ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ
Τα κάλαντα της Αγάπης των μαθητών της Κομποθέκλας Αιτωλοακαρνανίας το σχ. έτος 1971-72

Γράφει ο ιστορικός Μιχάλης Κατσικαρέλης
Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης. Το μήνυμα της Γέννησης του Κυρίου, ο συμβολισμός του ερχομού της Νέας Χρονιάς και των Φώτων, μεταφέρονταν παντού από τις χαρμόσυνες φωνές των παιδιών μέσω του αρχαίου εθίμου των Καλάντων.
Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου της Κομποθέκλας Αιτωλοακαρνανίας δεν θα μπορούσαν να λείψουν από τον εορτασμό αυτόν, αφού «δύο ομάδες μαθητῶν περιῆλθον το χωρίον την 23-12-1971, την 1-1-1972 και την 6-1-1972 και έψαλλον τα κάλαντα». Η πληροφορία αυτή διασώζεται από το δάσκαλο του χωριού Λάμπρο Βλάχο ο οποίος με εξερχόμενο έγγραφό του την 20η Ιανουαρίου 1972, αναφέρει τα παραπάνω προς την Εκπαιδευτική Περιφέρεια της Αμφιλοχίας. Μαλιστα οι μαθητές, συμφώνησαν «το ποσό των 180 δραχμῶν εκ των συγκεντρωθησομένων ἐκ τών καλάντων 390 δραχμών διατεθῆ διά τήν αγοράν τετραδίων προς ἐνίσχυσην όλων των μαθητῶν του σχολείου,» οι οποίοι ήταν 37. «Το δε ὐπόλοιπον ποσόν των 210 δραχμῶν διατεθῆ προς ἐνίσχυσιν 4 ἀπόρων μαθητῶν τοῦ Σχολείου διά την συμμετοχήν των εἰς την πραγματοποιουμἐνην κατ’ἒτος ἡμερησίαν Σχολικήν ἐκδρομήν».
Ο ίδιος ο δάσκαλος κατά την διάρκεια των γιορτινών ημερών «ἐπεσκέφθη κατ’οἶκον δέκα[10] ἀσθενήσαντας μαθητάς τοῦ Σχολείου ἐκ γρίπης», ενώ μερίμνησε για το στολισμό της αίθουσας που θα λάμβανε χώρα η σχολική εορτή των Χριστουγέννων ενώ υπήρξε και «προβολήν τοῦ Σχολείου κατά τάς ἁγίας ἡμέρας τῶν Χριστουγέννων».
Μπορεί κάποιος εύκολα να διακρίνει τις διαφορές με το σήμερα όπου ο κίνδυνος σε θέματα υγείας είναι καθοριστικός παράγων στην ζωή μας. Ο «καιρός θα γυρίσει όμως» και πάλι στο μέλλον τα παιδιά θα «περιέλθουν» από το πρωί λέγοντας τα κάλαντα και γεμίζοντας με χαρά το σπιτικό του κάθε νοικοκύρη ενώ εκείνος θα τα φιλεύσει. Το νόημα των προσφοράς και της αγάπης εξάλλου είναι διαχρονικό και αξίζει πάντα να θυμόμαστε και να βοηθούμε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Ο δάσκαλος της ορεινής Κομποθέκλας Αιτωλοακαρνανίας Λάμπρος Βλάχος το 1971-72 δίδασκε με το προσωπικό του παράδειγμα τους μαθητές του και εκείνοι κατανοούσαν και βοηθούσαν λαμβάνοντας μαθήματα ζωής.
ΠΗΓΕΣ
Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ). Αρχείο Σχολείου Κομποθέκλας Αιτωλοακαρνανίας
• Στην πρώτη εικόνα το ανακαινισμένο 1θέσιο σχολείο της Κομποθέκλας
• Στην δεύτερη εικόνα ο πίνακας «Τα κάλαντα των Χριστουγέννων» του ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα (1872)
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Πηγή: http://mazimagazine.gr/
Το ανακαινισμένο από τους κατοίκους 1μονοθέσιο σχολείο της Κομποθέκλας.
Πηγή: Προσωπικό Αρχείο Κώστα Ζαρναβέλη.