Το πρόστιμο για την υδροκλοπή και η δέσμευση του δημάρχου άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου

Το πρόστιμο για την υδροκλοπή και η δέσμευση του δημάρχου άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η επιβολή χρηματικού προστίμου σε πολίτη δημοτικής ενότητας του δήμου Αμφιλοχίας όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε επέμβει στο κεντρικό σύστημα ύδρευσης παρακάμπτοντας τον υδρομετρητή προκειμένου να ποτίσει ιδιόκτητο ελαιώνα. Επίσης η δέσμευση του δημάρχου με αυστηρό τόνο για πάταξη τέτοιων φαινομένων ενεργοποίησε τους πολίτες του δήμου.
Με την κοινοποίηση του περιστατικού της υδροκλοπής ακολούθησε θύελλα αποκαλύψεων καθώς στα ψηφιακά μέσα της εφημερίδας «Μαΐστρος» εκτός από τις αλληλεπιδράσεις στη δημοσίευση, καταφθάνουν συνεχώς μηνύματα και email από αγανακτισμένους πολίτες που δηλώνουν πρόθυμοι να υποδείξουν περιπτώσεις με παρόμοια δράση.
Εδώ και δεκαετίες τόσο η πόλη της Αμφιλοχίας όσο και τα χωριά της αντιμετωπίζουν ανεπίλυτα προβλήματα υδροδότησης ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι συνεχείς διακοπές νερού και η μειωμένη ροή στην υδροδότηση συμβαίνουν ενώ η ροή του νερού από τις πηγές προέλευσής του δεν είναι προβληματική και όταν δεν υπάρχει εκτεταμένη ανομβρία.
Είναι, ωστόσο, κοινό μυστικό ότι η υδροδότηση στην περιοχή μας δεν ακολουθεί πάντοτε την «αναμενόμενη οδό». Καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι και απλοί νοικοκυραίοι φροντίζουν να ποτίζουν χωράφια, ζώα και μποστάνια εφευρίσκοντας τρόπους ώστε το ρολόι να μην καταγράφει την πραγματική κατανάλωση του νερού.
Από τη στιγμή της γνωστοποίησης του περιστατικού υδροκλοπής στα Σαρδίνια δεν είναι λίγοι οι πολίτες που επικοινωνούν με την εφημερίδα επώνυμα για να δώσουν στοιχεία για παρόμοιες καταστάσεις είτε για να ζητήσουν πληροφορίες για τις αρμόδιες αρχές που πρέπει να απευθυνθούν.
Είναι εμφανές ότι το ποτήρι ξεχείλισε λόγω της χρόνιας κακοδιαχείρισης του νερού. Τα καλοκαίρια εντός της Αμφιλοχίας αλλά και σε γειτονικά χωριά περνούν μαρτυρικά με τους πολίτες σε περίοδο ανυδρίας και υψηλών θερμοκρασιών να μη μπορούν να πράξουν τα αυτονόητα, όπως να πλύνουν τα χέρια τους, να κάνουν μπάνιο ή να έχουν νερό στην τουαλέτα τους, επειδή κάποιοι αποφασίζουν να κάνουν τον «έξυπνο» με το σύστημα να τους δίνει περιθώρια αυθαιρεσίας μιας και ξέρουν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι.

