Συνέντευξη της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στον Βασίλη Τζουβάνο .

Συνέντευξη της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στον Βασίλη Τζουβάνο .

Συνέντευξη στον Βασίλη Τζουβάνο παραχώρησε η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη για την διαχείριση της πανδημίας αλλά και για την πορεία του εμβολιασμού στην χώρα μας.

 

Κυρία Υπουργέ είμαστε σε σημείο που μπορούμε να μιλάμε για άρση των μέτρων μετά το ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων  ;

Δεν μιλάμε για άρση των μέτρων αλλά για αναπροσαρμογή της τακτικής μας, μπαίνουμε σε μία νέα φάση, η οποία έχει άλλα χαρακτηριστικά.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει απέναντί μας μία επιθετικότερη μετάλλαξη, τη βρετανική, η μεταδοτικότητα της οποίας είναι από 40% έως 60% αυξημένη σε σχέση με την αρχική εκδοχή του ιού την οποία την αντιμετωπίσαμε μέχρι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, όπως είπε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στην σχετική με το θέμα ομιλία του στη Βουλή, «έχουμε, όμως, πια και σύμμαχο έναν πιο φιλικό καιρό. Έχουμε μια πιο εξαντλημένη κοινωνία, αλλά έχουμε και τον πιο ισχυρό σύμμαχο στη διάθεσή μας που είναι τα εμβόλια. Η στάση μας, λοιπόν, αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την ευέλικτη πολιτική την οποία ακολουθήσαμε από την αρχή».

Θεωρείται ότι λειτούργησε το οριζόντιο lockdown σε όλη τη χώρα ; Σε κάποιες περιοχές που έχουν ενταχθεί μεγάλο χρονικό διάστημα στο βαθύ κόκκινο έχουν αποδώσει τα μέτρα;

Ναι, λειτούργησε. Δείτε τους αριθμούς, τα στατιστικά της Ελλάδας, τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους κι έπειτα συγκρίνετέ τα με αντίστοιχα από άλλες χώρες. Δεν θέλω να αναφερθώ σε περιπτώσεις γιατί αφενός όλοι έχουμε μέσω διαδικτύου άμεση πρόσβαση στα σχετικά νούμερα ανά ήπειρο, χώρα και πόλη και αφετέρου δεν θέλω να μιλήσω αρνητικά για πολιτικές που εφάρμοσαν άλλες χώρες. Μιλώ για την Ελλάδα, για την προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί και την συνεχίζουμε μέχρι τη τελική νίκη απέναντι στην covid-19. Αν δεν τα είχαμε κάνει όλα αυτά, ο αριθμός των απωλειών μας θα ήταν πολλαπλάσιος.

Είστε αισιόδοξοι για την οικονομία και τον τουρισμό;

Δεν μπορούμε να μην είμαστε αισιόδοξοι. Θα πράξουμε όλοι μας, κυβέρνηση και πολίτες, το καλύτερο για τη χώρα

Για το Πάσχα ;

Σίγουρα θα είναι καλύτερο από το περσινό – ο βαθμός της βελτίωσης της κατάστασης εξαρτάται από όλους μας.

Πως θα διασφαλιστεί από τη στιγμή που ανοίξει η οικονομία ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα Για να μην βρεθούμε και πάλι μπροστά σε ένα κλείσιμο της οικονομίας;

Χωρίς κοινωνική συμμαχία δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Οι κυβερνήσεις δεν λειτουργούν με εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις –πρέπει να λογοδοτούν για κάθε τους επιλογή και παράλειψη. Επίσης, δεν λειτουργούν στο κενό. Οι πολίτες είναι εκείνοι που εφαρμόζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Γι’ αυτό, ο τομέας της ατομικής ευθύνης είναι το κλειδί στα επόμενα βήματα που θα κάνει η κοινωνία και η χώρα μας συνολικά.

Συνεχίζεται ομαλά η πορεία του εμβολιασμού στην πατρίδα μας ;

Η πορεία του εμβολιασμού όχι μόνο συνεχίζεται κανονικά, σε σχέση πάντα με τις παραλαβές των εμβολίων, αλλά η χώρα μας έχει εφαρμόσει ένα υποδειγματικό εμβολιαστικό σχέδιο από τα αρτιότερα της Ευρώπης. Για αυτό και βρισκόμαστε πανευρωπαϊκά στις υψηλότερες θέσεις του εμβολιασμού.

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*