών για την κάθε πόλη-χωριό.
Είναι απαραίτητη, ωστόσο, η αυτοκριτική. Χρειάζεται να συζητηθούν οι αδυναμίες και τα λάθη, αλλιώς πώς θα βγει από τη φθίνουσα πορεία ή δεν θα τα επαναλάβει ξανά στο μέλλον; Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η νέα περίοδος μετά τις εκλογές θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλοί νέοι αυτοδιοικητικοί ανά την Ελλάδα που επιθυμούν τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου, βασιζόμενο στα πρότυπα του εξωτερικού, με ισχυρή αυτοδιοίκηση, management που να αποφέρει πόρους και εκτός των συνηθισμένων, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, παρέχοντας τις κατάλληλες υποδομές την επιχειρηματικότητα και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, με πράσινες πολιτικές εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει από την επόμενη θητεία των νέων δημάρχων να περάσει σε μια νέα εποχή, αφήνοντας πίσω τα κακώς κείμενα και τη διαφθορά. Ζήτημα παραμένει, αν ο πολίτης δείξει ότι είναι πολιτικά ώριμος και με την ψήφο του κάνει την πολιτική υπέρβαση επιλέγοντας στο δίλημμα που θα του τεθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση το όραμα για τον Δήμο με επιλογές που να καθορίζουν άμεσα το μέλλον της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Το σημαντικό είναι να δοθεί η μάχη των ιδεών, δηλαδή η εκάστοτε Δημοτική αρχή να υπερασπιστεί το παρελθόν της, να δώσει απαντήσεις στο σήμερα, να καταθέσει την πρότασή της για το μέλλον. Για πολλές δεκαετίες το μοντέλο (ντεμοντέ) ήταν οι ιδέες της και οι προτάσεις της για την κοινωνία, την κουλτούρα, την οικονομία, την εκπαίδευση, κ.ο.κ. Χρειάζεται όμως από όλους τους υποψήφιους Δημάρχους και κάτι άλλο: πριν μιλήσεις, θα πρέπει αφενός να μελετήσεις τα προβλήματα και αφετέρου να ακούσεις τις απόψεις των πολιτών. Οι ιδέες και προτάσεις δεν κατατίθενται αλλά γίνονται αντικείμενο συζήτησης και διαλόγου με την κοινωνία. Χρειάζεται μια ανοιχτή συζήτηση, στις γειτονιές, τους χώρους εργασίας κλπ για το τι σημαίνει για παράδειγμα κοινωνική δικαιοσύνη και πώς αυτή συνδέεται με τα προβλήματα.
Με λίγα λόγια, χρειάζεται η επεξεργασία τόσο ενός οράματος για την κοινωνία που θέλουμε όσο και συγκεκριμένων, πειστικών προτάσεων.

Βιργινία Σίμου
Ελεύθερος Επασγγελματίας

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
11 Comments

11 Comments

 1. Το γνωστό "παλιοτόμαρο"

  12/07/2023 at 13:18

  Πολύ καλό το άρθρο σας.. Η ομάδα δουλεύει σωστά..

 2. Ελπίδα

  13/07/2023 at 00:27

  Όταν τελειώσουν οι γιορτές και τα πανηγύρια, ο πολιτικός κόσμος θα έρθει ξανά σε επαφή με την πραγματικότητα που έχασε μέσα στην ομίχλη της προεκλογικής μέθης.

  Τα ωραία λόγια θα τελειώσουν , οι απεριόριστες φιλοδοξίες θα προσγειωθούν, οι υποσχέσεις θα μαζευτούν.
  Οι αποφάσεις, η πορεία, οι πράξεις είναι σχετικά προδιαγραμμένες.
  Οι αρχηγοί «οραματιστές» θα κάνουν το «όραμα» τους πραγματικότητα, (αλκοόλ η βροχή και μεθάω).

  Γνωρίζεις ποια είσαι, που βαδίζεις , τι μπορεί ρεαλιστικά να πετύχεις. Είμαστε εδώ κυριολεκτικά δίπλα σε μια γυναίκα που αν μη τι άλλο απέδειξε ότι την διακρίνει πολιτικό ήθος!

  Το πεδίο ελεύθερο και λαμπρό!

