Τα χαμένο όνειρο της ασφάλισης των μικρομεσαίων

Τα χαμένο όνειρο της ασφάλισης των μικρομεσαίων

Τα χαμένο όνειρο της ασφάλισης των μικρομεσαίων

Η πολιτική επικινδυνότητα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και οι ανεπαρκείς ρυθμίσεις στον οργανισμό
Από τους Κώστα Οικονόμου, Γιάννη Αγγέλη

Όταν οι ασφαλισμένοι, έπειτα από 30-35 χρόνια συνεπούς στάσης απέναντι στο Ταμείο τους, εμφανίζονται πρόθυμοι να χάσουν ασφαλιστικά χρόνια για να αποφύγουν τη φυλακή από τις απλήρωτες εισφορές στα χρόνια της ύφεσης, τότε και η ζωή του Ταμείου είναι επισφαλής… Η ζοφερή αυτή εικόνα αφορά κυρίως τον ΟΑΕΕ, του οποίου ένας ραγδαία αυξανόμενος αριθμός ασφαλισμένων, που ήδη ξεπερνά τους S70.000, βρίσκεται εν όψει ποινικών διώξεων ακόμα και για ποσά που κινούνται μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ!

Χθες, μάλιστα, έληξε η προθεσμία ηλεκτρονικής αίτησης-διαμαρτυρίας χιλιάδων ασφαλισμένων μικρομεσαίων προς το Ταμείο και την κυβέρνηση για «ανταλλαγή» χρόνων ασφάλισης (για τα οποία έχουν καταβληθεί κανονικά εισφορές από τον ασφαλισμένο) με ποσά ασφαλιστικών υποχρεώσεων που οφείλονται για αντίστοιχο χρόνο…

Με άλλα λόγια, οι ασφαλισμένοι προτείνουν να βγουν αργότερα στη σύνταξη, ανταλλάσσοντας χρόνια για τα οποία έχουν πληρώσει εισφορές με τα χρόνια εκείνα στα οποία αντιστοιχούν οι απλήρωτες εισφορές που τους ζητά με αναγκαστικά μέτρα το Ταμείο…

Το εξωφρενικό, αλλά και αδιέξοδο, με το εισφορο-κυνηγητό που έχει ενσωματώσει στο πακέτο των μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 η κυβέρνηση είναι ότι η είσπραξη των απλήρωτων εισφορών, αν δεν αλλάξει στο μεταξύ τίποτα, θα αναζητηθεί με αναγκαστικά μέτρα εναντίον εμπόρων, μικροβιοτεχνών και επαγγελματιών οι οποίοι για δεκαετίες ήταν συνεπείς στο Ταμείο τους. Και οι οποίοι τώρα βρίσκονται, λόγω της ύφεσης, να κλείνουν ή έχουν ήδη κλείσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους.

Δηλαδή, η αναγκαστική είσπραξη στοχεύει ασφαλισμένους οι οποίοι δεν έχουν πλέον την πραγματική δυνατότητα να εξασφαλίσουν την εξόφληση των υποχρεώσεών τους, οι οποίες στο μεταξύ φορτώνονται με τόκους υπερημερίας.

Ήδη το 52% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ έχει σταματήσει, λόγω αδυναμίας, να πληρώνει εισφορές ή, στην καλύτερη περίπτωση, πληρώνει σποραδικά…

Από το σύνολο των 570.000 ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, περίπου οι 80.000 χρωστούν μόνο ένα δίμηνο! Κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό μικρομεσαίων, που έχουν αποκτήσει πρόβλημα, κατά κύριο λόγο, στη διάρκεια του β΄ εξάμηνου του 2013.

Ο προβληματισμός, που έχει φτάσει μέχρι τον χώρο αναλυτών της Τράπεζας της Ελλάδος, εντοπίζεται σε ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο.

Όπως παρατηρούν, «αν επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης της καταγεγραμμένης εισφοροδιαφυγής», είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε «σε απότομη περαιτέρω αύξηση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα κλείσουν, με ανάλογη επέκταση των απολύσεων», σε μια περιοχή της οικονομικής δραστηριότητας η οποία «ακόμα και σήμερα αποτελεί τη βασική πηγή απασχόλησης…».

Και αυτό ισοδυναμεί με υπονόμευση της τάσης ανακοπής της ύφεσης στην κρίσιμη καμπή από το 201S στο 2014, αφού «θα τροφοδοτήσει μια δυναμική συρρίκνωσης του αριθμού των οικονομικά ενεργών στοιχείων, με συνέπειες στην απασχόληση τόσο των επαγγελματιών όσο και των μισθωτών, με άμεσες συνέπειες στα Ταμεία. Ένας φαύλος κύκλος με ανυπολόγιστες συνέπειες…».

 

πηγή:capital.gr

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*