Μεταξύ, ωστόσο, των μηνυμάτων που δέχτηκε η εφημερίδα και αναρτήθηκε δημόσια ξεχωρίσαμε το ακόλουθο:
«Δεν έχουμε αμφιβολία δήμαρχε ότι θα ήσαστε αμείλικτοι… εσείς και οι συνεργάτες σας με τις παρανομίες των αδυνάτων πολιτών ( και μη ψηφοφόρων σας )……. αλλά μην υπερβάλετε κιόλας ότι δε θα χαριστείτε σε κανέναν ….., γιατί οι μέχρι τώρα πράξεις σας ,σας διαψεύδουν …… ( ένα παράπηγμα θα σας αναφέρω που δε νομίζω να είναι το μοναδικό ) Στον ορεινό βάλτο στη περιοχή του χωριού Αυλακίου , όπου η εταιρεία ΤΕΡΝΑ κάνει παρανομίες που δεν έχουν προηγούμενο , όχι μόνο δεν είστε αμείλικτος αλλά γίνεστε και συνεργός . Βλέπετε πράγματα που δεν υπάρχουν και δε βλέπετε πράγματα που υπάρχουν . Βρήκατε και αποδεχθήκατε όμβριοδεξαμενή που δεν υπάρχει και δεν κατασκευάστηκε ποτέ, και δεν βρήκατε την υπόγεια παράνομα κατασκευασμένη τροφοδοτούμενη από παράνομη γεώτρηση που εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της εταιρείας και περιφραγμένη μέσα στις εγκαταστάσεις της που δεν μπορεί να έχει κανείς άλλος πρόσβαση . Εσείς για να ξεπλύνετε την εταιρεία από συνέπειες την αποδεχθήκατε ως ανταποδοτικό για τους δημότες σας …. οι οποίοι δεν μπορούν να την πλησιάσουν ούτε από μεγάλη απόσταση γιατί είναι περιφραγμένη μέσα στις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ ….(εκτός από τον κοινοτάρχη σας που σας έκανε το αίτημα και έχει ανταποδοτικά) Σας έστειλε ο πολιτιστικός περιβαλλοντολογικός σύλλογος κοιλάδας Αχελώου επιστολή για το δημοτικό συμβούλιο που σας ενημερώνει για τα χιλιάδες στρέμματα παράνομα περιφραγμένα μαζί με δεκάδες άλλες παρανομίες από την εταιρία ΤΕΡΝΑ συνημμένα την έκθεση βεβαίωση των παραβιάσεων των επιθεωρητών περιβάλλοντος και δεν το φέρνετε για συζήτηση στο Δ Σ….. . Μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε τον αυστηρό σε κάθε αδύναμο δημότη και εσείς…. και το δασαρχείο και γενικότερα το σύστημα σας … και στους οικονομικά ισχυρούς τον συνεργάτη».

Ο αποστολέας, ο οποίος έστειλε το μήνυμα επώνυμα χωρίς να κρύβεται πίσω από ψεύτικα προφίλ, κάνει λόγο για μεροληπτική αντιμετώπιση κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι εσκεμμένα παραβλέπει όργια υδροκλοπής από την κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ στον Ορεινό Βάλτο ενώ την ίδια στιγμή εξαντλεί την αυστηρότητά του στους ανυπεράσπιστους πολίτες.
Η καταγγελία χρήζει άμεσης διερεύνησης χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να εξακριβωθεί η αλήθεια και η εγκυρότητά της. Εδώ, ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι τυφλή και να τιμωρεί όσους παρανομούν άσχετα από το κοινωνικό ή οικονομικό τους εκτόπισμα. Τόσο περιστατικά σαν αυτό της καταγγελίας – εφόσον ισχύουν – όσο και περιστατικά υδροκλοπής μικρής κλίμακας πρέπει να τιμωρούνται χωρίς διακρίσεις αλλά με τα ίδια μέτρα και σταθμά.
Ο λόγος πλέον στη δημοτική αρχή…

Share

Ένα σχόλιο

  1. Το θέμα αυτό που έχει να κάνει με τη διαχείριση του νερού στην Αμφιλοχία, απλά ”δεν υπάρχει ”! Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής μας ,και κανείς δεν αποφασίζει να το λύσει.Εμείς, αυτό που εισπράττουμε ως καταναλωτές και δημότες, είναι η ανικανότητα στην επίλυση του. Δεν μπορούμε να γίνουμε μυστικοί πράκτορες για να βρίσκουμε πράγματα που οι αρμόδιοι υπάλληλοι και γνώστες του θέματος είναι ανίκανοι να εντοπίσουν!! !Αλλά Και πάλι αυτοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, ας κάνουν κάτι άλλο! δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι!

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*