Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τιμητική Εκδήλωση στο Αγρίνιο για τον Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανάσιο Δ. Παλιούρα

Δημοσιεύτηκε

στις

591

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον αοίδιμο Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας & Τέχνης (στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) Αθανάσιο Δ. Παλιούρα διοργανώνονται στη γενέτειρα πόλη του (στο Αγρίνιο), με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατό του (14 Οκτωβρίου 2014). Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν το διήμερο ( το Σαββατοκύριακο ) 5η και 6η Οκτωβρίου 2024 και διοργανώνονται με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας & Ακαρνανίας, σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου.

Το Σάββατο, 5η Οκτωβρίου 2024, το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου στο Αγρίνιο θα γίνει παρουσίαση του τιμητικού – αφιερωματικού τόμου «ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ», στον οποίο περιλαμβάνονται επιστημονικές εργασίες διδακτορικών φοιτητών του καθηγητή Αθ. Παλιούρα, θα προβληθεί μικρής διάρκειας ταινία με αναφορές στη ζωή και το έργο του αοίδιμου καθηγητή και θα γίνει αναλυτική εισήγηση για το εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό – επιστημονικό έργο του. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής θα γίνει η απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης της Ιεράς Μητροπόλεως στη σύζυγο του αοιδίμου καθηγητή, ως αναγνώριση της πολύπλευρης και μακροχρόνιας προσφοράς του Αθ. Παλιούρα, ιδιαίτερα στην πατρίδα του, την Αιτωλοακαρνανία. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 6η Οκτωβρίου 2024, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγρινίου θα γίνει πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο για τον αοίδιμο καθηγητή.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 στο Αγρίνιο.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, ώρα 19:00’
Αίθουσα εκδηλώσεων Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου

Advertisement

Αφιερωματική εκδήλωση μνήμης και τιμής
στον μακαριστό Καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα

– Χαιρετισμός Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου.
– Χαιρετισμοί εκπροσώπων Αρχών και Φορέων.
– Παρουσίαση του επιστημονικού τόμου «Φώς Ιλαρόν» Αφιέρωμα στην μνήμη του Αθανασίου Παλιούρα, Αθήνα 2024.
– Προβολή ταινίας μικρού μήκους, με αναφορές στη ζωή και το έργο του μακαριστού καθηγητού.
– Εισήγηση από την κα Γλυκερία Μ. Χατζούλη, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., με θέμα: «Αθανάσιος Δ. Παλιούρας: Το εκπαιδευτικό και το επιστημονικό του έργο».
– Επίδοση ανώτατης τιμητικής διακρίσεως, του Χρυσού Σταυρού της Ιεράς Μητροπόλεως στην κα Ελένη Παλιούρα, σύζυγο του τιμωμένου Καθηγητού, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό.
– Μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα Alternative του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου.
– Καταληκτήριος Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, ώρα 7:00’ – 10:30’
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου.

Όρθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Καθηγητού.

Ο Αθανάσιος Δ. Παλιούρας (1937 – 2014) διετέλεσε καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Γεννήθηκε το 1937 στο Αγρίνιο, όπου ολοκλήρωσε τη σχολική εκπαίδευση. Στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα, όπου σπούδασε Θεολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών μετέβη στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Ο Κρητικός ζωγράφος Γεώργιος Κλόντζας (1540-1608) και ο Μαρκιανός κώδικας των μικρογραφιών του” και το 1973 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό ‘ΑΡΙΣΤΑ’.
Αρχικά εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (για μία δεκαετία περίπου) ενώ μετά την απόκτηση του διδακτορικού του διπλώματος εργάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αρχικά (1976) ως Εντεταλμένος Επιμελητής και από το 1988 μέχρι την αφυπηρέτησή του (2006) ως πρωτοβάθμιος Καθηγητής στο επιστημονικό πεδίο της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Οργάνωσε αρκετές πανεπιστημιακές ανασκαφές και έρευνες με επίκεντρο βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της Κρήτης, ενώ δημοσίευσε πολλά βιβλία και μελέτες για τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη και Αρχαιολογία. Για μια εικοσαετία υπήρξε επιμελητής του ετήσιου επιστημονικού περιοδικού “Ηπειρωτικά Χρονικά” (1980-2000), κατά περιόδους διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ενώ κατέλαβε διάφορες θέσεις αυξημένης ευθύνης μέσα στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας, όπου ανήκε οργανικά.
[για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο του καθηγητή Αθ. Παλιούρα βλ. Φώτ. Μάλαινος, «Αθανάσιος Παλιούρας: ο Επιστήμονας, ο Άνθρωπος, ο Δάσκαλος», διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.imga.gr/wp-content/uploads/2016/04/paliouras.pdf (σελ. 12-21) ]

Advertisement

 

  Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις