Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των γιατρών “Η θερμοκρασία των εγκαυμάτων της ήταν 400 βαθμοί Κελσίου”

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των γιατρών “Η θερμοκρασία των εγκαυμάτων της ήταν 400 βαθμοί Κελσίου”

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των γιατρών που ανέλαβαν την 35χρονη Ιωάννα μόλις έφτασε στο νοσοκομείο μετά την επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε έξω από τοn χώρο εργασίαe της από την Έφη Κακαράντζουλα. Σε αυτήn τη συνεδρίαση εμφανίστηκε και ο 40χρονος Νώντας, με τον οποίο είχε εμμονή η κατηγορουμένη. Ο δικηγόρος υπεράσπισης της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας, είχε δηλώσει προ ημερών «τη βίαιη προσαγωγή του» στο δικαστήριο, καθώς θεωρεί απαραίτητη την εμφάνισή του στην Ευελπίδων, ως μάρτυρα.
Απ’ ό,τι ακούστηκε στη δίκη, η θερμοκρασία στα μέρη του σώματος της Ιωάννας όπου έπεσε το βιτριόλι ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου, όπως αποκαλύπτουν οι γιατροί.
«Η κατάστασή της ήταν πρωτόγνωρη», όπως κατέθεσε ο επικεφαλής του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και εγκαυμάτων του «Metropolitan», Πέτρος Δημοβέλης, που υποδέχθηκε την 35χρονη όταν έφτασε στο νοσοκομείο.
«Το έγκαυμα θεωρείται το μεγαλύτερο τραύμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εγκαύματα αξιολογούνται με βάση την έκταση και το βάθος. Η ασθενής προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος εν μέρει σώθηκε επειδή φορούσε στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ: α) Έπρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά. β) Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. γ) Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία», ανέφερε ο γιατρός. Και διευκρίνισε: «Διέτρεξε κίνδυνο ζωής – ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ».
Σε ερώτηση της Έδρας για σημείο της κατάθεσής του στην Αστυνομία στο οποίο αναφέρθηκε σε επιπλοκές που θα μπορούσαν να συμβούν, ο μάρτυρας εξήγησε ότι εννοούσε ακόμη και τον θάνατο. Μάλιστα, ο μάρτυρας εκτίμησε ότι το γεγονός των «πλύσεων» της Ιωάννας στο φαρμακείο βοήθησε την κατάσταση. «Το υγρό συνέχιζε να προχωρά ακόμη και όταν την έφεραν στο νοσοκομείο. Και προχωράει μέχρι να εξουδετερωθεί με πλύσεις».
Εισαγγελέας: Από την εικόνα που αντικρίσατε, είστε σε θέση να εκτιμήσετε την ποσότητα που δέχτηκε;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Έχει την ιδιότητα να διασπείρεται συνεχώς το υγρό. Η ιδιότητα του θειικού οξέος είναι να τραβά το νερό. Το οξύ δέσμευε τον όγκο του νερού.
Πάρεδρος: Αν είχε καθυστερήσει να φτάσει στο νοσοκομείο, θα μπορούσε να επέλθει κάποια ανακοπή;
Μάρτυρας: Ναι, είναι το καρδιογενές σοκ, που προκαλεί αρρυθμίες και κοιλιακή μαρμαρυγή.
Πάρεδρος: Σε πόσο χρόνο θα μπορούσε να επέλθει κάτι μη αντιμετωπίσιμο;
Μάρτυρας: Εξαρτάται. Σε εμάς ήρθε ουρλιάζοντας.
Εισαγγελέας: Θα είχε καταλήξει η Ιωάννα από την έκταση και την ένταση των εγκαυμάτων;
Μάρτυρας: Από τις επιπλοκές τους.
Εισαγγελέας: Γιατί θα κατέληγε, αν δεν υπήρχε γειτνίαση του τόπου εγκλήματος με νοσοκομείο;
Μάρτυρας: Θα κατέληγε από επιπλοκές.
Εισαγγελέας: Γιατί της έσωσε τη ζωή η γειτνίαση;
Μάρτυρας: Έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.
Εισαγγελέας: Είχε ένταση εγκαυμάτων;
Μάρτυρας: Είχαμε έγκαυμα στο πρόσωπο, τη μύτη, το αυτί και τον τράχηλο. Σε ζωτικά σημεία.
Νωρίτερα κατέθεσε η γιατρός της Ιωάννας, Μαρία Καλοφώνου. Η γιατρός τόνισε πως η Ιωάννα μπορούσε να έχει χάσει τη ζωή της από την ποσότητα του καυστικού υγρού.
«Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου τη δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες».
Η ίδια είπε μεταξύ άλλων ότι «η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10 ml, δηλαδή μία κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει, αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».
Σε ερώτηση του εισαγγελέα της Έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε: «Ένα υγρό που φτάνει σε έναν άνθρωπο στο τριχωτό της κεφαλής και τον θώρακα, σε μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά, όπως μάθαμε, και στο πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειαζόταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».
Η μάρτυρας εκτίμησε ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν «σωτήρια». «Απορώ πώς βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από τον πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε», είπε. Και συμπλήρωσε: «Όταν το βιτριόλι πέφτει, εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί η μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης, εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί, θα είχε προχωρήσει στον τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία, αν διαβρωθούν, μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο».

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*