 3. ΜΑΚΟ ΜΑΚ

  13/07/2023 at 09:30

  Διάρα τσακιστή δε δίνουν πλέον οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι από τα παχιά λόγια τα μεγάλα, εκείνα που βγαίνουν από το στόμα των εκάστοτε Δημάρχων που τάχα νοιάζονται για το κοινό καλό, λόγια που ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τα νέα παιδιά, στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται χρειάζονται ξεκάθαρες κουβέντες και κυρίως απαιτούν λύσεις στα ουσιαστικά ζητήματα που τους απασχολούν και οι νέες αντιλήψεις. Αντ΄ αυτών ακούνε παρωχημένες απόψεις και … κούφια λόγια. Αποτελεί δε χαρακτηριστικό παράδειγμα η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν τα κοινά ζητήματα, αντιλαμβανόμενοι ότι η οποία προσπάθεια καταβάλουν πέφτει στο κενό.
  Τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, δεν έγιναν κατανοητά ή δεν συνέφεραν στις εκάστοτε εξουσίες. Και το γαϊτανάκι με τις πολιτικές ..μουτσούνες γυρίζει στον αέναο χορό των συμφερόντων μιας γερασμένης πολιτικής. Ξεκάθαρα, λοιπόν, η συμμετοχή κάποιων στα κοινά, οι οποίοι, έχουν δέσει το γάϊδαρό τους (σσς… Γεν. Γραμματείς), όπως επίσης πολιτικάντηδες από το πουθενά, δεν ευνοεί τον αγώνα που κάνουν όσοι αγαπούν τον τόπο τους και μοχθούν για το κοινό καλό, που άλλα πιστεύουν και άλλα πράττουν και αναλόγως όπου φυσάει ο άνεμος πάνε, ε δεν μπορεί να επιδιώκουν την όποια ανατροπή και αλλαγή. Αν ήταν ο οιοσδήποτε εξ αυτών των σωτήρων του τόπου, ανιδιοτελής και επαναστάτης, θα το είχε πράξει και στο παρελθόν. Η κοντή μνήμη, όσο ορισμένοι επιδιώκουν να την … ψηλώσουν, πάντα κοντή θα μένει. Όσο κι αν προσπαθούν να ορθώσουν και όχι να … ψηλώσουν το ανάστημά τους, τα υψηλά ιδανικά δεν πρόκειται να τ΄ ακουμπήσουνε. Δε βολεύουμε τα του οίκου μας με κούφιες παρεμβάσεις και δεν καταλαμβάνουμε θώκους επειδή είμαστε παιδιά του συμφέροντος κι όταν αλλάξει η … αλλαγή στρεφόμαστε αλλού επειδή συμφέρει.

  Βιργινία ταυτίζομαι στο απόλυτο μαζί σου.

 4. Ευάγγελος

  13/07/2023 at 11:17

  Κυρία Σίμου αν μπορούσα να κάνω μία ευχή πέρα από τον να είμαστε υγιείς, θα ευχόμουν να υπήρχε σε όλους που ασκούν δημόσιο λειτούργημα και εξουσία εντιμότητα και θάρρος. Επίσης θα ευχόμουν να δημιουργήσεις ένα team ανάλογο του ήθους και της αξιοπρέπειας που σε διακατέχει τόσο ως άνθρωπο όσο και ως επαγγελματία.
  Είναι αυτό που δυστυχώς λείπει και μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, δεν είναι τυχαίο ότι θεωρούμαστε ένας από τους πιο αποτυχημένους Δήμους της χώρας, που η αδιαφορία και η βόλεψη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας.
  Τη μεγάλη ευθύνη φέρνουν όλοι αυτοί που ηγήθηκαν και κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο σαν αγάδες αναγκάζοντας μία αξιοπρεπή κοινωνία να υποταχθεί για να επιβιώσει στους ρουσφετολογικούς μηχανισμούς και τις πελατειακές σχέσεις. Την επόμενη των εκλογών θα δούμε πολλές μάσκες να πέφτουν, αυτών των γλυκανάλατων που τρέχουν να προλάβουν μήπως και δεν εκλεγούν. Καλή μας τύχη λοιπόν.

 5. Ένας φίλος

  14/07/2023 at 10:51

  Η πολιτική στη χώρα μας διέπεται από χρόνιες παθογένειες και γι αυτό η χώρα οδηγήθηκε σε χρεοκοπία, ο μόνος τρόπος για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα της χώρας μας είναι να μπούνε αυτοδημιούργητοι άνθρωποι και να ασχοληθούνε με την πολιτική έχοντας ως ιδανικό να προσφέρουν στα κοινά και όχι να δουν την πολιτική ως προσοδοφόρο επάγγελμα.

  Είσαι νέα, δυναμική και πιστεύω θα ήσουνα εξαιρετική Δήμαρχος!

  Μπορείς να ξεκινήσεις και να δημιουργήσεις την δική σου ομάδα και θα δεις ότι σιγά σιγά θα βρεις την υποστήριξη από τους ανθρώπους που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους. Στον γραπτό λόγο δεν κάνω κομπλιμέντα αλλά τόσο στο παρόν όσο και στο προηγούμενο άρθρο σου διάβασα μία πραγματικά άρτια και ολοκληρωμένη τοποθέτηση που σημαίνει ότι γνωρίζεις το αντικείμενο. Ξανασκέψου το λοιπόν!!

 6. ΠΑΝΟΣ

  17/07/2023 at 21:29

  Ένας Δήμος τρικυμία εν κρανίω!!!

  Ο νυν Δήμαρχος οφείλει όπως πολύ σωστά έχεις θέσει Βιργινία να κάνει την αυτοκριτική του και όχι να πετάει το μπαλάκι στους συνεργάτες τους, τους οποίους όπως ανοιχτά παραδέχεται ότι είναι ανύπαρκτοι και δεν μπορεί να βρει κοινή γραμμή συνεργασίας. Κάτι που δεν τον τιμάει καθόλου και μάλιστα θέτει το ερώτημα τόσος τους ίδιους κατά το πώς θα συμπορευτούν μαζί του για άλλη μία στήριξη- θητεία όσο και σε όσους θέλουν να συμπορευτούν – συνεργαστούν μαζί του όταν σε κάθε δικό του ατόπημα θα τους εκθέτει δημόσια και θα τους αναιρεί. Επομένως το πόρισμα που προκύπτει από τα λεγόμενά του είναι η παραδοχή του ανύπαρκτου έργου του, λόγω ανεπάρκειας συνεργατών !!! Θλιβερό!!!…για έναν Δήμαρχο που αναγκάζεται να είναι ξανά με «ανίκανα» στελέχη και να ζητά ουσιαστικά από τους Δημότες να τους ψηφίσουν αλλά Νο έργο ή να τους απορρίψουν.

  Το φρόνιμο θα ήταν να αποδεχτεί και να παραδεχτεί την εγκατάλειψη των θέσεων του που είχε αναπτύξει προεκλογικά. Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν καλό να μην δημιουργεί Ονειρικές Προσδοκίες αντίθετα θα πρέπει να κινηθεί σε ρεαλιστικές απαισιοδοξίες!
  Στην καλύτερη των περιπτώσεων , για όποιον από τους δυο υποψηφίους Δημάρχους αναλάβουν τα ηνία του Δήμου , να ελπίζουμε σε μία σωστή διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων. Μάλιστα πολύ σωστά είχε θέσει ο κ. Δήμαρχος στον προεκλογικό του λόγο ότι μία ή δύο θητείες επαρκούν ώστε να αποδείξει ο εκάστοτε Δήμαρχος την αξία και το έργο του. Στην προκειμένη φάνηκε, δυστυχώς, από την πρώτη κιόλας της εκλογής του.

  Ερώτηση : Πόσες Τετάρτες ανέβηκε στον Ίναχο και ποιες ακριβώς διότι έχω χάσει το μέτρημα, πιθανόν δεν έχουν καλής ποιότητας τσίπουρο…ή μήπως το καταναλώνει ο β΄υποψήφιος??? (κακίες)
  Όσο για τον β’ υποψήφιο….no comment!

  Οφείλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι…Τρικυμία εν κρανίω λοιπόν!

 7. Παλιός

  18/07/2023 at 09:16

  Για ποια αυτοκριτική μιλάμε ακριβώς και ποιους συνεργάτες?
  Έχει δώσει τα δείγματα του από ήθος και ιδανικά. Ο κολλητός του να εκλεγεί στη θέση του Γ.Γραμματέα και ο κουμπάρος του επίσης ως Αντιδήμαρχος ακόμη και με το κόστος του να μην εκλεγεί ο ίδιος ως Δήμαρχος όπως προκλητικά διατυμπάνιζε στις προηγούμενες εκλογές.
  Όσο για τους υπόλοιπους, ο σώζον εαυτό σωθείτο. Τρέξτε να κάνετε Δήμαρχο έναν Χατζιαβάτη.
  Όσο για το άλλο team ο Κοιμήσης λείπει, το υπόλοιπο μπλοκ ίδιο και απαράλλαχτο, βρείτε τις διαφορές, μιλάμε για τεράστια αλλαγή και νέο κύμα.
  Θλίβομαι κυριολεκτικά, μας περιμένουν μεγάλες στιγμές.

 8. Δ.Ν.

  20/07/2023 at 09:31

  Η κοινωνία μας και γενικά ο Δήμος Αμφιλοχίας θα έπρεπε να στηρίζει και να συνεργάζεται με ανθρώπους που αγαπούν και έχουν όραμα για τον τόπο τους. Ανθρώπους που έχουν όρεξη και διάθεση να προσφέρουν την επόμενη ημέρα, ανθρώπους που έχουν αποδείξει στην καθημερινότητα τους όχι μόνο ότι μπορούν αλλά και ότι δεν μπορούν ώστε να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
  Βιργινία ίσως να μην σε έπεισαν κάποιοι ώστε να κάνεις το μεγάλο βήμα, ίσως να μην σε «πίεσαν» όσο θα έπρεπε , ίσως την επόμενη να είναι καλύτερα, πάντως είμαστε δίπλα σου, προσκυνώ το ήθος και την ευγένεια που σε διακρίνει. Το Start έχει πατηθεί

 9. ΓΙΩΡΓΟΣ

  20/07/2023 at 10:13

  Ο μεγαλύτερος εχθρός του νυν Δημάρχου είναι ο ίδιος του ο εαυτός, εάν ήθελε να αποφύγει τον ενταφιασμό της πολιτικής του καριέρας, θα βοηθούσε τον τόπο και τον εαυτό του με την αποχώρησή του, ένας τίτλος που θα του ταίριαζε θα ήταν ¨ΕΛΑΜΨΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ¨ όσο για τον υποψήφιο Δήμαρχο συγχωρήστε με αλλά δεν μπορώ καν να προσθέσω κάποιο τίτλο ή σχόλιο, η πολιτική του διαδρομή έχει αποδείξει πόσο εύκολα αδειάζει τους πάντες για κάποια άλλη προσωπική του «καριέρα».
  Η τετραετία μπροστά μας θα είναι πλήρης από «μαύρους κύκνους» — δηλαδή απρόβλεπτα γεγονότα αλλά και από «άσπρους ελέφαντες» –δηλαδή ορατά προβλήματα που επιλέγουμε να αγνοούμε.
  Κανείς νυν ή υποψήφιος Δήμαρχος να μην περιμένει ότι θα κυριαρχήσει η ομαλότητα που γνωρίζαμε. Ο εφησυχασμός θα είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα, ο πανικός ο μεγαλύτερος εχθρός. Ας προετοιμαστούν, λοιπόν, οι επικεφαλείς. Όπως έχει πει ο ειδικός γραμματέας του Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της κυβέρνησης Γιάννης Μαστρογεωργίου «δεν υπάρχει ένα μέλλον».
  Ο τόπος οφείλει να δώσει την σκυτάλη στους νέους ανθρώπους, ίσως φταίμε οι ίδιοι που δεν «βιάσαμε» μία κατάσταση ώστε να προχωρήσει, την επόμενη θα είμαστε έτοιμοι …. Βιργινία ετοιμάσου, ήρθε η σειρά σου και θα κριθείς κι εσύ δια του έργου σου.

 10. ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΣ

  21/07/2023 at 12:12

  Ελα ρε Βιργινια τι περιμένεις ακριβώς? Γνωρίζεις ότι έχεις απήχηση το βλέπεις και μόνη σου, τι περιμένεις και επιτρέπεις να βυθιστεί ο Δήμος στο βούρκο για μία πενταετία ακόμη ??? Έλεος!!! Έπρεπε να είχες κατέβει και να μην υπολογίσεις κανέναν , αυτοί ποιον υπολόγισαν δηλαδή??? Ξεκίνα να σαρώσεις έστω την επόμενη …..ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!! Άντε να φύγει απο παντού το σάπιο κατετσημένο και οι βολεψάκηδες, νυν και υποψήφιοι λιγούρηδες!!! Αρκετά πια!!! Κούρασαν!!!

 11. ΤΑΣΟΣ

  26/07/2023 at 10:37

  Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΝΕ
  Β Ι Ρ Γ Ι Ν Ι Α !!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *