Συσκευές αδρανοποίησης του COVID-19 – Συνέντευξη στον Χρήστο Σακαρίκα

Συσκευές αδρανοποίησης του COVID-19 – Συνέντευξη στον Χρήστο Σακαρίκα

 Εδώ και 6 μήνες έχετε σχεδόν χαθεί, με σύντομη ανακοίνωση σας αναφέρατε ότι κατασκευάζετε συσκευές που αδρανοποιούν τον κορονοιό. Γιατί χρησιμοποιείτε το ρήμα «αδρανοποιούν» κι όχι «σκοτώνουν»;
Για να σκοτώσεις κάτι, πρέπει αυτό να είναι ζωντανό. Ο κορονοιός COVID-19, δεν είναι ζωντανός. Ένα μόριο πρωτεΐνης είναι, καλυμμένο με λιπώδες περίβλημα που ψάχνει ξενιστή για να εισέλθει στα κύτταρα του και να αρχίσει τον πολλαπλασιασμό του. Αυτό λοιπόν την πρωτεϊνικό μόριο, εμείς προσπαθούμε επεμβαίνοντας στην εσωτερική δομή του, να αποδιοργανώσουμε την rNA οργάνωσή του, ώστε να μη μπορεί να αναπαραχθεί. Τότε παραμένει ανενεργό και αυτοδιαλύεται.
 Πως το καταφέρνετε αυτό;
Αξιοποιούμε την παλιά δοκιμασμένη μέθοδο των ακτινοβολιών στην περιοχή UVC και συγκεκριμένα στο μήκος κύματος των 254 νανομέτρων που αποδεδειγμένα παρεμβαίνει καταστροφικά στη δομή DNA/rNA τόσο των ζώντων οργανισμών όσο κι των μικρότερων πρωτεϊνικών δομών.
 Αυτό σημαίνει πως αυτές οι ακτινοβολίες είναι βλαβερές και για τους ανθρώπους. Έτσι δεν είναι;
Ακριβώς, οι ακτινοβολίες στα μήκη κύματος που είναι μικρότερα από τα οπτικά, (δηλαδή από το φάσμα των ακτινοβολιών που μας επιτρέπει να βλέπουμε -700 έως 400 nm-), είναι επικίνδυνες για τη ζωή γενικά. Γι αυτό προκειμένου να ενεργοποιηθεί και να «λούσει» με UVC ακτινοβολία ένα χώρο, πρέπει πρώτα να μην υπάρχουν άνθρωποι, ζώα και φυτά μέσα σε αυτόν.
 Εσείς μας δείξατε συσκευές χειρός κατάλληλες για την αποστείρωση επιφανειών και αντικειμένων που τοποθετούνται κάτω σε αυτές. Δεν είναι εξίσου επικίνδυνο;
Σχεδιάσαμε τις συσκευές αυτές με τρόπο ώστε η ακτινοβολία να εστιάζει μόνον κάτω από αυτές. Επίσης στις οδηγίες που συνοδεύουν κάθε συσκευή, τονίζουμε πως όχι μόνον δεν πρόκειται για παιγνίδι, αλλά και πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουν παιδιά. Πως πριν από τη χρήση του πρέπει να φορέσουμε το ειδικά γυαλιά και τα γάντια που το συνοδεύουν.
 Έχουμε δει παρόμοιες συσκευές να κυκλοφορούν στο εμπόριο υποσχόμενες αποστείρωση με ένα απλό πέρασμα. Δεν συστήνουν ούτε γυαλιά ούτε γάντια όπως κάνετε εσείς. Τι λέτε για αυτές;
Όσες μπορέσαμε να μετρήσουμε με όργανα ακριβείας στο εργαστήριό μας, αποδείχτηκαν ψεύτικες!
Ψεύτικες;
Δυστυχώς, παράγουν μόνον απλό μπλε φως στις περιοχές UVA και κάπως στη UVB, αλλά αυτές οι ακτινοβολίες δεν είναι δραστικές για την αποστείρωση. Οι ακτινοβολίες UVB, είναι βεβαιωμένο πως παράγουν δερματικές αλλοιώσεις και καρκινογενέσεις. Γι αυτό Προσοχή! Μην σας παγιδεύουν και νομίζετε πως αποστειρώσατε την επιφάνεια ενός χώρου με ένα σύντομο πέρασμα. Είναι παγίδα!
Εσείς, από ότι γνωρίζουμε είστε μηχανικός, δεν είστε ούτε γιατρός ούτε βιολόγος. Πως τα γνωρίζετε όλα αυτά;
Πριν 9 περίπου μήνες, κανείς μας δεν ήξερε για τον COVID-19. Οι επιστήμονες της υγείας μαθαίνουν καθημερινά. Ιδιαίτερα εκείνοι που μελετούν (όπως κι εγώ), τις ξενόγλωσσες σχετικές μελέτες και ανακοινώσεις. Άλλωστε στο τελευταίο μου μεταπτυχιακό είχα πραγματοποιήσει μια σοβαρή εργασία στον τομέα των ακτινοβολιών. Χρειάστηκε πολύ μελέτη για να καταλήξουμε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των συσκευών μας. Κι ακόμη τροποποιούμε την τεχνική μας.
Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις συσκευές;
Ευχαρίστως. Θέλουμε πρώτα από όλα, να γνωρίζετε, ότι στόχος μας, είναι να βοηθήσουμε δημιουργώντας ένα φραγμό στην εξάπλωση της συγκεκριμένης επιδημίας, που όπως υπολογίζουν οι επιδημιολόγοι, θα έρχεται και θα ξανάρχεται σε κύματα. Ίσως όπως και η γρίπη. Ενδεχομένως να προετοιμαστούμε και για μελλοντικές επιδημίες. Λογαριάζουμε, πως, αν ανάλογα συστήματα εφαρμοστούν στα νοσοκομεία μας, τότε θα ελαττωθούν, ίσως και να τείνουν σε εξαφάνιση, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

ΣΥΣΚΕΥΕΣ UVC ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ
Οι συσκευές UVC τις οποίες μελετήσαμε, σχεδιάσαμε και κατασκευάζουμε στο τμήμα τεχνολογίας, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα της εταιρίας MENIDIMEDICA, που πρωτοπορεί στη βιοτεχνολογία, έχουν σκοπό να στηρίξουν το σύστημα υγείας της χώρας μας ενεργοποιώντας μεθόδους αδρανοποίησης ιών, όπως του COVID-19, της κοινής γρίπης και την καταστροφή μικροβίων που προκαλούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, όντας ανθεκτικά στα σύγχρονα αντιβιοτικά.
Έχουμε υλοποιήσει άνω των δέκα τύπων και μεγεθών που καλύπτουν μικρές ανάγκες σε μέγεθος χειροσυσκευών, έως την κάλυψη χώρων νοσοκομείου.
Όλες οι συσκευές μας λειτουργούν στο φάσμα των 254 nm που είναι αποδεδειγμένα κατάλληλο για την αδρανοποίηση/καταστροφή παθογόνων μικροβίων και ιών.
Επειδή η ακτινοβολία UVC είναι επικίνδυνη για τους ζώντες οργανισμούς γενικά (άνθρωποι, ζώα και φυτά), έχουμε λάβει μέτρα ασφάλειας ώστε να απενεργοποιούνται άμεσα όταν προσεγγίζονται σε απόσταση μικρότερη των 7 μέτρων από κάθε κατεύθυνση.
{Προσδοκούμε σε σύντομη παραγωγή λυχνιών στα μήκη κύματος των 207 και 222 nm, που δεν εισχωρούν στην επιδερμίδα, για να καταστρέψουν το δέρμα και δεν επηρεάζουν την όραση, ώστε με ελάχιστη μετατροπή, οι συσκευές μας να λειτουργούν στο ακίνδυνο περιβάλλον τους, με παρουσία ανθρώπων.}

Οι τύποι των συσκευών

1. Πύργοι που τοποθετούνται στο κέντρο του χώρου που πρέπει να απολυμανθεί και όταν ενεργοποιηθούν «λούζουν» με αόρατο φως UVC περιφερειακά σε 360 μοίρες το εν λόγω δωμάτιο.
Η ισχύς τους κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του χώρου.
Η ενεργοποίηση γίνεται από απόσταση με τηλεχειρισμό και η συσκευή αφού μετρήσει τις διαστάσεις του χώρου, αποφασίζει για την ισχύ ακτινοβολίας και το χρόνο ενεργοποίησης. Όταν ο χρόνος λειτουργίας ολοκληρωθεί, η ακτινοβόληση σταματά και ο χειριστής ειδοποιείται.
Αν κατά τη λειτουργία, κάποιος εισέλθει στο χώρο, τότε η συσκευή απενεργοποιεί άμεσα την ακτινοβόληση, μέχρις ότου, ο παρείσακτος να απομακρυνθεί και κατόπιν την επανενεργοποιεί για να συνεχίσει τη λειτουργία της.
Όλες οι ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί στο λογισμικό του μικροϋπολογιστή της συσκευής, το οποίο υπακούει στις προτάσεις διεθνών ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων που ασχολούνται αποκλειστικά με την επίδραση των ακτινοβολιών UVC στην αδρανοποίηση ή καταστροφή ιών και βακτηρίων.

2. Συσκευές που τοποθετούνται στην οροφή χώρων ή διαδρόμων και λούζουν τον περιβάλλοντα χώρο κάτω από αυτές. Ενεργοποιούνται με τηλεχειρισμό, απενεργοποιούνται όταν προσεγγίσει κάποιος και ενεργοποιούνται ξανά όταν εκείνος βρεθεί εκτός του πεδίου ακτινοβολίας. Θεωρούνται κατάλληλες για λειτουργία, όπου θα ενεργοποιούνται περιοδικά για ορισμένα χρονικά διαστήματα. Είναι κάπως μικρότερες σε μέγεθος και ισχύ, φροντίσαμε να τοποθετούνται σε ανελκυστήρες και κοινόχρηστες τουαλέτες.

3. Συσκευές κλειστού τύπου.

Εικόνα: από τη φάση ανάπτυξης της πρωτότυπης συσκευής

Είναι οπτικά θωρακισμένες ώστε να λειτουργούν σε κάθε χώρο όπου υπάρχουν άνθρωποι, όπως δωμάτια νοσοκομείων και οίκων ευγηρίας, εξεταστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία κλπ, χωρίς να επηρεάζουν ζώντες οργανισμούς.
Ο αέρας του περιβάλλοντος, απορροφάται και οδηγείται σε κυκλικής μορφής λαβύρινθο όπου και λούζεται με ακτινοβολία UVC, ώστε να αδρανοποιηθεί κάθε τι που πλανάται σε αυτόν, ιός ή παθογόνο μικρόβιο. Τέλος, αφού φιλτραριστεί ο αέρας εξέρχεται καθαρός.
Έχουν τη δυνατότητα ανακύκλωσης 200, 400 και 600 κυβικών μέτρων αέρα για κάθε ώρα αθόρυβης λειτουργίας.

4. Συσκευές που τοποθετούνται στο ταβάνι
Οι συσκευές ταβανιού λούζουν με ακτινοβολία το χώρο κάτω από αυτές και είναι κατάλληλες για διαδρόμους νοσοκομείων, αποθηκευτικούς χώρους γυμναστήρια, (ιδιαίτερα σχεδιασμένες και για κοινόχρηστες τουαλέτες όπου υπάρχει επαναλαμβανόμενη χρήση άσχετων μεταξύ τους ανθρώπων), κλπ.
Λειτουργούν, όταν κάτω από αυτές δεν υπάρχει κινούμενος, μεγάλος ζωντανός οργανισμός, όπως είναι οι άνθρωποι και τα ζώα.
Όταν προσεγγίζει για να διαβεί το χώρο κάποιος, τότε και πριν από 6 μέτρα απόσταση η λειτουργία της ακτινοβόλησης σταματά, για να επανέλθει εφόσον δεν υπάρχει νέα προσέγγιση για χρονικό διάστημα 3, 5 ή 8 λεπτών, που είναι ρυθμίσιμο.
Ο αργά κινούμενος αέρας που μεταφέρει ιούς ή παθογόνα μικρόβια λούζεται με ακτινοβολία UVC και αδρανοποιεί ιούς όπως ο COVID-19 ή καταστρέφει ζωντανά μικρόβια.

5. Χειροσυσκευές UVC.


Εικόνα: Πρωτότυπα χειροσυσκευών

Είναι μικρές και ελαφρές, (με μήκος 50 ή 65 εκατοστών), συσκευές χειρός για απολύμανση επίπεδων επιφανειών, πληκτρολογίων, κινητών τηλεφώνων, μασκών, στολών και ενδυμάτων, περιβλήματος τροφίμων, κλπ, που τις χειρίζονται φορώντας κατάλληλη ασπίδα ή γυαλιά UVC (UV400) και πλαστικά γάντια που προμηθεύουμε μαζί με την απόκτηση κάθε συσκευής
Όπως κάθε άλλη συσκευή μας, έτσι και οι χειροσυσκευές συνοδεύονται με γραπτές οδηγίες που δίνουν έμφαση πρώτα στην ασφάλεια και κατόπιν στην αποδοτική λειτουργία της.

Συνολικά, πόσους τύπους συσκευών UVC έχετε σχεδιάσει;
Περί τους 13 τύπους διαφορετικών συσκευών που μπορούν να καλύψουν ανάλογες ανάγκες.
Προφανώς δεν βρίσκονται ακόμη σε βιομηχανική παραγωγή.
Εμείς σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε τα πρωτότυπα. Σε μικρή ποσότητα τα οποία και θα διαθέσουμε στο κόστος των υλικών που τα κατασκευάσαμε.
Πάντως είμαστε σε αναζήτηση κατασκευαστικής εταιρίας για μαζική παραγωγή.
Χωρίς κέρδος; Ούτε για τη δουλειά σας;
Σκεπτόμαστε ίσως ένα 10%, που όμως, όπως και τα έσοδα του βιβλίου, θα χαριστούν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου.
 Διαβάσαμε πως το τμήμα βιοτεχνολογίας της MENIDIMEDICA έχει έτοιμο μοριακό τεστ. Είναι αλήθεια;
Το τμήμα βιοτεχνολογίας, έχει έτοιμο από τον Απρίλιο μοριακό τεστ COVID-19 υψηλής ακρίβειας.
Και γιατί δεν βγαίνει στην παραγωγή;
Κάθε προσπάθεια να βγει στην παραγωγή συναντάει τοίχο!
Το κακό, ίσως είναι η ακρίβεια, η ταχύτητα αντίδρασης και η χαμηλή τιμή του.
Αυτό θίγει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Μην ξεχνάτε, ότι ζούμε στην Ελλάδα, που τρώει τα παιδιά της!

Σας ευχαριστώ!

Συνέντευξη του Χ. Σακαρίκα στην εφημερίδα “Μαΐστρος”

Share

Ένα σχόλιο

 1. Θόδωρος Κοντονίκας says:

  Για όσους ξέρουμε καλά τον Χρήστο , δεν είναι έκπληξη το τεράστιο και κάτω από δυσμενέστατεςσυνθήκες πραγματοποιούμενο γενικώς επιστημονικό έργο του…
  Και αξίζουν έπαινοι στην Δημοτική κορυφή που έδωσε τηνδυνατότητα στον Χρήστο να λειτουργήσει…
  Και δεν ζητούσε τον κόσμο ολάκερο….
  Ένα…”Δος μοι πα στω και τα γαν κινάσω” φώναζε χρόονια στην δημοτική πολιτεία χωρίς αφουγκραστικό αντίκρυσμα !!!!
  Ευ γε Χρήστο και μακάρι η ό,ποια τωρινή συμπαράσταση και στήριξη να μεγαλώσει για ουσιαστική βοήθεια !!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*