Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Συνέντευξη με την υποψήφια Δήμαρχο Αμφιλοχίας επικεφαλής του Συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου.

Δημοσιεύτηκε

στις

1399

• Κ. Κωνσταντακοπούλου, για δεύτερη φορά διαθέτετε τον εαυτό σας στην κρίση των συμπολιτών σας στο πλαίσιο της διεκδίκησης της δημαρχίας. Προχωρώντας σε έναν σύντομο απολογισμό του έργου της παρούσας δημοτικής αρχής, κρίνετε πως η δράση της είχε θετικό ή αρνητικό πρόσημο;
Η Λαική Συσπειρωση είναι η Παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ με τα μέλη και τα στελέχη του. Είναι η παράταξη που ξεδιπλώνειτην πολιτική του ΚΚΕ στην Τοπική Διοίκηση και αποκαλύπτει τη σχέση που έχουν τα λεγόμενα τοπικά προβλήματα με την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Κατ’ αρχην εκφράζουμε τη λύπη μας για κάθε συνάνθρωπο που χάνεται άδικα. Μα πάνω απ’ όλα ξεχειλίζει η Οργή και η αγανάκτησή μας με το νέο έγκλημα σε βάρος του πολύπαθου λαού της Θεσσαλίας. Ανοχύρωτες πόλεις και χωριά,κανένα μέτρο πρόληψης, κανένα σχέδιο διάσωσης. Και με τις φωτιές και με τις πλημμύρες αποκαλύπτεται γυμνό το εχθρικό αντιλαϊκό κράτος.
Και στα μεγάλα και στα μικρά προβλήματα , η λύση τους δεν είναι θεμα προθέσεων, εξαγγελιών και μεγάλων λόγων που γίνονται προεκλογικά αλλά πολιτικής που χαράζεται κεντρικά και υλοποιείται από τις περιφέρειες και τις Δημοτικές Αρχές.
Η πληθώρα των προβλημάτων λειτουργεί συσσωρευτικά στην επιδείνωση της καθημερινότητας, επειδή ήδη η λαϊκή οικογένεια υποφέρει από τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών που διαδοχικά εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. .Φόροι που μπήκαν ως έκτακτοι κι έμειναν,δες ΕΝΦΙΑ, ακρίβεια, έμμεσοι φόροι στην ενέργεια, στα καύσιμα ,αγροτικά εφόδια ,ζωοτροφές, λιπάσματα, Σύμφωνα με νόμο, της ΝΔ νομίζω, το 11% των φόρων έπρεπε να γυρίζει στην Τ Δ και δε γυρίζει. 16 Δισ είναι τα παρακρατηθέντα..Έβαλαν το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ ,έχουν μαζέψει 30 δισ. Κι απ’ αυτά δεν ξοδεύτηκε μια δεκάρα για αντιπλημμυρικά και έργα πυροπροστασίας, για αντισεισμική θωράκιση. Γιατί; επειδή δεν είναι επιλέξιμα (δεν φέρνουν κέρδη) από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις,όπως είναι οι αναπλάσεις πχ. Συγκεκριμένα στο Δήμο μας τί έργα έγιναν στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας; Ας μας πουν οι νυν, οι πρώην κι αυτοί που φιλοδοξούν να είναι οι επόμενοι.
Οι δρόμοι της πόλης; Είναι επικίνδυνοι, για πεζούς και οδηγούς. Και αυτοί που οι γονείς πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους στα σχολεία και αυτοί στα πιο υψηλά σημεία της πόλης ανατολικά και δυτικά.
Η Αγροτική οδοποιία; Έργα που σέρνονται επί τετραετίες; Η καθαριότητα της πόλης; Η δυσοσμία ακόμη και σε κεντρικά σημεία; Τα μισθωμένα ακατάλληλα σχολικά κτήρια;
Οι χώροι πολιτισμού κι αθλητισμού που δεν υπάρχουν ή είναι σε κακή κατάσταση; Μια δημοτική Αρχή που δεν συγκρούεται με τις αντιλαϊκές πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης, που δεν διεκδικεί μαζί με τους δημότες της χρηματοδότηση, προσωπικό, και όλα τα εναποθέτει στην καλύτερη διαχείριση ,δεν μπορεί ν’ αφήσει θετικό έργο, όπως δεν άφησε και η προηγούμενη τετραετιών.
• Ποιες καινοτομίες θα μπορούσε να εισάγει ο συνδυασμός σας αναφορικά με τη διαχείριση των προβλημάτων του δήμου σε περίπτωση εκλογής σας στη θέση του δημάρχου;
Δεν είναι θέμα καινοτομιών αλλά θέμα του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου ,που έχουν συνδιαμορφώνει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και που θέλει τους Δήμους και τις Περιφέρειες γρανάζι της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η Λαϊκή Συσπείρωση είτε σε ρόλο Διοίκησης είτε σε ρόλο αντιπολίτευσης στο Δήμο, θα αγωνιστεί ώστε
• Το δημοτικό συμβούλιο να είναι το κυρίαρχο όργανο που θα αποφασίζει, ελέγχει και υλοποιεί όλα τα απαραίτητα έργα και δράσεις για τη βελτίωση της ζωής μας.
• Για να αποδοθούν στους δήμους τα 16 δις παρακρατηθέντα από το έτος 2009 έως σήμερα. Για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των Δήμων και της Περιφέρειας που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του λαού.
•Διεκδικούμε τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Κρατικού φορέα που θα διαθέτει τα υλικά και τα μηχανήματα και θα κατανέμει σχεδιασμένα το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό για τη μελέτη, συντήρηση και λειτουργία των έργων.
• Για άμεση επέμβαση στο πρωτεύον και δευτερεύον οδικό δίκτυο του δήμου.
•Για διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο κρατικό φορέα .Ανακύκλωση με διαλογή στη πηγή, κομποστοποίηση και υγειονομική ταφή του υπολείμματος, χωρίς ιδιωτικοποίηση έργων και υπηρεσιών.
•Για άφθονο, φτηνό και ποιοτικό νερό. Έργα άρδευσης για τις καλλιέργειες όλων των δημοτικών ενοτήτων.
• Για να μην υλοποιηθούν τα σχέδια για πλωτά φωτοβολταικά στον Αμβρακικό και στη Λίμνη Κρεμαστών.
• Για συντήρηση, αναβάθμιση, επέκταση και πλήρη λειτουργίατου βιολογικού καθαρισμού, καλύπτοντας τις ανάγκες όλων των δημοτικών ενοτήτων
• Για μείωση των δημοτικών τελών. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε συνταξιούχους, ΑμΕΑ, ανέργους και ευπαθείς ομάδες.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι ο δήμος μας δεν μπορεί να γίνει «νησίδα» μέσα στο πέλαγος των αντιλαϊκών μέτρων. Δεσμευόμαστε όμως να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε η δημοτική αρχή:
► Να μην είναι εφαρμοστής της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά οργανωτής των αγώνων, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που επιτρέπει το υπάρχων σύστημα για βελτίωσης της καθημερινότητας.
► Να είναι το στήριγμα κάθε εργαζόμενου, αγρότη, ψαρά , μικρέμπορου, επαγγελματία.
► Να είναι ο εγγυητής της διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών.
Χρειάζονται όμως προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, και ασφάλεια στην εργασία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε πολλές φορές λαϊκά προβλήματα, θέματα στελέχωσης των υπηρεσιών , προσωπικού (βοήθεια στο σπίτι), δημοτικών ενοτήτων, προβλήματα σχολικών κτηρίων, δομών Υγείας, όπως των Κ. Υγείας, του ΚΕΦΙΑΠ και του Νοσοκομείου Αγρινίου, προβλήματα αγροτών, κτηνοτρόφων και είναι έτοιμη μαζί με το λαό να αγωνιστεί:
•Για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν. Για πλήρη στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων, του Κ.Υγείας Χαλκιοπούλων ,Κ. Υ. Αμφιλοχίας, του ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας, του Νοσοκομείου Αγρινίου..
•Για συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων και την κατασκευή του Γ’ Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείων. Για προσεισμικό έλεγχο σε κάθε σχολικό συγκρότημα.

Ο κ. Πελετίδης, νυν δήμαρχος Πατρών και προερχόμενος από τους κόλπους του κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος, έχει θητεύσει κατά γενική ομολογία με επιτυχία ως επικεφαλής της δημοτικής αρχής στον συγκεκριμένο δήμο. Ποια στοιχεία της διακυβέρνησής του θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για σας σε περίπτωση εκλογής σας στο αξίωμα του δημάρχου;
Η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πάτρα με επικεφαλής τον κομμουνιστή Πελετίδη
Α)στάθηκε απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας χρηματοδότηση και προσλήψεις
Β)έθεσε ως προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών για παραλίες, ελεύθερους χώρους κόντρα σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Γ)Προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση τελών από κάθε άλλο Δήμο της χώρας
Οι προτεραιότητες που μπήκαν εκεί για ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, και δομών για τα παιδιά, όπως κατασκηνώσεις και Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης, είναι μερικά παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει. Βέβαια χρειάζεται και μεράκι και καλή οργάνωση και συνεργασία με τους εργαζόμενους.
• Παρατηρώντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών, προέκυψαν ερωτήματα για το αν τελικά η απογοήτευση των πολιτών σε μείζονα κοινωνικά θέματα αποτυπώνεται στην κάλπη. Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι τελικά ψηφίζουν οι πολίτες;
Στην εκτίμηση που έκανε η ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα στις 25 Ιούνη τόνισε: «….Μέσα σε έναν συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό είναι θετικό το γεγονός ότι το ΚΚΕ κατέγραψε διακριτή άνοδο100.000 ψήφων σε σχέση με το 2019, και ιδιαίτερα θετικό ,επειδή αυτή η άνοδος εκφράστηκε σε εργατογειτονιές,σε μεγάλες πόλεις, όπου αναπτύχθηκαν αγώνες, και το ανέδειξαν τρίτο κόμμα.¨» Όσο για την απογοήτευση που διακρίνει μεγάλο κομμάτι του εργαζόμενου λαού , την ευθύνη έχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ..ΚΙΝΑΛ, που κι απ’ τη θέση της ‘αντιπολίτευσης’ στάθηκαν απέναντι στις λαϊκές  ανάγκες ψηφίζοντας την πλειοψηφία των νομοθετικών τερατουργημάτων της ΝΔ.
Εμείς έχουμε ακλόνητη πίστη πως οι συσχετισμοί αλλάζουν. Τίποτα δεν μένει στατικό.Απέναντι στη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό που καλλιεργούν όλοι οι άλλοι, κόμματα και δημοτικές παρατάξεις, εμείς επιμένουμε ότι η ελπίδα για το λαό είναι εδώ και βρίσκεται στο δρόμο της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική, με αυτό το σύστημα, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ. Καλούμε τον κόσμο της δουλειάς, αγροτοκτηνοτρόφους, επαγγελματίες, άνδρες και γυναίκες ,νέους και συνταξιούχους να ξεπεράσουν τα ψευτοδιλήμματα, τις κοντόφθαλμες λύσεις που ανακυκλώνουν το πρόβλημα(ψηφίζω αυτόν για να φύγει ο άλλος και τούμπαλι), να κάνουν το άλμα και να στηρίξουν τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο και στην Περιφέρεια, ρίχνοντας στην κάλπη το ψηφοδέλτιο με το γαρύφαλλο.

Έντυπη Έκδοση Εφημερίδα Μαΐστρος 14 Σεπτεμβρίου 2023

 

Advertisement
Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις