Connect with us

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Συνέντευξη στην  Μαριάνθη Σακαγιάννη – Αφροδίτη Κατσαούνου από την Κατερίνα Σχισμένου «Συνέβη και του χρόνου».

Δημοσιεύτηκε

στις

1034

1. Παρουσιάζετε εκ νέου το έργο σας – Συνέβη και του χρόνου- που είχε παρουσιαστεί πριν λίγους μήνες στην πόλη μας. Έχετε νέα στοιχεία σε αυτή την παράσταση;
Αφροδίτη Κατσαούνου. Νηπιαγωγός/ Θεατρολόγος
Ναι, έχω νέα στοιχεία στην παράσταση. Θεώρησα ότι τώρα, στο τέλος της χειμερινής θεατρικής σεζόν και στην αρχή της θερινής, ο κόσμος έχει δει αρκετές αξιόλογες ερασιτεχνικές παραστάσεις στην πόλη μας. Ετοίμασα λοιπόν μια πιο ανάλαφρη, χαρούμενη και σύντομη εκδοχή του έργου για να ξεκινήσει ευχάριστα το καλοκαίρι μας! Τόσο για αυτό το λόγο όσο και για τον κόσμο που θα έρθει να μας ξαναδεί, να έχει κάτι νέο να περιμένει!
Θα ήθελα να αναφέρω την ταυτότητα της παράστασης για να κατονομαστούν οι άνθρωποι που έτρεξαν για την φετινή παραγωγή την άνοιξη και τώρα, κάνοντας διπλούς και τριπλούς ρόλους! Όχι μόνο των ηθοποιών, αλλά και σε ότι άλλο ήταν απαραίτητο. Φυσικά στήριγμα της όλης προσπάθειας τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης, που στηρίζει ακούραστα την όλη προσπάθεια.
Παίζουν με σειρά εμφανίσεως:
Μπότσαρη Αναστασία: Τζέην
Χαλκιάς Βασίλης: Σίντνευ
Καρέζος Γεώργιος: Ρόναλντ
Νάτσιου Καλλιόπη:Μάριον
Σακαγιάννη Μαριάνθη: Εύα
Φελέκης Ιωάννης: Τζέφρυ
Κολιού Ελένη: Λότη
Συντελεστές:
Σκηνικά: Παππάς Χρήστος, Γούσιας Σωτήρης
Έντυπο υλικό: Παππάς Χρήστος,ART COPY (ΒΑΡΟΥΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)
Ενδυματολογική επιμέλεια: Παππάς Χρήστος, η Ομάδα
Τρέιλερ: Παπαβασιλείου Γεώργιος
Φωτογραφία: Nick Fleggas photography
Ήχος- Φως: Καραντζιάς Γεώργιος
Επιμέλεια μουσικής: Αθανασίου Χρήστος
Υποβολέας: Σγώρα Κωνσταντίνα
Κομμώσεις : Χήρα Νικολέτα
Εκτυπώσεις: artcopy Γ.Βαρούχος
Χορηγός επικοινωνίας: ART TV KAI POWER FM
Συνδιοργάνωση: Δήμος Αρταίων, Α.Δ.Α.Ε. Ο.Τ.Α.

2. Ποιά μηνύματα πήρατε;
Σακαγιάννη Μαριάνθη Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστ/κων Υπαλλήλων Άρτας
Φέτος ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς πήραμε πολύ αγάπη, ο κόσμος αγκάλιασε πολύ τη παράστασή μας γεμίζοντας τη αίθουσα Διώνη όλες τις μέρες. Βέβαια αρκετοί δε πρόλαβαν να μας δουν και έπειτα από την παρότρυνσή τους και με αφορμή ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Δήμου Αρταίων αποφασίσαμε να κάνουμε άλλες δύο παραστάσεις στις 17 και 18 Ιουνίου 2023 στις 21:15 ώρα στον Θερινό Κινηματογράφο ΄΄ΟΡΦΕΑ΄΄ .

3. Πώς βοηθά το θέατρο να γίνουμε καλύτεροι;
Μέσα από το θέατρο γινόμαστε καλύτεροι είτε ως θεατές είτε ως συντελεστές θεατρικών παραστάσεων αφού το θέατρο μας ψυχαγωγεί και μας διδάσκει. Παίζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική και κοινωνική μας ανάπτυξη , στην αντιμετώπιση του άγχους ή του στρες ,προάγει την αλληλεγγύη μεταξύ των σχέσεων των ανθρώπων. Άρα τα οφέλη είναι αρκετά τα οποία μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

4. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες να επιβιώσουν;
Αφροδίτη Κατσαούνου. Νηπιαγωγός/ Θεατρολόγος
Το ερασιτεχνικό θέατρο είναι εκείνο που στηρίζει δυναμικά τον πολιτισμό στην περιφέρεια. Υπάρχουν πολλά προβλήματα επιβίωσης. Το θεατρικό οικοδόμημα είναι σημαντικό κομμάτι της παράστασης. Στο Νομό υπάρχει έλλειψη χώρου. Οι αίθουσες είναι λίγες, δεν είναι καθαρά θεατρικές και έχουν σχεδιαστεί για ποικιλία εκδηλώσεων πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στο χρόνο που διατίθεται στην κάθε ομάδα να παρουσιάσει μια δουλειά. Έχουν ελλείψεις υλικοτεχνικές που επιβαρύνουν το πρόβλημα. Ειδικά για τις καλοκαιρινές παραστάσεις το πρόβλημα έλλειψης χώρου είναι ακόμα εντονότερο. Σε συνέχεια αυτού έρχεται και οι δυσκολία στην οικονομική βιωσιμότητα μιας παράστασης. Οι πόροι λίγοι και η βοήθεια από την πολιτεία περιορισμένη. Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί και οι σύλλογοι αναγκάζονται να βρουν χορηγούς για να στηρίξουν την όλη προσπάθεια. Δυσκολίες υπάρχουν επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό. Άνθρωποι, διαφορετικοί, που το θέατρο είναι το χόμπι τους, βρίσκονται σε ομάδες και προσπαθούν να συντονιστούν ώστε να παρουσιάσουν αξιόλογες δουλειές, περνώντας ταυτόχρονα καλά. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο με τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, τις επιθυμίες ή και τις απογοητεύσεις, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε ανθρώπινη, υλικοτεχνική και οικονομική βάση είναι πολύ σημαντικό. Γίνεται η μεγάλη εστία δημιουργίας και πολιτιστικής δράσης που έχει τόσο ανάγκη η ελληνική επαρχία και κοινωνία. Απευθύνεται χωρίς διακρίσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Δίνει την απαραίτητη ικανοποίηση, χαρά και καλλιτεχνική γεύση στους συμμετέχοντες αλλά και την απόλαυση και πολιτιστική ψυχαγωγία στους θεατές. Αν δεν υπήρχε το ερασιτεχνικό θέατρο χιλιάδες κόσμου, απλοί πολίτες, παππούδες, γιαγιάδες και παιδιά, που δεν έχουν άλλη πολιτιστική διέξοδο, δεν θα γνώριζαν τη μαγεία του θεάτρου. Ανθίζει παράλληλα με το επαγγελματικό χωρίς οικονομικές απολαβές. Στηρίζει έμμεσα την οικονομία μιας πόλης, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να φέρει στην επιφάνεια περιφερειακούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και πολλές φορές εμπλουτίζει το επαγγελματικό θέατρο με νέους ταλαντούχους ηθοποιούς, λειτουργώντας ως φυτώριο. Τέλος, στηρίζει ουσιαστικά τον πολιτισμό στην περιφέρεια, επιμορφώνει, καλλιεργεί, ενεργεί θετικά στο επίπεδο των επαρχιακών πόλεων και οικοδομεί το νέο πολιτιστικό μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *