Η Συνέντευξη του δημάρχου ΑΠ. Κοιμήση στην τοπική εφημερίδα

Η Συνέντευξη του δημάρχου ΑΠ. Κοιμήση στην τοπική εφημερίδα

• Κύριε Κοιμήση, διατελέσατε δήμαρχος στο δήμο Αμφιλοχίας επί 4 θητείες. Νομοτελειακά,λοιπόν, φέρετε στις πλάτες σας 17 χρόνια τριβής με αυτοδιοικητικές ευθύνες και έκθεσης με το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου. Πολλοί θεωρούν ότι η μακρόχρονη θητεία σας πρέπει να τερματιστεί. Εσείς , όμως, προχωρείτε στην επαναδιεκδίκηση της δημαρχίας. Τι σας οδήγησε σ’ αυτή την απόφαση;

Υπηρετώ την περιοχή μου από διάφορες θέσης ευθύνης στην τοπική δημοκρατία, όχι 17 αλλά 35 χρόνια. Ολόκληρη τη ζωή μου γιατί πιστεύω ακράδαντα, ότι εκεί μπορείς να είσαι άμεσα χρήσιμος για το κοινωνικό σύνολο. Αυτό το αποδεικνύουμε συνεχώς με το τεράστιο έργο που υλοποιούμε αυτά τα χρόνια στο σύνολο του ενιαίου δήμου μας και μάλιστα σε δεκαετία παρατεταμένης κρίσης.
Κάθε φορά που γίνονται εκλογές στις δημοκρατίες, δεν έχει καμία σημασία τι πιστεύουν ορισμένοι που θεωρούν ότι οι θέσεις ευθύνης υπάρχουν για να κοσμούν την κοινωνική τους κατάσταση ή να ικανοποιούν απλώς φιλοδοξίες προσώπων, σε βάρος της ουσίας της πολιτικής και των λαϊκών συμφερόντων, αλλά τι αποφασίζει η πλειοψηφία των δημοτών. Γι’ αυτό και έχουμε σφυρηλατήσει διαχρονικά, ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης με τους δημότες υπηρετώντας με σταθερότητα, συνέπεια, αποφασιστικότητα και με μετρήσιμο αποτέλεσμα τον τόπο.
Τώρα οι δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας μπαίνουν σε μια σοβαρή θεσμική δοκιμασία με το νέο πλαίσιο που ψήφισε πρόσφατα η βουλή, αφού πλήττεται ευθέως η λειτουργική τους αποτελεσματικότητα. Αυτό που ο κόσμος λέει απλά, ότι δύσκολα θα κυβερνώνται.
Εκτός των άλλων αυτό είναι και το βασικότερο κίνητρο που μας επιβάλλει να παραμείνουμε τώρα στα πολύ δύσκολα, γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο, όπου το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, η οικονομική κατάσταση των δημοτών και η θεσμική ισορροπία, δοκιμάζονται υπέρμετρα και απαιτούν εμπειρία, γνώση, συνέπεια, σχέδιο και προγραμματική ασφάλεια.
Δυστυχώς σήμερα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ακόμη και τα πιο αυτονόητα πράγματα απαιτούν τεράστια προσπάθεια και πολύ κόπο για να κατοχυρωθούν.

• Ποια τα σπουδαιότερα έργα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας σας στις επιμέρους δημοτικές ενότητες του δήμου Αμφιλοχίας;

Η δημοτική μας πολιτική αναπτύσσεται όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζοντας κυρίως το βασικό παραγωγικό μας πλεονέκτημα, που είναι η κτηνοτροφία, η ανταγωνιστική καλλιέργεια και οι υπηρεσίες στο παράλιο μέτωπο και στην ενδοχώρα. Γι’ αυτό υλοποιήσαμε και υλοποιούμε έργα προσβασιμότητας πλέον των 470 km ασφαλτοστρωμένων δρόμων, συντηρούμε εκατοντάδες χιλιάδες ισοδύναμων μέτρων αγροτικής οδοποιίας, ενώ αποκαθιστούμε και βλάβες δρόμων που δεν ανήκουν στη δική μας ευθύνη, αλλά διατρέχουν το δήμο μας. Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε δεκάδες χιλιομέτρων δικτύων ύδρευσης είτε μέσω αυτεπιστασίας είτε μέσω τρίτων και έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τις ανάγκες στο σύνολο του δήμου. Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε εκτεταμένα δίκτυα εξηλεκτρισμού και ηλεκτροφωτισμού, κατασκευάσαμε και κατασκευάζουμε σημαντικές αθλητικές υποδομές, αστικές αναπλάσεις, δεκάδες χιλιομέτρων αποχετευτικών δικτύων και αμέτρητα δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές περιοχές στο δήμο μας που με την παραμικρή βροχόπτωση πλημμύριζαν, τώρα δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα παρά την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Αναπτύσσουμε πολυάριθμες και σημαντικές δράσεις στον πολιτισμό, διατηρούμε τη σχολική μας υποδομή σε επαρκή λειτουργικότητα.
Ενώ θωρακίζουμε την κοινωνική συνοχή με σωρεία μέτρων πολιτικής και δομών κοινωνικοπρονοιακών παρεμβάσεων που δημιουργήσαμε και λειτουργούμε.
Στηρίζουμε την τοπική επιχειρηματικότητα με συνδυαστικές ενεργές πολιτικές, ενώ προστατεύουμε τη φοροδοτική ικανότητα των δημοτών όχι μόνο επειδή δεν αυξήσαμε τα τέλη, αλλά επειδή τα έχουμε μειώσει σε ειδικές ή και ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.
Εφαρμόσαμε σημαντικές οικονομίες κλίμακας στις δημοτικές μας λειτουργίες, μειώσαμε δραστικά τις ελαστικές μας δαπάνες, προχωρήσαμε σε εκτεταμένα προγράμματα αποκομιδής και ανακύκλωσης στο σύνολο και παντού στο δήμο.
Διασώσαμε αγοράζοντας αδόμητους χώρους για χρήση από το κοινωνικό σύνολο, ενώ ανακαινίζουμε δημόσιες κτιριακές υποδομές, που γίνονται κέντρα γνώσης και πνεύματος ή διατίθενται σε συλλόγους για ανάπτυξη χρήσιμων κοινωνικών δράσεων και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
Αναπτύξαμε πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, που προσέδωσαν κύρος και ευκαιρίες σε ένα δήμο μεσαίου μεγέθους, όπως η Αμφιλοχία, ώστε να είναι πλέον αναγνωρίσιμος στο Πανελλήνιο.
Πολυάριθμες εκδηλώσεις σημαντικού συνεδριακού χαρακτήρα, εκδοτικές προσπάθειες ποικίλου θεματικού ενδιαφέροντος, συνεχείς εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, επετειακές και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες και παντού στο δήμο, μαζική συμμετοχή κοινωνικών ομάδων και εθελοντών σε δράσεις ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, ανέδειξαν το δήμο μας ως τόπο ανατροφοδότησης της παράδοσης και του σύγχρονου πολιτισμού.
Έχουμε ετοιμάσει πλήθος οριστικών μελετών για σημαντικά έργα υποδομής που θα αλλάξουν ριζικά τις παραγωγικές επιδόσεις στον τόπο μας, και θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις τοπικές υποδομές στο παράλιο μέτωπο.
Για να σας κάνω ακόμη και μια συνοπτική απαρίθμηση, του τις κάνουμε και να σας επεξηγήσω το γιατί, αλλά και για τι μελετητική μας ετοιμότητα θα χρειαζόμασταν κυριολεκτικά πολλές εκδόσεις της εφημερίδα σας.
Το έργο που υλοποιούμε είναι τεράστιο και αναπτύσσεται παντού και σε πολλά επίπεδα. Γι’ αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση με την ευκαιρία που μου δίνετε να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά δημοσίως, όλους αυτούς τους πολυάριθμους συνεργάτες εργαζομένους, αιρετούς, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, εθελοντές, πολίτες, τρίτους και ανθρώπους της διοίκησης που συνδράμουν αδιαλείπτως αυτή την τιτάνια προσπάθεια σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με αχρείαστους δημοσιονομικούς περιορισμούς και θηριώδη γραφειοκρατία.

• Στις επερχόμενες εκλογές οι διεκδικητές του δημαρχιακού αξιώματος είναι 5 , εκ των οποίων οι 3 κατάγονται από την πόλη της Αμφιλοχίας, γεγονός που, όπως φαίνεται, θα επηρεάσει καθοριστικά την πρόθεση ψήφου ειδικά στην πόλη της Αμφιλοχίας. Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να βγείτε νικητής από την άτυπη αλλά υπαρκτή αυτή διαμάχη εντοπιότητας;

Δεν νομίζω ότι βασικό κριτήριο επιλογής σε εκλογικές αναμετρήσεις είναι η καταγωγή ή οι συγγενικές και οι ανθρώπινες σχέσεις. Μπορεί σε μικρές κοινωνίες να επηρεάζουν ως ένα μικρό βαθμό αλλά δεν είναι αυτό που καθορίζει ένα εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο εκλογέας έχει σοβαρότερα προαπαιτούμενα που τα συνδέει ευθέως με τη ζωή του, το προσωπικό του μέλλον, το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον αλλά και την προοπτική ανάπτυξης του τόπου που ζει και δραστηριοποιείται.
Μεγάλη βέβαια σημασία εκτός από τον επικεφαλής έχει και η ομάδα των συνεργατών τόσο στο δημοτικό ψηφοδέλτιο όσο και στους συνδυασμούς των κοινοτήτων.
Αυτά φιλτράρει ο εκλογέας, αυτά εμπιστεύεται και τελικά αυτά επιλέγει.

• Περιμένετε χτυπήματα κάτω από τη μέση;
Αυτό πού υπονοείτε συμβαίνει συνήθως όσο πλησιάζουμε κάθε φορά στις εκλογές. Δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν αφορά την κοινωνία και είναι ξένο με την πολιτική ηθική. Περιορίζεται σε εμπάθειες και σε προσωπικά αδιέξοδα που δεν έχουν θέση στο δημόσιο χώρο και εκτός από τους ελάχιστους ανώνυμους αυτουργούς δεν απασχολούν κανένα. Όλοι γνωρίζουμε σε απόλυτο βαθμό όλους, το βίο και τη διαδρομή του καθενός ξεχωριστά.
Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό από την επιθυμητή πολιτική κρίση ακόμη και την πιο αυστηρή, γιατί έτσι εμπλουτίζονται τα μηνύματα και ενισχύεται η δημοκρατία.

• Για δεκαετίες έχετε ενεργό και πλούσια δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ποια εμπόδια συναντά η δημοτική αρχή όταν, στην προσπάθειά της να επιλύσει προβλήματα διεκδικώντας εγκρίσεις έργων, πόρους, διευκολύνσεις στη διεκπεραίωση κωλυμάτων, έρχεται αντιμέτωπη με άλλους φορείς εξουσίας όπως η περιφέρεια ή η κεντρική εξουσία; Ασυνεννοησία, άκαμπτη γραφειοκρατία, εμπάθεια μεταξύ πολιτικών παραγόντων, ανικανότητα δημόσιων λειτουργών; Ποια, λοιπόν, η κύρια αιτία που εμποδίζει την απρόσκοπτη συνεργασία των φορέων εξουσίας;
Η ερώτηση σας έχει μάλλον ρητορικό χαρακτήρα γιατί περιγράψατε σημαντικά στοιχεία της Ελληνικής κρατικής αναποτελεσματικότητας. Αν υπογράμμιζα κάτι από τα τελευταία χρόνια, είναι ο αχρείαστος για τη χώρα νεοσυγκεντρωτισμός , που συνοδεύτηκε από απίστευτη γραφειοκρατία, δαιδαλώδη και πολλάκις αντίνομη νομοθεσία, προγραμματική ανασφάλεια και διαρκείς μεταβολές στις διαδικασίες υλοποίησης του δημόσιου έργου.
Ο βαθμός δε παρέμβασης στο δημοτικό και περιφερειακό έργο, σε πολλές περιπτώσεις παραβαίνει και τα όρια του συντάγματος ιδίως ως προς την άσκηση κλασικών δημοτικών αρμοδιοτήτων.
Είναι πάντως βέβαιο, πως ότι έχει νομοθετηθεί με τον Κλεισθένη χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση γιατί διαφορετικά οι δήμοι, θα περιπέσουν σε πρωτοφανή λειτουργική αδράνεια και οι συνέπειες για τη χώρα θα είναι ακόμη πιο δυσάρεστες και δραματικές.

• Πολλά χρόνια προβλήματα, όπως, για παράδειγμα η εξασφάλιση πόσιμου νερού από τις οικιακές βρύσες και όχι τις δημοτικές, δεν έχουν βρει οριστικές λύσεις. Για ποιο λόγο;

Αυτό πλέον περιορίζεται ως πρόβλημα μόνο στην πόλη της Αμφιλοχίας και σε μόνο τρεις κοινότητες.
Η απάντηση είναι απλή. Ότι αναλάβαμε να υλοποιήσουμε εμείς ως δήμος σχετικά με ύδρευση το τελειώσαμε όπως ήδη προανέφερα και λύσαμε οριστικά πολλά χρονίζοντα προβλήματα έλλειψης δικτύων ή/και ομαλής τροφοδοσίας. Την ύδρευση και άρδευση της ευρύτερης περιοχής Αμφιλοχίας την υλοποιεί εδώ και χρόνια το υπουργείο υποδομών και μεταφορών.
Η μεταφορά του νερού από τον Αχελώο προσκρούει στη δραματική περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και στους χαμηλούς ρυθμούς χρηματοδότησης που επέλεξε η κυβέρνηση.
Σας κάνω γνωστό για μια ακόμη φορά, ότι η οριστική μελέτη της άρδευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι έτοιμη εδώ και δυο χρόνια.
Υπήρχε μάλιστα υπόσχεση με τις έντονες πλημμύρες του περασμένου χρόνου ότι τουλάχιστον το σκέλος των αντιπλημμυρικών έργων θα υλοποιούνταν από τον παραχωρησιούχο της Ιόνιας οδού σε Αμφιλοχία, Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Δεν προχώρησε τίποτα.
Ο Δήμος μας έχει επίσης εξασφαλίσει με δικές του ενέργειες για την ύδρευση (δίκτυα και διυλιστήριο) μελέτη, που βρίσκεται σε στάδιο προμελέτης, αφού εκτός από περιγραφή, έχει οδεύσεις δικτύων, διαστάσεις, χωρικές εξασφαλίσεις, περιγραφή των λίγων απαλλοτριώσεων και προεκτίμηση κόστους, χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Έγινε με δωρεά από την ανάδοχο εταιρία που εκπόνησε την μελέτη της άρδευσης.
Πρόσφατα το υπουργείο δέσμευσε 500.000€ για την εκπόνηση σχετικής μελέτης, ώστε να προχωρήσει σε χρηματοδότηση του έργου της ύδρευσης.
Αυτά τα έργα δυστυχώς ακολουθούν τους ρυθμούς που έχει το κεντρικό κράτος για όλα τα έργα που το ίδιο υλοποιεί.
Δείτε για παράδειγμα πόσα χρόνια διήρκησε και σε πόσες φάσεις ο δρόμος Κεφαλόβρυσο – Κουβαράς (παράκαμψη Αγρινίου), πόσα χρόνια καθυστερεί ο δρόμος Αμβρακία – Άκτιο, πόσα χρόνια καθυστέρησε η Ιόνια, πόσο καθυστερεί η αντλιοσοταμίευση στην Αλευράδα κ.ο.κ.
Κάποιοι προσπαθούν να επιρρίψουν σε εμάς ευθύνες, που γνωρίζουν ότι ανήκουν σε άλλους, απλώς και μόνο για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Αυτό όμως δεν είναι το σημαντικό. Σημαντικό είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου, τώρα που κλείνουν οι τρείς εργολαβίες ύψους 116 εκ. € που προηγήθηκαν από Αχελώο ως την αναρρυθμιστική δεξαμενή Σαρδινίων, δεδομένου ότι με δικές μας παρεμβάσεις το έργο εντάχθηκε στις προγραμματικές προτεραιότητες και άλλων κομμάτων της πατρίδας μας, αφού εκτιμάται ότι έχει βαρύνουσα σημασία όχι μόνο για την τοπική αλλα και την εθνική μας οικονομία, δεδομένου ότι συνδράμει την παραγωγή μιας περιοχής που συμβάλλει αισθητά στο εθνικό προϊόν.

• Σε περίπτωση επανεκλογής σας, ποιο το πρόγραμμα δράσης σας για το διευρυμένο δήμο Αμφιλοχίας;
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι στην εποχή της κρίσης και όχι μόνο, οι δυσεύρετοι διαθέσιμοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιούνται σε έργα που επιφέρουν λειτουργικές αποσβέσεις και ενισχύουν έτσι την τοπική και ευρύτερη οικονομία.
Εμείς έχουμε ένα ισχυρό παραγωγικό πλεονέκτημα την κτηνοτροφία και της ανταγωνιστικές καλλιέργειες που παράλληλα με τις υπηρεσίες μπορούν υπό προϋποθέσεις να μας εξασφαλίσουν δουλειές και απασχόληση στο μέλλον.
Τώρα με την προσέλκυση επενδύσεων στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, ο δήμος μας μπορεί να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος εξασφαλίζοντας ένα νέο είδος θεματικού τουρισμού, αλλά και σοβαρότατο οικονομικό αντιστάθμισμα που θα αναπληρώσει ως ένα βαθμό την έλλειψη δημοσίων πόρων στις επόμενες δεκαετίες λόγω των εθνικών δανειακών μας υποχρεώσεων.
Βελτίωση των υποδομών, τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αυτοαπασχόλησης και της μεταποίησης είναι στις προτεραιότητες μας.
Προτεραιότητα παραμένει επίσης ο κοινωνικοπρονοιακός τομέας, ο πολιτισμός, οι αθλητικές υποδομές, η συλλογική ενεργοποίηση πολιτών σε διάφορα πεδία κοινωνικού ενδιαφέροντος, η ιστορία μας, η παράδοσή μας και τα κάθε μορφής μνημεία.
Προτεραιότητα αποκτά για μας και κάθε δράση εξωστρέφειας που ενεργοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό και δημιουργεί ευκαιρίες για το λαό και τον τόπο.
Έχουμε πάντως υπερκαλύψει σε μεγάλο βαθμό το έλλειμμα σε τοπικές υποδομές και τα δίκτυα και τώρα χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα πολιτικής, διάχυση πληροφορίας και ομάδες παραγωγικών δράσεων, για εκσυγχρονισμό των μονάδων, αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, μείωση του κόστους παραγωγής και διεύρυνση των αγορών διάθεσης ώστε να βελτιωθούν οι τιμές.

• Εάν σας ζητούσε κάποιος να τιτλοφορήσετε με συντομία, ευστοχία και περιεκτικότητα τη θητεία και την εν γένει παρουσία σας στο δημαρχιακό αξίωμα, ποιον τίτλο θα επιλέγατε;
Φανατικός αγωνιστής, λάτρης και υπηρέτης της αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης, για μια πατρίδα, που θα εξασφαλίζει ευκαιρίες στο λαό της, παρέχοντας του υπηρεσίες ποιότητας, σε πρώτο χρόνο και με το ελάχιστο δυνατό κόστος, σε μια ζωή με προνόμια, ασφάλεια και ευημερία.

Εφημερίδα Μαΐστρος – Έντυπη Έκδοση 267

Share

Ένα σχόλιο

  1. Ο τίτλος που θα επέλεγα εγώ είναι :φανατικός λάτρης της εικονικής πραγματικότητας!

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*