Συμμετοχή του Δήμου Αμφιλοχίας στη Διημερίδα του Δικτύου Πίνδος, με αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη της Νότιας Πίνδου

Συμμετοχή του Δήμου Αμφιλοχίας στη Διημερίδα του Δικτύου Πίνδος, με αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη της Νότιας Πίνδου

Τον Δήμο Αμφιλοχίας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής του δημάρχου κ. Χρήστος Σακαρίκας, ο οποίος επίσημα αλλά και ανεπίσημα ανέδειξε τις απόλυτες ελλείψεις οδικού δικτύου, υποδομών υποδοχής, χαραγμένων μονοπατιών και διαδικτυακής υποδομής στον ορεινό Βάλτο, τα Άγραφα και την Αργιθέα.

Επίσης για πολλοστή φορά αναφέρθηκε στη μικτή εκπαίδευση που σχεδίασε πριν μια δεκαετία και που θα έλυνε προβλήματα παρακολούθησης μαθημάτων χωρίς μετακίνηση της οικογένειας για να παρακολουθήσουν τα παιδιά σχολείο. Όταν η οικογένεια εγκαταλείπει το σπίτι στο χωριό της, αυτό ερημώνει και δεν ξαναγυρίζει. Ενώ ταυτόχρονα πρόβαλε βίντεο που δείχνει την ομορφιά του τόπου μας, όπως την έχουν περιγράψει ορειβάτες-εκδρομείς που οργάνωνε η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΕΠΠΙ-Δρούμε που συντονίζεται από την κ.Νία Χαρίτου.

Share

Ένα σχόλιο

 1. ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ says:

  Πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ημερίδα του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΝΔΟΣ. Ελπίζουμε να βγεί κάτι χρήσιμο απο αυτές.
  Όμως η παρέμβαση του εκπροσώπου του δήμου Αμφιλοχίας του εξαίρετου ειδικού της πληροφορικής και ψηφιακής επιστήμης κ. Χρήστου Σακαρίκα απο το Περδικάκι(κάποτε το λέγαν Σιακαρέτσι) της Αιτωλοακαρνανίας ( στο 2.38 λεπτό)είναι καταλυτική και σοκαριστική. Είχαμε την τύχη να μας επισκεφθεί πολλές φορές και να τον απολαύσουμε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις μαζί με την κ. Νία Χαρίτου.Χρόνια τά λέει και δυστυχώς χρόνια τα επαναλαμβάνει.
  Σοκάρει με τις διαπιστώσεις ότι εν έτει 2021 η ψηφιοποίηση και η χρήση της Πληροφορικής στην καθημέρινότητα των πολιτών είναι η νέα αιτία της ερήμωσης της Υπαίθρου και ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών αφού η έλλειψη μέσων ψηφιακής επικοινωνίας πρόσβασης στις νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως π.χ της τηλεκπαίδευσης αναγκάζει τις λιγοστές εναπομείνασες αγροτοκτηνοτροφικές οικογένειες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να μπορούν τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και την τηλεκπαίδευση. Μαθητές έχουν χάσει τις τάξεις όχι γιατί δεν πήγαιναν στο σχολείο αλλά γιατί δεν είχαν δυνατότητα πρόσβασης στην τηλεκπαίδευσης. Μία παράμετρος της ψηφιακής Επανάστασης αρνητική. Κανένας δεν το αντιλήφθηκε??? Ότι ποιο καταστροφική διαπίστωση για την αιτία της ερήμωσης της υπαίθρου. Ετσι αντί να βοηθήσει την ύπαιθρο την απειλεί με την απουσία της από εκεί . Διότι αυτό που έχουν οι αστικές περιοχές λείπει από την Ορεινή Πίνδο. Γιατί έγκαιρα δεν αντιλήφθηκαν αυτό που υπογραμμίζει ο κ. καθηγητής. Μιλάμε για αγροτουρισμό εκεί που το διαδικτυο δεν έχει επεκταθεί και παραμένουν οι άνθρωποι αποκλεισμένοι. Τα Άγραφα από τα κιτάπια της Τουρκοκρατίας είναι πλέον σήμερα ΄΄ Ψηφιακά Αγραφα.΄΄……χωρίς σήμα,,,,,,,,,,,,, αλλά με ανεμογεννήτριες και φράγματα……..
  κ. Σακαρίκα φωνή σε ώτα μή ακουώτα. Δυστυχώς δεν ακούει κανείς. Άμεσα το δίκτυο Πίνδος πρέπει ως ελάχιστη προσφορά στους τελευταίους Μοικανούς της Πίνδου να μεριμνήσει κατα προτεραιότητα να εγκαταστήσει σταθμούς δικτύου ΙΝΤΕΡΝΕΤ και WIFI με δωρεάν πρόσβαση ,μέσω κονδυλίων Ευρωπαικών αλλά και την συνδρομή των ψηφιακών κολοσσών που ΄΄νέμονται΄΄ την Ελλάδα και να δώσει σέ ολους τους νέους δωρεάν Ηλεκτρονικούς υπολογιστές , και βεβαία να υιοθετήσουν τις προτάσεις του κ. Σακαρίκα αν ……αν κατάλαβαν…… τι συγκλονιστικό υπογράμμισε. Αν δεν κατάλαβαν δεν πειράζει …. θα το δούν σίγουρα ……
  Στή μυθολογία ………κάποτε τα αδέλφια του Αχελώου Άραχθος και Πηνειός- όταν αυτός κοιμόταν- έφυγαν προς τον κάμπο της Αρτας ο ένας και της Θεσσαλίας ο άλλος μη μπορώντας να ζήσουν στη Πίνδο…… αυτό κάνουν σήμερα οι απόγονοι του Αράχθου και του Πηνειού μέχρι που να μην μείνει κανένας………….. Όταν ξύπνησε ο Αχελώος δεν τα βρήκε και χύμηξε στην Πίνδο αναζητώντας τα μάταια ………. Μήπως διδάσκει κάτι ο μύθος?
  Επ ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω ότι από την ατζέντα της ημερίδας έλειπε η ομορφότερη περιοχή της Πίνδου, Η ΚΟΙΛΑΔΑ του ΑΧΕΛΩΟΥ,η ξακουστή κοιλάδα μας..Ελπίζω να είναι απλή παράλειψη και όχι κάποια αόριστη σκοπιμότητα. Δικαιούμαι να το επισημάνω αφού κατάγομαι και ζώ εκεί γιατί η περιοχή μας η Κοιλάδα του Αχελώου κατά το ήμισυ ανήκει στον Δήμο Γ.Καραισκάκη που συμμετέχει στο Δίκτυο. Είναι κοινός τόπος Αργιθεατών -Ραδοβιζινών- Αγραφιωτών και Βαλτινών. .Κοινή και η τύχη όλων των παροικούντων σε αυτή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.
  Ελπίζουμε σε επόμενες ημερίδες αυτό να διορθωθεί με αφιέρωμα σε ξεχωριστή παρουσίαση αυτής της σπάνιας Κοιλάδας της Πίνδου. Πρότασή μας τέλος,είναι να διοργανωθεί μια από τις ημερίδες του Δικτύου Πίνδος τον επόμενο χρόνο στις Πηγές ΄Αρτας Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραισκάκη.Νομίζω οτι επιβάλεται να γίνει .
  Δυστυχώς……..τα brandname απο μόνα τους δεν σώζουν την Πίνδο…… .. Συγχαρητήρια
  κ. ΣΑΚΑΡΙΚΑ
  Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία του σχολίου μου.
  ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*