Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Συνέντευξη με τον Γιώργο Κατσούλα επικεφαλής του Συνδυασμού “Αναπτυξιακή Προοπτική”

Δημοσιεύτηκε

στις

1465

• Κ. Κατσούλα, μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη σας θητεία ως επικεφαλής στη δημοτική αρχή. Πριν, υπήρξατε απλός πολίτης του δήμου και με τη νίκη σας στις δημοτικές εκλογές του 2019 μεταβήκατε στο αξίωμα του δημάρχου. Ποια διαφορά εντοπίζετε στην προσωπική σας οπτική αναφορικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων ως πολίτης και ως δήμαρχος; Με λίγα λόγια, πώς βλέπει τα πράγματα ο πολίτης και πώς ο δήμαρχος;
Στην ερώτησή σας αυτή απαντώ πως, για εμένα προσωπικά, δεν υπήρξε μια τέτοια διαφοροποίηση της οπτικής μου. Ξέρετε, η απόφασή μου να επιστρέψω στην υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν λήφθηκε εν θερμώ αλλά υπήρξε αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της αντίληψης που είχα για τα τεκταινόμενα στο Δήμο Αμφιλοχίας, για τις χαμένες ευκαιρίες που έβλεπα αλλά και για τις υπαρκτές προοπτικές, για τις οποίες απορούσα γιατί δεν τις εντόπιζαν εκείνοι που είχαν την ευθύνη της διοίκησης όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Πιστεύω όμως ότι αυτή είναι μια αίσθηση που διέπει κάθε δημότη αυτού του τόπου και όχι μόνο, ανεξαρτήτως προσωπικών πιστεύω και πολιτικής τοποθέτησης. Οι δημότες σήμερα είναι ενημερωμένοι για όσα συμβαίνουν και σας διαβεβαιώνω ότι είναι πολύ καλά πληροφορημένοι, αξιοποιώντας τα τεχνολογικά μέσα που προσφέρει η εποχή μας για να έχουν γνώση και άποψη για ό,τι συμβαίνει στον τόπο τους και τους αφορά.
Εάν θέλετε όμως, τότε μπορούμε να πούμε ότι ο πολίτης δικαιούται να μη γνωρίζει τις ακριβείς διαδικασίες που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων που τον απασχολούν ενώ παράλληλα μπορεί, και όχι άδικα, να δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «ζητήματα καθημερινότητας», γιατί αυτά είναι τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται πιο συχνά αντιμέτωπος.
Ο Δήμαρχος όμως οφείλει από τη μία να μην αγνοήσει αυτά τα ζητήματα, αλλά να εργάζεται για την επίλυσή τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τη «μεγάλη εικόνα» και τις προοπτικές του δήμου του, εάν δεν θέλει να αναλώσει τη θητεία του δίχως να καταφέρει ποτέ να προσδώσει όραμα και να προσφέρει ουσιαστικά στο αύριο του τόπου του.

• Με την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας σας και την εκ νέου διεκδίκηση της δημαρχίας από μέρους σας, θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε μια συνοπτική και συνάμα περιεκτική αποτίμηση του έργου της παράταξής σας; Ποια έργα ολοκληρώθηκαν και ποια βρίσκονται εν εξελίξει;
Αναμφίβολα, το έργο της υδροδότησης της πόλης της Αμφιλοχίας, για το οποίο μάλιστα οι υπογραφές μπήκαν πολύ πρόσφατα, έχει ήδη εγκατασταθεί ο εργολάβος και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν από μέρα σε μέρα, είναι το έργο που μας κάνει περισσότερο υπερήφανους από όλα. Πρόκειται για έργο με ορίζοντα ολοκλήρωσης περίπου ένα χρόνο και συνολικού κόστους μελετών και κατασκευής που ξεπερνά τα 4.000.000 ευρώ, με το οποίο θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της πόλης της Αμφιλοχίας, αφού θα παρέχεται πόσιμο νερό σε δωδεκάμηνη βάση.
Δεν ξέρω πως είναι δυνατόν ένα τόσο βασικό έργο για την περιοχή μας να μην έχει υλοποιηθεί όχι απλά χρόνια, αλλά δεκαετίες νωρίτερα. Πώς μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανάπτυξη οποιουδήποτε είδους, όταν η πόλη μας στερείται το πλέον βασικό αγαθό, το ίδιο το νερό; Επιπλέον, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία καταψήφισε αυτό το έργο, όταν φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Παράλληλα, θέλω να αναφέρω ενδεικτικά και μια σειρά έργων ακόμη που βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης, όπως είναι η Αντικατάσταση των Εσωτερικών Δικτύων Ύδρευσης σε Σπάρτο & Σαρδίνια, με κόστος άνω των 2.000.000 ευρώ, και η Προμήθεια και Εγκατάσταση Ψηφιακών Υδρομετρητών και Συστήματος Τηλεμετρίας στις Δημοτικές Ενότητες Αμφιλοχίας και Μενιδίου, με κόστος 1.400.000 ευρώ και 680.000 ευρώ αντίστοιχα, έργα ενταγμένα στο «Ταμείο Ανάκαμψης», για τα οποία περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημοπράτησή τους, το έργο της Δημοτικής Οδοποιίας στην Πετρώνα με κόστος άνω των 800.000 ευρώ, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε φάση εκτέλεσης, η Αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων του Δημοτικού Σταδίου Αμφιλοχίας, για την οποία υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και βρισκόμαστε στο στάδιο της σύνταξης διακήρυξης, που θα κοστίσει περισσότερο από 900.000 ευρώ, η προμήθεια υπόγειων κάδων σκουπιδιών, με κόστος 170.000 ευρώ, για την οποία έχει ήδη οριστεί ανάδοχος.
Τέλος, υπάρχει και μια σειρά από δεκάδες άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα έργα πολλά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται ή είναι ήδη ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την υλοποίησή τους όπως θα αναφέρω ενδεικτικά τη δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Αμφιλοχίας, έργο πνοής για τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας, η κατασκευή 26 παιδικών χαρών σε κοινότητες όλου του δήμου, η προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση καταφυγίου αδέσποτων ζώων, η έμφαση που δίνουμε στην καθαριότητα με την προμήθεια απορριμματοφόρου, ειδικών κάδων απόρριψής βιοαποβλήτων και του αναγκαίου εξοπλισμού για τη χωριστή συλλογή τους, η προμήθεια στάσεων λεωφορείων, δράσεις και μέτρα για τη θωράκιση της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, τα έργα που αφορούν στο νερό, όπως είναι για παράδειγμα ο έλεγχος διαρροών και εξοικονόμηση ύδατος στη πόλη της Αμφιλοχίας, οι διασυνδέσεις δικτύων ύδρευσης σε Χαλκιόπουλο, Μαλεσιάδα, Αμοργιανούς και Γιαννοπούλους και οι επισκευές και συντηρήσεις υδρομαστεύσεων και ομβριοδεξαμενών, το δίκτυο πυρόσβεσης σε ποιμνιοστάσια της κοινότητας Κεχρινιάς, η βελτίωση κτιριακών υποδομών σχολικών μονάδων και η τοποθέτηση αλεξικέραυνων σε αυτά, η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Γυμναστηρίου Αμφιλοχίας και ο φωτισμός του γηπέδου στο Χαλκιόπουλο, η εκπόνηση του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου κρίσιμων κτιριακών υποδομών, η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών δήμου Αμφιλοχίας που βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης, οι μελέτες για την αξιοποίηση των τουριστικών και αλιευτικών καταφυγίων καθώς και των παραλιακών μετώπων σε ολόκληρο το δήμο,και πολλά άλλα ακόμη.
Ίσως στο σημείο αυτό να πρέπει να γίνει και μια ξεχωριστή αναφορά στο μεγάλο έργο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παρόμοιο δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην περιοχή μας, αυτό της άρδευσης του κάμπου της Αμφιλοχίας, με κόστος που φτάνει τα 65 εκατομμύρια ευρώ, έχει ήδη δημοπρατηθεί καιοι εργασίες του ξεκινούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για έργο που για πολλά χρόνια ήταν σταματημένο και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, να το επανεκκινήσουμε, τονίζοντας ότι πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν παραλάβαμε το Δήμο Αμφιλοχίας το 2019, ελάχιστα έργα και με μικρούς προϋπολογισμούς ήταν ενταγμένα. Πρέπει να επισημανθεί επομένως ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας μας αυτής, ήταν αναγκαίο να λάβει χώρα μια συντονισμένη προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδοτικών εργαλείων, εκτέλεσης μελετών και προγραμματισμός εργασιών, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην υλοποίηση όσων έχουμε υποσχεθεί και επιθυμούμε να πραγματοποιηθούν στον τόπο μας.
Όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς, όταν οι αυτοτελείς πόροι των δήμων έχουν ελαχιστοποιηθεί και μόλις επαρκούν για την κάλυψη των βασικών δημοσιονομικών αναγκών τους, είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί ακόμη και το πιο μικρό έργο δίχως πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα χρήματα αυτά πραγματικά δεν επαρκούν ούτε για εκτέλεση του πιο συντηρητικού και δίχως έμπνευση τεχνικού προγράμματος.
Κι όμως, καταφέραμε και σχεδόν δεκαπλασιάσαμε τα ποσά αυτάδιεκδικώντας από τα αδιάθετα ποσά του ΕΣΠΑ, το οποίο μάλιστα είχε λήξει όταν αναλάβαμε εμείς, κονδύλια τα οποία θα διατεθούν στο Δήμο μας και με τα οποία θα πραγματοποιηθούν τα έργα που σχεδιάζουμε για την προσεχή θητεία μας.
• Το ξεκίνημα της θητείας σας χαρακτηρίστηκε από δύο κρίσεις, το σχέδιο της Κυβέρνησης για μετατροπή του παλιού στρατοπέδου στον Άγριλο σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και την πανδημία του COVID-19, συνθήκη που ανέτρεψε οικονομικούς και πολιτικούς προγραμματισμούς στην αυτοδιοίκηση. Πως ανταποκριθήκατε στις κρίσεις αυτές και ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε ο δήμος Αμφιλοχίας ειδικά την περίοδο των μέτρων κατά του κορωνοϊού;
Ακριβώς όπως το λέτε είναι, δύο κρίσεις η μια μετά την άλλη. Η θητεία μας δεν απόλαυσε περίοδο χάριτος ή προσαρμογής, καθώς σχεδόν αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρα ζητήματα.
Όσον αφορά στον Άγριλο, είναι νομίζω μια από εκείνες τις περιπτώσεις που η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται πολλά θέματα στη χώρα μας κινδύνευσε να μας φέρει αντιμέτωπους με ανυπέρβλητους μπελάδες. Σήμερα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω πως ο Δήμοςγια περισσότερα από δέκα χρόνιαδεν προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε η έκταση να αποδοθεί στο Δήμο, «κόβοντας» έτσι μαχαίρι κάθε πιθανότητα διεκδίκησή της για άλλους σκοπούς, ξένους προς το τοπικό συμφέρον. Το ίδιο όμως δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι έχουν το πρόσωπο να κυκλοφορούν μεταξύ μας και να ευαγγελίζονται την αγάπη τους για τον τόπο, όταν στην κρίσιμη, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήσαμε για το ζήτημα αυτό, έλαμψαν δια της απουσίας τους. Φοβάμαι ότι ένα μέρος της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αμφιλοχίας θα χαρακτηρίζεται για πάντα από την εικόνα των άδειων εδράνων όταν βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια κρίση αυτού του είδους. Δυστυχώς, ακόμη κι όταν τους δόθηκε η ευκαιρία ξεπλύματος αυτής της ντροπής ψηφίζοντας έστω υπέρ της αξιοποίησης της περιοχής προς όφελος όλων των δημοτών, επέλεξαν να καταψηφίσουν.
Ευτυχώς, καταφέραμε και αποσοβήσαμε τον κίνδυνο, έχοντας στο πλευρό μας σύσσωμη την τοπική κοινωνία και έτσι γλιτώσαμε το Δήμο Αμφιλοχίας από μεγάλους μπελάδες που θα μας ταλαιπωρούσαν για χρόνια, για να μην πω για δεκαετίες ολόκληρες. Διατηρήσαμε έτσι αμείωτες τις προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτουμε γιατί, να είστε βέβαιοι, κανένας επενδυτής δεν θα κοίταζε καν προς την πλευρά μας εάν η ολιγωρία κάποιων είχε οδηγήσει στη λειτουργία ενός κολαστηρίου χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών εντός των ορίων του Δήμου μας.
Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησή σας, πράγματι, οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ήταν πολύ μεγάλες, όπως και κάθε δήμος στη χώρα μας άλλωστε και ειδικά οι μικρότεροι. Το προσωπικό στο δήμο μας, είναι γνωστό αυτό, είναι ολιγάριθμο. Λίγοι υπάλληλοι που καλούνται να ανταποκριθούν σε πληθώρα υπηρεσιακών ζητημάτων, τα οποία πολλές φορές ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητές τους αλλά παρ’ όλα αυτά προσπαθούν να διεκπεραιώσουν με φιλότιμο.
Η πανδημία όμως εκείνη ήταν μια κατάσταση πρωτόγνωρη για όλους μας, αφού από τη μία έπρεπε να καλύψουμε τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες που υπήρχαν και από την άλλη να διαφυλάξουμε την υγεία του ίδιου του προσωπικού μας.
Πολλοί έκαναν χρήση του δικαιώματος για άδεια ειδικού σκοπού, γεγονός που αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο από ανθρώπινους πόρους τις υπηρεσίες του δήμου μας, τη στιγμή μάλιστα που επιβαρύνθηκαν ιδιαίτερα συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι υπάλληλοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», που επιφορτίστηκαν με ακόμη περισσότερο όγκο εργασίας και ευθύνες.
Τη στιγμή όμως που γύρω μας χάνονταν ανθρώπινες ζωές, το να κάνουμε λόγο για αυτές τις δυσκολίες φαντάζει λίγο. Θέλω να γνωρίζετε εσείς και οι αναγνώστες σας ότι το προσωπικό του δήμου ανταποκρίθηκε στη νέα πραγματικότητα του κορωνοϊού με αίσθημα ευθύνης, ενώ και εμείς ως δημοτική αρχή αντιδράσαμε άμεσα, λαμβάνοντας μια σειρά κατάλληλων μέτρων. Θα αναφέρω ενδεικτικά τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην ιστοσελίδα του δήμου που θέσαμε σε λειτουργία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και οι οποίες στη συνέχεια ενισχύθηκαν περαιτέρω και χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα, αλλά και την ενίσχυση των κοινωνικών μας δομών, με τους εργαζόμενους της «Βοήθειας στο Σπίτι» να ψωνίζουν και να μεταφέρουν κατ’ οίκον τα αναγκαίασε ανήμπορα άτομα, τη λειτουργία γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης με ψυχολόγο του δήμου, ακόμη και το πρόγραμμα δανεισμού βιβλίων από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με παράδοσή τους στο σπίτι. Θεωρώ ότι λίγοι δήμοι του δικού μας μεγέθους μπορούν να καυχιόνται ότι κατάφεραν να ανταποκριθούν τόσο άμεσα σε αυτές τις συνθήκες που επέβαλε η πανδημία.

• Τι απαντάτε σε όσους επικρίνουν τη δημοτική αρχή ότι χρησιμοποίησε τα κατασταλτικά μέτρα εναντίον του COVID-19 ως πρόφαση για να δικαιολογήσει την απραξία της και την απουσία ενίσχυσης του δήμου σε όλους τους τομείς;
Η επίκληση μιας τέτοιας πρόφασης θεωρώ ότι υποτιμά όλη την προσπάθεια που κατέβαλε αυτή η δημοτική αρχή τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αγνοεί όλα εκείνα που προχώρησαν στο δήμο μας κατά τη διάρκεια της τετραετίας, καθώς και τις βάσεις που τέθηκαν ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερα έργα στη συνέχεια.
Αφήνω στην άκρη όσα ειπώθηκαν σε προηγούμενη ερώτηση και αφορούν στα πεπραγμένα μας όπως και την απάντησή μου στην ερώτησή σας που αφορά ειδικά στη διαχείριση της κατάστασης εν μέσω πανδημίας. Θα σας πω όμως ότι όχι μόνο δεν αποτέλεσε πρόφαση απραξίας για εμάς η περίοδος της πανδημίας αλλά, αντιθέτως, αποτέλεσε άλλη μια ευκαιρία να επιδείξουμε τις ικανότητές μας στη διαχείριση όποιων προβλημάτων κι αν προκύψουν στο Δήμο μας, ακόμη και ενός τόσο σοβαρού ζητήματος που όχι μόνο ήρθε με το «καλημέρα» που λέμε αλλά και κανείς, παγκοσμίως, δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει.
Θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμη. Την κριτική και την δεχόμαστε και την ακούμε. Είναι ουσιαστικό συστατικό της Δημοκρατίας. Την κριτική όμως που έχει νόημα και περιεχόμενο και στοχεύει στην βελτίωσή μας και όχι στη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους.

• Κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2019-2023 πρόσωπα από συνδυασμούς της αντιπολίτευσης συνεργάστηκαν μαζί σας και ενσωματώθηκαν στη συνέχεια στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού σας. Θεωρείτε πως η συνεργασία σας αυτή απέδωσε καρπούς; Θα ενθαρρύνατε στο μέλλον παρόμοια συνεργασία;
Η προηγούμενη δημοτική θητεία, όλων των δημάρχων στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στην εκλογή τους, ενός νόμου ο οποίος μάλλον δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα ήθελε να επιλύσει και δεν ξέρω εάν εν τέλει επιτέλεσε και τον σκοπό του, που ήταν η αναλογικότερη εκπροσώπηση των δημοτών στα δημοτικά συμβούλια.
Γεγονός όμως είναι ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» και ότι η δημιουργία συνεργασιών ήταν ένας τρόπος που χρησιμοποιήθηκε ευρέως για τη δημιουργία δημοτικών αρχών οι οποίες θα μπορούν να είναι σε θέση να διοικήσουν έναν δήμο αποτελεσματικά και εν τέλει δημοκρατικά και ουσιαστικά.
Έτσι, και εμείς αναζητήσαμε και πραγματοποιήσαμε τέτοιες συνεργασίες, με γνώμονα τη δυνατότητα διοίκησης του Δήμου Αμφιλοχίας και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που μας έδινε ο εκλογικός νόμος εκείνος, νόμος ο οποίος ευτυχώς δεν ισχύει πλέον και για τον οποίο πολλές φορές είχα εκφράσει την αντίθετη άποψή μου.
Οι συνεργασίες αυτές απέδωσαν. Απέδωσαν γιατί εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε έναν δήμο που ούτε για μια στιγμή δεν αμφιταλαντεύτηκε ή κινδύνευσε να βρεθεί σε καθεστώς ακυβερνησίας και έλλειψης οργάνωσης. Απέδωσαν όμως ακόμη περισσότερο γιατί μας επέτρεψαν τη σύνθεση και την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για συνεργασία με άξιους ανθρώπους που εργάστηκαν για το καλό του δήμου μας, προσθέτοντας στις δικές μας ιδέες και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα το όραμά μας. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι κάποια από αυτά τα πρόσωπα βρήκαν τόσα κοινά σημεία με το συνδυασμό μας που πλέον ενσωματώθηκαν σε αυτόν και θα δώσουμε μαζί την επόμενη μάχη των δημοτικών εκλογών.
Για να απαντήσω όμως και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, το ισχύον εκλογικό σύστημα και ο συσχετισμός δυνάμεων στο δήμο μας είναι τέτοια που δεν υπάρχει περίπτωση για τέτοιου είδους συνεργασίες αφού, όπως όλα δείχνουν, ο νικητής θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Θέλω να γνωρίζετε όμως και εσείς και οι αναγνώστες σας ότι η «Αναπτυξιακή Προοπτική» είναι μια παράταξη βαθιά δημοκρατική και αξιοκρατική. Να είσαστε βέβαιος ότι όχι μόνο επιδιώξαμε αλλά και επιτύχαμε προεκλογική συνεργασία με άξια στελέχη προερχόμενα από κάθε πολιτικό χώρο, άτομα τα οποία κοσμούν σήμερα το ψηφοδέλτιό μας. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έκανε τις επιλογές του και ετάχθη εκεί που νόμιζε. Οι δημότες γνωρίζουν και θα επιλέξουν εκείνους που αξίζουν να τους εκπροσωπήσουν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

• Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι ο πολίτης διαθέτει την ψήφο του; Είναι καθαρά κομματικά, προσωποκεντρικά ή διαμορφώνονται από πλήθος παραγόντων που σχετίζονται με την αξιολόγηση των προγραμμάτων κάθε υποψήφιου συνδυασμού;
Το έχω πει πολλές φορές. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ούτε «δεξιά» ούτε «αριστερά». Δεν υπάρχουν λύσεις «μπλε», «πράσινες», «κίτρινες» και «κόκκινες». Οι πολίτες θέλουν δίπλα τους κάποιον ο οποίος θα ασχοληθεί στα σοβαρά με τα προβλήματά τους αλλά θα τους δώσει και όραμα για το μέλλον και θα τους προσφέρει μια άλλη οπτική για τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας.
Επομένως, δίχως να θέλω να παραγνωρίσω τα προσωποκεντρικά κριτήρια, που σαφώς και υπάρχουν και επηρεάζουν κάποιους από εμάς, θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι δίνουν βαρύτητα στα προγράμματα των συνδυασμών, στα έργα που θέλουν να υλοποιήσουν, στην αντίληψη που τους διακατέχει για το κοινό μας μέλλον.
Το προσωπικό χάρισμα «ξεθωριάζει» εύκολα όταν είναι μόνο αυτό, μια εικόνα κενή περιεχομένου. Τα επικοινωνιακά τερτίπια εντυπωσιάζουν, αλλά μόνο για λίγο. Η «μόστρα» είναι όμορφη αλλά μέχρι εκεί.
Το είπα και στην πρώτη ερώτηση που μου θέσατε. Ο πολίτης σήμερα είναι πολύ καλά ενημερωμένος και διαθέτει άποψη για όσα τον αφορούν. Όποιος προσπαθήσει να τον ξεγελάσει, είναι χαμένος από χέρι. Αυτό που θέλει να δει είναι όραμα και δουλειά. Πρόγραμμα, υπόσταση και ουσία. Όχι λόγια αλλά έργα.
Τα κριτήρια επιλογής του κατάλληλου υποψηφίου είναι ευτυχώς πολύ αυστηρότερα σήμερα από ότι ήταν σε παλιότερες εποχές και από τη άποψη αυτή είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που έχω την τύχη να βρίσκομαι επικεφαλής ενός τόσο αξιόλογου και πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου, ενός ψηφοδελτίου που κάνει πραγματικά τη διαφορά και θα κερδίσει τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου!

Advertisement

Έντυπη Έκδοση Εφημερίδας Μαΐστρος 14 Σεπτεμβρίου 2023 Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις