Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Συνέντευξη με τον υποψήφιο Δήμαρχο Σάκη Τορουνίδη επικεφαλής του συνδυασμού “Δήμος για Όλους”

Δημοσιεύτηκε

στις

1144

• Κ.Τορουνίδη, είστε ένα πρόσωπο με μακρά ιστορία στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πέρα από τη θητεία σας σε κορυφαίες θέσεις στην ΤΕΔΚ Αιτ/νίας, υπηρετήσατε με επιτυχία επί δώδεκα συναπτά έτη ως δήμαρχος στον Δήμο Ινάχου πριν από την Καλλικρατική συνένωση όμορων δήμων. Και ενώ δώσατε την εντύπωση ότι ο κύκλος της τοπικής αυτοδιοίκησης για σας έχει ολοκληρωθεί, αποφασίσατε να διεκδικήσετε τη δημαρχία του συνενωμένου πια Δήμου Αμφιλοχίας. Ποια τα κίνητρα σας; Είναι οι προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση; Ή μήπως ήταν προϊόν λαϊκής απαίτησης και κινητοποίησης τοπικών παραγόντων του πολιτικού στίβου που σας βλέπουν ως ιδανικό διεκδικητή του δημαρχιακού αξιώματος;
Η προσφορά στον τόπο και τον συνάνθρωπό μου είναι στο αίμα μου. Και όποιος θέλει να προσφέρει, η αυτοδιοίκηση γίνεται σπίτι του από το οποίο δεν φεύγει ποτέ. Μπορεί δεκάδες να σου λένε να το σκεφτείς – και υπήρξαν, η αλήθεια είναι, πολλοί φίλοι αλλά και λιγότερο γνωστοί που μου μίλησαν για αυτό επειδή ανησυχούν ότι ο τόπος μας πάει πίσω αντί για μπροστά – αλλά αν δεν το έχεις μέσα σου στην πολιτική δεν γίνεται τίποτα.

Κίνητρό μου είναι να σταματήσουμε να χάνουμε ως Δήμος άλλο χρόνο. Χάσαμε τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Δεν γίνεται, την ώρα που βλέπουμε γύρω μας Δήμους σε όλη την Ελλάδα να έχουν φύγει μπροστά στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και στην ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, στο Δήμο Αμφιλοχίας ακόμα να περιμένουμε να ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι. Στόχος μου είναι να φτιάξουμε ένα Δήμο που αντί να παρακολουθεί τι κάνουν οι άλλοι Δήμοι, να τους ανταγωνίζεται και να μπει στην πρωτοπορία των αλλαγών υπέρ του πολίτη. Τρία πράγματα χρειάζονται για να γίνει αυτό: Εμπειρία, σχέδιο, ομάδα. Αυτά που εγγυάται η Παράταξή μας, Δήμος για Όλους.

• Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες του προγράμματός σας σε περίπτωση εκλογής σας; Ποιες δράσεις πρωτοβουλίες έχετε στην προγραμματική σας ατζέντα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την ανάδειξη του τόπου και τη γενικότερη ευημερία των πολιτών; Ποιο το όραμά σας για τις επιμέρους δημοτικές ενότητες;
Όραμά μας είναι ένας Δήμος για Όλους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει Δήμος που ενώνει όλα τα κύτταρα ανάπτυξης που τον απαρτίζουν: Το αστικό κέντρο με την περιφέρεια,την πόλη με τα χωριά, το βουνό με την θάλασσα.Σημαίνει Δήμος που ενώνει και υπηρετεί όλους και όλες μας, ώστε κάθε δημότης να απολαμβάνει και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πακέτο, ανθεκτικές υποδομές, πλήρη κοινωνική στήριξη, πλήρη πολιτιστική ατζέντα και καθολικές ψηφιακές υπηρεσίες ή εξυπηρέτηση στο σπίτι.
Οι πυλώνες έργου μας αναλύονται με λεπτομέρεια στο πρόγραμμά μας και αφορούν στις ανάγκες των ανθρώπων. Γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να ζούμε σε έναν Δήμο που έχει σχέδιο για να νιώθουμε ασφάλεια από κάθε απειλή ή φυσική καταστροφή και για να μπορούμε να απολαύσουμε ποιότητα ζωής, χωρίς κανένας να μένει πίσω. Θα ανέφερα, πολύ συνοπτικά, 5+1 πολύ καίριους πυλώνες του σχεδίου μας:

Πρώτον, όλα με σχέδιο. Κάθε γειτονιά και οικισμός του Δήμου μας με μελέτη και σχέδιο οργάνωσης. Για να έχουμε σωστά οργανωμένους και δομημένους οικισμούς, για ανθεκτικότερες υποδομές, προστασία του περιβάλλοντος και ανακοπή της άναρχης δόμησης. Στόχος μας είναι να μπούμε στην πρωτοπορία των Δήμων σε θέματα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα θέλουμε να αποκτήσουμε παραλιακό μέτωπο – πρότυπο, με ανάδειξη της γραμμής Σπάρτο – Μπούκα – Λουτρό – Ανοιξιάτικο –Μενίδι και αξιοποίηση της μαρίνας Αμφιλοχίας.

Δεύτερον, βελτίωση καθημερινότητας όλων. Τελειώνουμε με όλα τα έργα αναπλάσεων πλατειών, κοινόχρηστων χώρων και οδοποιίας αστικής και αγροτικής μέσα σε δύο χρόνια. Αποκτούμε σχολικές υποδομές και κατασκήνωση που αξίζουν στα παιδιά μας. Στα απορρίμματα εφαρμόζουμε το δόγμα «Κανένα Σκουπίδι, Ανακύκλωση παντού». Εξοικονόμηση ενέργειας και φωτεινές γειτονιές παντού, με φωτισμό τεχνολογίας LED. Πατάμε γκάζι στην παραγωγή ρεύματος από ενεργειακές κοινότητες. Υγεία και κοινωνική πολιτική που δεν αφήνει κανένα πίσω και κανέναν μόνο, με ιδιαίτερη έμφαση στους ηλικιωμένους, τους οικονομικά αδύνατους και τα άτομα με αναπηρία. Ανάπλαση και εκσυγχρονισμός των χώρων των Δημοτικών Κοιμητηρίων και των υπηρεσιών που παρέχονται εκεί στους πολίτες μας και τους συγγενείς τους. Και τέλος υλοποιούμε πρόγραμμα «Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».

Advertisement

Τρίτον, ποιότητα ζωής με σύγχρονη Ύδρευση – Αποχέτευση. Με συγκεκριμένο σχέδιο για οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης όλης της Αμφιλοχίας, με άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης στους οικισμούς Σπάρτου–Αμπελακίου – Ανοξιάτικου, με υδροδότηση μικρών οικισμών του Δήμου (Παυλιάδα – Μέγα Στούρνο – Προφήτη Ηλία), με κατασκευή των χρηματοδοτούμενων έργων από το 2019 στη Φλωριάδα και στον Ίναχο και παντού στο Δήμο πλήρεις και λειτουργικές Μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού.

Τέταρτον, στήριξη των αγροτών μας. Βάζουμε πλάτη στην πρωτογενή παραγωγή, με την υποστήριξη κάθε προσπάθειας δημιουργίας μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων, έμφαση στην απόκτηση brandname για τοπικά μας προϊόντα όπως το τυρί και η ελιά και με κατασκευή υποδομών, όπως για την άρδευση του κάτω Βάλτου και του Ινάχου καθώς και για την πρόσβαση σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τον εξηλεκτρισμό τους.

Πέμπτον, στον Πολιτισμό, Τουρισμό και Αθλητισμό εφαρμόζουμε την πολιτική «Συμπερίληψη και Εξωστρέφεια». Με ριζική αλλαγή και πλήρη αναβάθμιση της – σήμερα ανύπαρκτης – τουριστικής προώθησης του Δήμου μας σε συγκεκριμένα target groups σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έμφαση στον θρησκευτικό (ανάδειξη μοναστηριών του τόπου μας), στον θαλάσσιο (επίκεντρο ο Αμβρακικός), στον γαστρονομικό (ανάδειξη τοπικής κουζίνας) και στον ιαματικό τουρισμό (επαναλειτουργία ιαματικών πηγών Κρεμαστών), αλλά και διοργάνωση αγώνων με τη συμμετοχή αθλητών πέρα από τα γεωγραφικά όρια του Δήμου Αμφιλοχίας (π.χ. parapente, πυγμαχίας κ.α.) και φυσικά ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών υποδομών με αξιοποίηση χρηματοδοτικού πλαισίου από την Περιφέρεια, καθώς και ενίσχυση των αθλητικών σωματείων του δήμου.

Και τέλος ως προς την οργάνωση και διοίκηση του Δήμου: Ενίσχυση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών Ινάχου και Μενιδίου, ενίσχυση λειτουργίας συγκεκριμένων δομών του δήμου με σκοπό τη μεγιστοποίηση απορροφητικότητας πόρων και τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, καθώς και σύστημα ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών για σειρά αιτήσεων που σήμερα τους ταλαιπωρούν.

• Με ποια κριτήρια επιλέξατε τους υποψήφιους που στελεχώνουν τον συνδυασμό σας;
Πάθος για τον τόπο. Αγάπη για προσφορά. Πίστη στη δημοκρατία. Αυτά ήταν τα κριτήριά μας. Για αυτό και μπορέσαμε και φτιάξαμε μία ομάδα, μία αυτοδιοικητική οικογένεια θα έλεγα καλύτερα, που όχι μόνο είναι ένα απίστευτο κράμα εμπειρίας και ανανέωσης, γνώσης και ικανότητας, αλλά, το σημαντικότερο όλων, ενώνει! Ενώνει ηλικίες. Ενώνει τις διάφορες κοινότητες του Δήμου μας. Ενώνει ανθρώπους. Όποιοι κι αν είμαστε, όποιες και αν είναι οι πολιτικές μας διαδρομές.

Advertisement

• Ο Δήμος Αμφιλοχίας αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα στα οποία δεν έχει ακόμα δοθεί οριστική λύση. Ποια πιστεύετε ότι αποτελούν τα κύρια προβλήματα του Δήμου αναφορικά με τις τρεις δημοτικές ενότητες;
Ανέλυσα προηγουμένως τους βασικούς πυλώνες του προγράμματός μας που καλύπτουν και τις 3 δημοτικές ενότητες. Αλλά θέλω να υπογραμμίσω και το μεγάλο στοίχημα και δέσμευση της δημοτικής μας αρχής, εφόσον οι πολίτες μάς εμπιστευτούν το τιμόνι του Δήμου: Μέσα σε δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων μας να τελειώσουμε όλα τα έργα που σέρνονται 4 χρόνια τώρα από τεχνικό πρόγραμμα σε τεχνικό πρόγραμμα. Ενδεικτικά αναφέρω:
• η αναβάθμιση των παιδικών σταθμών Αμφιλοχίας, Εμπεσού, Λουτρού και Στάνου,
• η κατασκευή και λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού Μενιδίου,
• η ολοκλήρωση επιτέλους της ανάπλασης σε κάθε παιδική χαρά του Δήμου,
• η βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου,
• αλλά και όλα τα σημαντικά έργα ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Αμφιλοχίας, Ινάχου και Μενιδίου
• και φυσικά τα ασφαλτικά, οι τσιμεντοστρώσεις, η αγροτική οδοποιία και οι πονεμένες ασφαλτοστρώσεις Αμφιλοχίας.

Πολλοί με ρωτάνε «γιατί βιαζόσαστε τόσο; Μήπως δύο χρόνια είναι λίγα»; Απαντώ: Θέλουμε να κριθούμε στο μέσο της θητείας μας και να νιώθουμε την πίεση για αυτό. Δεν έχω και δεν έχουμε ως πολίτες άλλη υπομονή, δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο ως Δήμος σε αυτονόητα έργα υποδομής που έπρεπε να είχαν τελειώσει εδώ και χρόνια! Θέλουμε να αλλάξουμε ταχύτητα στο Δήμο, να πάμε για άλλα. Να αξιοποιήσουμε τις καλύτερες πρακτικές που εντοπίζουμε σε Δήμους που παρά την πανδημία, έχουν κάνει άλματα. Γιατί όχι κι εμείς;

• Κ. Τορουνίδη, κατάγεστε από τον Ορεινό Βάλτο και η πρωτεύουσα του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου είναι η Αμφιλοχία. Θεωρείτε ότι η καταγωγή παίζει ρόλο στη διάθεση της ψήφου προς το πρόσωπό σας;

Είμαι περήφανος Πόντιος, γέννημα – θρέμμα του Μπαμπαλιού, σχολείο στο Μπαμπαλιό και στο Αγρίνιο, σπουδές στην Πάτρα και την Περούτζια Ιταλίας, είμαι φαρμακοποιός στο Νέο Χαλκιόπουλο και τρεις φορές δήμαρχος Ινάχου. Το σημαντικότερο όλων για τον ψηφοφόρο του Δήμου σήμερα μας ξέρετε ποιο είναι; Ότι γνωρίζω κάθε σπιθαμή του Δήμου Αμφιλοχίας, όσο κανένας. Ότι γνωρίζω τους ανθρώπους του Δήμου μας και τις ανάγκες τους, όσο κανένας. Και ότι μαζί με την Παρατάξή μας μπορούμε να ενώσουμε την Αμφιλοχία, το Μενίδι και τον Ίναχο όσο κανένας. Ώστε καμία γωνία του τόπου μας να μην νιώθει ότι μένει πίσω. Κρατάμε την περηφάνεια της καταγωγής μας, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάπτυξη είτε θα αφορά κάθε γωνιά του Δήμου, είτε δεν θα υπάρξει.

• Μελετώντας το ψηφοδέλτιό σας διαπιστώνει κανείς ότι απαρτίζεται από μια πολυσυλλεκτική ομάδα όσον αφορά τις πολιτικές ταυτότητες και τις ιδεολογικές τοποθετήσεις των μελών του. Πιστεύετε ότι η δημιουργία ενός υπερκομματικού ψηφοδελτίου θα επιφέρει συσπείρωση στους ψηφοφόρους;
Το πιστεύω, ναι! Και θα είμαι ξεκάθαρος: Έχουμε όλοι την ιδεολογική μας ταυτότητα. Ποτέ δεν κρύψαμε την πολιτική μας προτίμηση. Γνωριζόμαστε άλλωστε όλοι πολύ καλά μεταξύ μας στη μικρή μας κοινωνία. Όποιες όμως και αν είναι οι πολιτικές μας διαδρομές, όποιες και αν είναι οι ιδεολογικές μας θέσεις, μας ενώνει η αγάπη για τον Δήμο μας και η θέληση να τον κάνουμε καλύτερο. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη μας! Η αγάπη μας για τον τόπο μας. Δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο για συσπείρωση και μεγαλύτερο εχέγγυο επιτυχίας από αυτή την αγάπη!

Advertisement

Έντυπη Έκδοση Εφημερίδα Μαΐστρος 14 Σεπτεμβρίου 2023 Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις