ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνέντευξη στον Χρήστο Σακαρίκα Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο στο Δήμο Αμφιλοχίας

Γιατί την τελευταία στιγμή;
Το σκεπτόμουν για καιρό. Η απόφασή μου ήταν να επικεντρωθώ στη συνέχεια της έρευνάς μου, μια λειτουργία μοναχική που σε θέλει δεσμευμένο και απομονωμένο. Ξέρετε, για 40 τόσα χρόνια, ήμουν ανάμεσα σε παιδιά ή μεγαλύτερους. Δίδασκα και εισέπραττα τα χαμόγελά τους. Τους καμάρωνα όταν με ξεπερνούσαν. Κάποιοι μαθητές μου είναι τώρα καθηγητές σε ξένα πανεπιστήμια. Όλα αυτά μου λείπουν.
Έτσι, όταν ήρθε η ευγενική πρόταση συνεργασίας από τον κ. Γιώργο Κατσούλα, τη συνδύασα με την ανάγκη μου, να δώσω στους νεώτερους όλα αυτά τα αποθέματα γνώσης. Όπως επίσης να βοηθήσω στη δημιουργία τόσων πραγμάτων που έχει ο τόπος μας ανάγκη.
Αν εκλεγείτε, τι είναι το πρώτο πράγμα που θα επιδιώξετε;
Αίθουσες. Έχουμε άμεση ανάγκη από αίθουσα για την εκπαιδευτική ρομποτική. Ίσως τότε, με τα παιδιά, να προλάβουμε τον Πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής. Κουράστηκα να κάνω μαθήματα στο πατάρι του ζαχαροπλαστείου για τόσα χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή, οι άδειες αίθουσες της παλιάς βιβλιοθήκης παραμένουν ερμητικά κλειστές. Λίγο μετά, θα οργανώσουμε χώρους να διδάξουμε στα παιδιά τα τεχνολογικά εργαλεία που θα αξιοποιήσουν στη ζωή τους.
Θέλουμε να τα προετοιμάσουμε για το μέλλον που έρχεται. Και πιστέψτε με, αυτό το μέλλον δεν θα αργήσει να έρθει. Είναι ήδη έξω από την πόρτα μας.
Και το νερό;
Αν είναι κάποιος που κραυγάζει με τα γραπτά του μέσω της εφημερίδας, για το νερό, αυτός τυχαίνει να είμαι εγώ. Προηγούμενα σας απάντησα για την επόμενη Δευτέρα, όχι για τον επόμενο μήνα. Ασφαλώς, αν μας τιμήσουν οι συνδημότες μας για να έχουμε ενεργό ρόλο, πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι το νερό.
Το θεωρείτε απλό να γίνουν όσα μας λείπουν; – Δεν νομίζεται ότι απαιτείται χρόνος;
Ξέρετε πόσο χρόνο χρειάζομαι να φτιάξω κάτι, ας πούμε μια σχολή που να διδάσκει την επεξεργασία γάλακτος για παραγωγή, τυποποίηση και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων, που έχουμε και στο πρόγραμμά μας;
Πέστε μου
-Μια εβδομάδα. Αν ξεκινήσουμε σήμερα, την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργεί!
Όλα όσα υποστηρίζουμε, είναι ήδη έτοιμα να μπουν σε εφαρμογή.
Πως θα στηρίξετε την πρωτογενή παραγωγή;
Σήμερα όλα, μα όλα έχουν ανάγκη τη σύγχρονη γνώση για να εξελιχτούν.
Έχουμε στο πρόγραμμά μας μια σύντομη, (κατ’ αρχή), εκπαίδευση, όσο είναι δυνατό πιο κοντά στον τόπο που ζουν οι άνθρωποί μας.
Εμείς θέλουμε τη σαραντάρα ή πενηντάρα γυναίκα ή άνδρα του τόπου μας, που είναι οι στυλοβάτες της οικογένειας και που μπορεί να μην έχουν τελειώσει ούτε το Δημοτικό. Σε αυτούς πρέπει να διδάξουμε την πατροπαράδοτη τέχνη της παραγωγής των γαλακτοκομικών εδεσμάτων που παρήγαγαν, για χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοί μας. Σας λέω να τους διδάξουμε, για να μην πω, να τους ξαναθυμίσουμε, γιατί την τέχνη την ξέρουν. Η τέχνη αυτή είναι γραμμένη στο DNA τους, κληροδοτημένη από τη γνώση των προγόνων τους. Εμείς πρέπει να απλά να την αναδείξουμε!
Κυρίως όμως, μας νοιάζει να μάθουν τους σύγχρονους τρόπους τυποποίησης και της διάθεσης των προϊόντων που θα παράγουν οι ίδιοι.
Αυτές τις πρακτικές γνώσεις, έχουν ανάγκη οι άνθρωποί μας, κι όχι υψηλές θεωρίες. Οι ανάγκες είναι άμεσες και εμείς χάσαμε πολλά χρόνια.
Τι ακριβώς είναι το γραφείο υποστήριξης πρωτογενούς παραγωγής;
Είναι κάτι ανάλογο με το ΚΕΠ, (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) ,αλλά το σχεδιάσαμε να λειτουργεί, με τρόπο, που θα καλύπτει πληρέστερα τις ανάγκες του κτηνοτρόφου και του γεωργού. Με μια λέξη, πρέπει να «λύνει τα χέρια» αυτών των ανθρώπων αποδεσμεύοντάς τους από το άγχος της γραφειοκρατίας. Τους ανθρώπους που παράγουν τους θέλουμε απελευθερωμένους για να αφοσιωθούν στη δουλειά τους και να μην τρέχουν από γραφείο σε γραφείο. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΚΕΠ, το σχεδίασε ο Σταύρος Μπένος, πρώην δήμαρχος Καλαμάτας.
Καιρός είναι να γίνει κάτι ανάλογο, ξεκινώντας από τον ταπεινό Βάλτο.
Γνωρίζοντάς σας, ξέρω πως είσαστε ένας από τους ειδικότερους στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες. Δε μας αποκαλύψατε όμως τι έχετε σχεδιάσει για το δήμο μας.
Όπου στη ζωή λείπει κάτι, αναπληρώνεται με κάτι άλλο. Αν δηλαδή λείπει η όραση, τότε ο εγκέφαλός μας, οξύνει την ακοή. Στον τόπο μας λείπει η συγκοινωνία και μέχρι να αποκτήσουμε τους δρόμους που μας αξίζουν, σχεδιάσαμε να το αναπληρώσουμε με την επικοινωνία. Έχουμε ένα ποτάμι πληροφορίας –μια οπτική ίνα- που φτάνει έως τα Βρουβιανά. Κι όμως, επικοινωνιακά διψάμε. Όπως συμβαίνει με τον Αχελώο και το νερό. Διψάμε κι από νερό. Εμείς αυτά τα δυό ποτάμια θα τα αξιοποιήσουμε. Ιδιαίτερα για τα δίκτυα του Ίντερνετ έχουμε μεγάλα σχέδια.
Δηλαδή θα μας ζηλέψουν τα Τρίκαλα;
Δεν θα το έλεγα, γιατί εκείνοι έχουν πόρους και επιχειρούν για χρόνια. Όμως για περιοχές με ανάλογο ορεινό ανάγλυφο, σίγουρα θα αποτελέσουμε πρότυπο και με χαρά θα τους το δώσουμε να το εφαρμόσουν.
Κάποιοι, χωρίς να σας κατονομάζουν, σας κατηγορούν για υπεραπλούστευση. Τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό;
Όσοι με κατηγορούν έχουν δίκιο. Ίσως δεν το κάνουν από κακία, απλά, κάποια πράγματα, τους είναι αδιανόητο να τα κατανοήσουν.
Τους καταλαβαίνω γι’ αυτό και δεν αντιδρώ.
Συνήθως δεν μιλάω για εμένα. Το θεωρώ απρέπεια να αυτοδιαφημίζεται κάποιος.
Όμως, για όλους εκείνους που με εμπιστεύονται, και με τίποτα δεν θέλω να κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους, πρέπει να εξηγήσω πως λειτουργώ.
Όταν εντοπίσω την ανάγκη, τότε αυτόματα δημιουργείται η λύση, δηλαδή μια ζωντανή ρέουσα εικόνα, του πως θα το φτιάξω, πως θα το λειτουργήσω και πως θα το βοηθήσω να εξελιχτεί. Όλα αυτά μέσα στο μυαλό μου.
Αυτή τη ζωντανή εικόνα τη μετατρέπω σε λέξεις για να την περάσω στο ακροατήριό μου. Γι’ αυτό δεν έχω χάσει ποτέ μου ακροατήριο. Πολλές φορές, επειδή η εικόνα είναι αρκετά σύνθετη, την απλοποιώ για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή. Όσοι από εσάς, για τόσα χρόνια με διαβάζετε, έχετε συναντήσει φράσεις μου όπως… ονειρεύομαι ξυπνητός.. πράγματα που βελτιώνουν τη ζωή των συνανθρώπων. Αυτά τα πράγματα, έχω την έντονη επιθυμία να τα χαρίσω. Ιδιαίτερα στα παιδιά!
Στα κείμενά μου, περνώ αυτή την απλοποιημένη μορφή, δηλαδή, χωρίς σύνθετες λεπτομέρειες, αλλά, (ελπίζω), με επαρκή σαφήνεια.
Σε ότι γράφω, αναλαμβάνω και την ευθύνη, υπογράφοντάς το.
Αποφεύγω γενικότητες που εύκολα οδηγούν σε ανευθυνότητα.
Πως μπορεί κάποιος να πειστεί σε ότι λέτε;
Ξέρω πως είναι δύσκολο, για αυτό πάντα προσπαθώ να απλοποιώ τις έννοιες.
Αρκετές φορές στο παρελθόν, με πλησίασαν άνθρωποι λέγοντάς μου…
«Αν, σε είχαμε ακούσει τότε, σήμερα η ζωή μας θα ήταν πολύ καλύτερη, πολύ διαφορετική. Τώρα καταλαβαίνω τι εννοούσες, τότε δεν μπορούσα να σε καταλάβω!»
Κι άλλες φορές.. «Αυτά που συστήνεις, είναι τουλάχιστον 20 χρόνια μπροστά, έτσι δεν είναι εύκολο να τα αποδεχτεί, γιατί δεν είναι ακόμη έτοιμη η κοινωνία μας!»
Γι’ αυτό, θα έλεγα πως, όσοι περνούν μηνύματα περί.. «υπεραπλουστευμένου λαϊκισμού..», ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Και μια τελευταία ερώτηση. Εσείς που έχετε υποστηρίξει κι άλλους υποψήφιους δημάρχους στο παρελθόν, πως βλέπετε τη συνεργασία σας με τον κ. Γιώργο Κατσούλα;
Ναι, στο παρελθόν, έχω συνεργαστεί στενά, με δεκάδες ανθρώπων, στο γραφείο, στο σχολείο, στην έρευνα και βέβαια στους δήμους που κατοικούσα.
Με λίγες λέξεις, θα σας πω, πως για τη σημερινή συγκυρία, νομίζω πως είναι πραγματική ευλογία για τον τόπο, η εμπλοκή του Γιώργου στα κοινά μας!
Στο συνδυασμό του, κατάφερε να έχει τόσο νέους και τόσο μορφωμένους, γυναίκες και άνδρες, με όρεξη και διάθεση για προσφορά, που τους χαίρομαι. Εμείς θα τους στηρίξουμε και θα τους μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας, για να αναλάβουν την πραγματική αλλαγή της κοινωνίας μας.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή επιτυχία.
Εγώ πρέπει να σας ευχαριστήσω, γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να κάνω απαραίτητες διευκρινίσεις. Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις