Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμμορία ΑΤΜ: Τι αναφέρει η δικογραφία για τις γνώσεις του τράπερ στα εκρηκτικά

Δημοσιεύτηκε

στις

1474

Τους ρόλους που είχαν οι τρεις κατηγορούμενοι συλληφθέντες στη συμμορία που ανατίναζαν ΑΤΜ και άρπαζαν χρήματα περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια οι αστυνομικοί στη δικογραφία που έχουν συντάξει.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες αναφέρονται συγκεκριμένα για το ρόλο του τράπερ ότι ήταν ενεργός καθώς είχε γνώσεις για τις εκρηκτικές ύλες και να προκαλεί ελεγχόμενη έκρηξη.
«Αναφορικά με το ρόλο των μελών της οργάνωσης ο κατηγορούμενος Δ.Κ είναι αυτός ο οποίος είχε τον πιο ενεργό ρόλο. Κατέχει τις γνώσεις να χειριστεί με ασφάλεια τις εκρηκτικές ύλες και να πραγματοποιήσει ελεγχόμενη έκρηξη. Είναι αυτός ο οποίος ανοίγει με γάλλιο λοστό ή κατσαβίδι τη σειρά έξοδο χρημάτων των ΑΤΜ, έκοβε τον τροχό, την περιμετρική ενίσχυση και τοποθετούσε την μεταλλική κατασκευή με την εκρηκτική ύλη.
Ο κατηγορούμενος Μ.Ν ήταν ο βοηθός του Δ.Κ. Σε όλες του τις ενέργειες λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με τον τρίτο συνεργό τους και είναι ένα από τα άτομα τα οποία αφαιρούν χρήματα μετά την έκρηξη. Ο κατηγορούμενος Μ.Κ. όσο οι συνεργοί του απενεργοποιούν στα ΑΤΜ, αυτός επιτηρούσε το χώρο περιμετρικά των καταστημάτων προκειμένου να τους ειδοποιήσει σε περίπτωση που κάποιος πλησιάζει. Επιπροσθέτως, ήταν επιφορτισμένος με το να μεταβαίνει τις προηγούμενες ημέρες στην επαρχία και να πραγματοποιεί κατόπτευσης των ΑΤΜ».
Οι αστυνομικοί που είχαν γίνει «σκιά» των συλληφθέντων περιγράφουν επίσης στη δικογραφία πως εφάρμοζαν την εκρηκτική ύλη επάνω στο ΑΤΜ και πώς εξαφανίζονταν με τα κλεμμένα αυτοκίνητα.
«…Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης είχαν τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις καθώς είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Με τη χρήση τροχού κοπής παραβίαζαν την στεφάνη από το πίσω μέρος των αυτόματων ταμειακών μηχανών και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας στέρεες εκρηκτικές ύλες τις οποίες προμηθευόταν από την μαύρη αγορά, κατασκεύαζαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυροκροτητές, τους οποίους προσάρμοζαν σε αυτοσχέδιες μεταλλικές κατασκευές που έβαζαν στα ΑΤΜ.
Στη συνέχεια διέφευγαν από το σημείο επιβιβαζόμενοι σε κλεμμένα αυτοκίνητα αρχικά και στη συνέχεια με ενοικιαζόμενα οχήματα, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας ώστε να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις Αρχές».
Πάντα πριν από κάθε χτύπημα ένα από τα μέλη της συμμορίας έκανε κατόπτευση χώρου, ενώ ήταν πολύ προσεκτικοί ώστε να μην αφήσουν DNA και αποτυπώματα και γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν πάντα άσπρες στολές και γάντια.
«…Τις προηγούμενες ημέρες της επίθεσης ο κατηγορούμενος Μ.Κ μετέβαινε στην επαρχία και διενεργούσε κατόπτευση στα σημεία που βρίσκονταν τα ΑΤΜ. Λόγω του εγκληματικού τους παρελθόντος τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν αναθέσει το ρόλο αυτό στο συγκεκριμένο κατηγορούμενο, καθώς οποιοσδήποτε τυχόν αστυνομικός έλεγχος δεν θα κινούσε υποψίες δεδομένου ότι δεν είχε απασχολήσει ξανά για αντίστοιχα αδικήματα.

Την ίδια ημέρα που είχαν επιλέξει για να πραγματοποιήσουν την επίθεση και λίγες ώρες πριν την διάπραξη της, μετέβαιναν αρχικά σε ερημική τοποθεσία πλησίον της πατρικής οικίας της σύντροφό του και έπειτα στην οικία του όπου οργανώνονταν.
Συγκεκριμένα, εντόπιζαν αυτόματες ταμειακές μηχανές της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες ήταν εγκατεστημένες είτε σε καταστήματα είτε σε σούπερ μάρκετ σε εξωτερικούς χώρους στην επαρχία. Επέλεγαν τα συγκεκριμένα ΑΤΜ καθώς εκτιμούσαν ότι, αφενός θα είχαν εφοδιαστεί με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, αφετέρου η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων δεν θα ήταν τόσο ισχυρή όπως στην Αττική και κυρίως γιατί τα συγκεκριμένα ΑΤΜ δεν ήταν εφοδιασμένα με συστήματα ασφαλείας χρωματισμού μελάνης των χρημάτων.
Στη συνέχεια αφαιρούσαν οχήματα, στα οποία είτε τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας του ίδιου τύπου, τα οποία πωλούνταν σε ιστοσελίδα είτε αφαιρούσαν της εμπρόσθιες πινακίδες κυκλοφορίας ελάχιστη ώρα πριν να πραγματοποιήσουν την έκρηξη και να μεταβούν στα ΑΤΜ που είχαν επιλέξει. Αρχικά, τα αυτοκίνητα τα αφαιρούσαν από την Αττική, αλλά στην πορεία και προκειμένου να δυσχεράνουν την έρευνα των Αρχών άρχισαν να φέρουν οχήματα από την περιοχή που βρίσκονταν τα ΑΤΜ. Ακολούθως, αφού με την έκρηξη κατόρθωναν να παραβιάζουν το χώρο στον οποίο φυλάσσονται οι κασετίνες χρημάτων, αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα που αυτές περιείχαν».
«Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εγκληματικής τους δραστηριότητας κάλυπταν τα χαρακτηριστικά τους με ολόσωμες λευκές φόρμες εργασίας. Απέκρυπταν τα πρόσωπα τους με μαύρες κουκούλες και φορούσαν γάντια εργασίας, προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη τους στα σημεία διάπραξης των αξιόποινων πράξεων και να καταστήσουν με αυτό τον τρόπο πιο δυσχερή την ταυτοποίηση και διασύνδεση τους με τις συγκεκριμένες πράξεις. Σε διαφορετική περίπτωση φορούσαν καμπαρτίνες και πλήρως μαύρη αμφίεση. Επιπλέον, προκειμένου να καλύψουν τις ενέργειές τους Κατά τη διάρκεια διάρρηξης του ΑΤΜ και να καλύψουν τα ίχνη τους χρωμάτιζαν με σπρέι τις κάμερες ασφαλείας που κατέγραφαν το χώρο του ΑΤΜ».

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *