Το παζάρι της Αμφιλοχίας τελείωσε – Ας μιλήσουμε για το παζάρι

Το παζάρι της Αμφιλοχίας τελείωσε – Ας μιλήσουμε για το παζάρι

Ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη 9 Οκτωβρίου το παζάρι στην Αμφιλοχία.
Δεν ξέρουμε από πού αντλούν πληροφορίες μέσα ενημέρωσης του νομού και παρουσίασαν το παζάρι της Αμφιλοχίας κάτι σαν Helexpo – Mostra Rota ή τη HORECA, αλλά η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική και καλό θα ήταν να τσεκάρουν πριν γράψουν.
Το φετινό «Παζάρι», στην Αμφιλοχία, κινήθηκε σε ζοφερούς ρυθμούς, μεγάλη πτώση του «τζίρου» , αισθητά μειωμένη κίνηση, και μειωμένες ποσότητες εμπορευμάτων.
Με μειωμένη συμμετοχή των πλανόδιων εμπόρων κατά 30% και ελάχιστη επισκεψιμότητα οι έμποροι από την τρίτη κιόλας μέρα ήταν σε απόγνωση λόγο και των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τις πρώτες μέρες.
Σκεπτικισμός κι απογοήτευση επικρατούσε στους λιγοστούς που περιδιάβαιναν το παζάρι. «Αυτό είναι όλο παζάρι;» οι κουβέντες που έλεγαν μεταξύ τους. Η επισκεψιμότητα ελάχιστη σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, και αυτό γιατί αν εξαιρεθούν τα γλυκίσματα και το υποτυπώδες λούνα πάρκ που δίνει τη δική του ψυχαγωγία στα μικρά παιδιά, το παζάρι δεν είχε να δώσει πολλά περισσότερα από τη λαϊκή αγορά της Τετάρτης, που λαμβάνει χώρα εκεί κοντά, στην οδό Β. Καραπάνου.
Σε σύντομη κουβέντα που είχε ο «Μ» με εμπόρους – επαγγελματίες, που έχουν κάθε χρόνο μια δική τους θέση στο Παζάρι της Αμφιλοχίας και ξέρουν από μέσα την κίνηση του Παζαριού, δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για τη μεγάλη πτώση του «τζίρου» τους.
Χαρακτηριστική άλλωστε είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μείωση 20% στο ενοίκιο των συμμετεχόντων καταστηματαρχών ώστε να ελαφρυνθεί λίγο η ζημιά των εμπόρων.
Το παζάρι της Αμφιλοχίας, χρόνο με το χρόνο φθίνει όλο και περισσότερο και παρά τις προσπάθειες του δήμου που παρέχει όλα τα απαραίτητα. Οι πλανόδιοι έμποροι άρχισαν σιγά-σιγά να μην έρχονται και να προτιμούν τις μεγάλες αστικές περιοχές με περισσότερο πληθυσμό. Τίποτα όπως φαίνεται δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αγοράς για να διατηρηθεί ο θεσμός του  παζαριού.  Η δημιουργία μιας εμπορικής εβδομάδας με τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και παράλληλων εκδηλώσεων θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν πόλο έλξης επισκεπτών στην πόλη της Αμφιλοχίας,. Άλλωστε,  το παζάρι άτυπα σηματοδοτεί και το τέλος της θερινής περιόδου. Πάντως προσπάθειες προσέγγισης της τοπικής αγοράς για συμμετοχή στην εμποροπανήγυρη που έγιναν στο παρελθόν δεν βρήκαν ευήκοα ώτα.

Share

10 Σχόλια

 1. Θόδωρος Κοντονίκας says:

  Το παζάρι , εδώ και αρκετά χρόνια είναι μια πολύ άσχημη καρικατούτα του άλλοτε περίλαμπρου πανηγυριού του Καρβασαρά και όλοι – και περισσότερο- οι ιθύνοντες , κάθε φορά, της πόλης…
  Οι καιροί άλλαξαν ριζικά και είναι κρίμα αυτές οι μέρες του..ΑΛΛΟΤΕ πανηγυριού να
  διατίθενται σε μιά παράκαιρη προσπάθεια ….
  ΔΕΝ ΠΕΡΙΠΟΙΕΙ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ , η εικόνα που βγάζει αυτό που ζούμε αρκετά – δυστυχώς- χρόνια …
  Η προηγούμενη δημοτική αρχή έπρεπε να θέσει τα χέρια επί των τύπων των ήλων της βασανι΄ζόμενης πανηγυριώτικης ιδέας ….
  Έπρεπε να μπεί στην βάσανο της επίλυσης του θέματος αυτού του” πανηγυριού” που- ΠΛΕΟΝ-αποτελεί την φαιδρή αλλά και την ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗ πλευρά του θεσπισθέντος εδώ και 100 χρόνια θεσμού……

  • Ν.Μουτσος says:

   Συμφωνώ απόλυτα! Θα πρέπει νά υπάρξει συμμετοχή τοπικών επιχείρησε
   ων,όπως τυροκομεια, ελιές μέλι κλπ και να δοθεί άλλος χαρακτήρας στην όλη εκδήλωση ούτως ώστε να προσελκύσει επισκέπτες και από τις γύρω πόλεις!

 2. Μούρτη Βασιλική says:

  Γεια σας. Ενα μεγάλο ευχαριστώ που με την σελιδα σας φερνετε κοντά μας την Αμφιλοχία. Ιδιαίτερα μας συγκινούν οι αναφορές στις παλιές εποχές των παιδικών μας χρόνων. Η σύγχρονη Αμφιλοχία σε επίπεδο προσώπων μας είναι σχεδόν άγνωστη. Ευτυχώς ο τόπος παραμένει χωρίς αλλαγές τέτοιες που θα παραμορφωναν την ομορφιά του. Όσο για το παζάρι, όπως το λέτε, εμείς θυμόμαστε νοσταλγικά την εμποροπανήγυρη της πόλεώς μας. Στανταράκι θέμα εκθέσεως στο Δημοτικό τον μήνα Οκτώβριο. Μεγάλες δόξες τότε. Αν υπάρχει κανένα φωτογραφικό αρχείο σχετικά με το πανηγύρι στη δεκαετία του 1960, αναρτήστε καμιά φωτογραφία, έτσι να ξαναθυμηθούμε τα παλιά.
  Στον ιδιοκτήτη του σάιτ χαιρετισμούς από τον εξάδελφό του π. Θεόδωρο Παπαγιάννη. Τα λέμε κάθε Κυριακή απολείτουργα.

 3. Θοδωρος Κοντονίκας says:

  Αγαπητή κυρία Μούρτη,
  Το σχόλιό σας ευγενικό και απαλλαγμένο πό προκαταλήψεις και διακρινόμενο από την πραγματική αγάπη για την πόλημας!!!!
  Το 2012 ειχα γράψει για κογαριασμό του έντυπου Μαίστρου ένα αφιέρωμα για το πανηγύρι του ΤΟΤΕ.Είναι ένα γλυκό περιδιάβασμα στις μέρες εκείνες της μεγάλης εκδήλωσης..Με πολλή χαρά,αν το επιθυμείτε,να σας στείλω αντίγραφο.Την αποδοχή ή μή της προθέσεώς μου,παρακαλώ να μου την γνωρίσετε από αυτή την στηλη .
  Με εξαιρετική τιμή ,
  Θόδωρος Κοντονίκας
  (

 4. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΗΣ ΦΘΙΝΟΥΣΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΠΙ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΟΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΤΥΧΟΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ , ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΙΛΟΤΙΜΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ..

 5. ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ( Θαλασσομάχος ) says:

  Και ποιές είναι οι φιλότιμες προσπάθειεςέτσι για να μάθουμε κι εμείς οι στραβοι;
  Που έβαλαν τρύπιους τσίγκους και πλημμύρισαν τα Πακιστάνια;
  Γιατί, για Αθιγγανοπακιστανικό τουρλού – τουρλού συναπάντεμα πρόκειται…
  Να εξαιρέσουμε την χαλβατζού Χριστίνα και κανα δυό πραγματικούς Έλληνες ….
  Φιλότιμες….
  Κάτσε καλά Πάνο…

 6. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  ΣΤΡΑΒΟΙ..ΚΑΛΑ ΤΟ ΕΙΠΕΣ..17 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΟ ΣΤΡΑΒΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΧΘΟΥΝ..

 7. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  ΦΙΛΟΤΙΜΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΛΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ..

 8. Μαρια says:

  Αφήστε την προηγούμενη Δημοτική αρχή. 17 χρόνια δεν βγαίνει κανείς τυχαία.
  Χτίστε και εσείς τέτοια σχέση με τον κόσμο ( εδώ γελάμε )και μετά μιλήστε.
  Θα τρελαθούμε δηλ.. ακόμη και για το φετινό παζάρι ο Κοίμησης σας φταίει.
  Αλλα Ο κόσμος έχει βγάλει συμπεράσματα και μάλιστα νωρίς νωρίς.

 9. Μαρια says:

  Να διευκρινησω, πως το σχόλιο μου δεν αφορα προηγουμενους σχολιαστές οι οποίοι με τον δημόσιο λογο τους έχουν αποδείξει πως ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων η διευκρίνηση μου. Ευχαριστώ 🙂

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*