Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση στο Περδικάκι για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα όρη Βάλτου

Δημοσιεύτηκε

στις

370

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΔΙΚΑΚΙ  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΟΡΗ ΒΑΛΤΟΥ

Εντυπωσιακή ήταν η συγκέντρωση πολιτών στο Περδικάκι στις 10 Ιανουαρίου, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Πολιτών Ορεινού Βάλτου στη ενημέρωση – συζήτηση για τις επιπτώσεις από την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή.

Παραβρέθηκαν και μίλησαν: Ο κος Τάσος Κεφαλάς Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος κινήσεων πολιτών για ζητήματα ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων, η κα Μαργαρίτα Καρλάφτη οικονομολόγος εκπρόσωπος του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, η κα Ροδόπη Τραχανά από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Δήμου και Φορέων Σκύρου, η κα Λάππα Βασιλική από την Κίνηση Πολιτών Ευρυτανίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος, η πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Ραδοβυζίου κα Ρούσσα Ελένη καθώς και η νομική σύμβουλος που έχει αναλάβει την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη Μεγαλόχαρη του Δήμου Καραϊσκάκη Αρτας κα Θάνου Γεωργία, ο πρόεδρος της Ορνιθολογικής Εταιρείας κος Απόστολος Καλτσής, ο περιβαντολόγος κος Μίλτος Ζαμπάρας.

predikaki.jpg1Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο αντιδήμαρχος Δήμου Αγρινίου κος Ν. Καζαντζής και ο Περ. Σύμβουλος κος Κώστας Κούστας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Δημάρχου και εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αμφιλοχίας.

Παραβρέθηκαν επίσης: Ο δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου κος Δ.Σκορδόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δ. Αμφιλοχίας Τσούκας Βαγγέλης, Ζάγκας Χρήστος και Μάλλιου Αριστέα, οι Πρόεδροι των Τ.Κ. Περδικακίου και Βρουβιανών Καπούλας Παναγιώτης και Καρατζούνης Παύλος καθώς επίσης οι υποψήφιοι βουλευτές κες Ν. Φούντα και Γ. Μπόκα.

Advertisement

Όλοι οι ομιλητές ανέδειξαν τις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, που θα έχει για το περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη, την τοπική οικονομία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής η σχεδιαζόμενη κατασκευή θηριωδών αιολικών εγκαταστάσεων στα βουνά του Βάλτου.

Στη συγκέντρωση εκδόθηκε ψήφισμα, στο οποίο εκφράζεται η αντίθεση των κατοίκων στην κατασκευή πλήθους αιολικών εγκαταστάσεων, βιομηχανικού τύπου, στην περιοχή. Μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πλουσιότατη βιοποικιλότητα, που παρέχει όλες τις προϋποθέσεις μιας άλλου τύπου ανάπτυξης. Μιας αειφόρου ανάπτυξης, που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα εναρμονίζεται με αυτό. Θα βασίζεται στην περαιτέρω ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της μελισσοκομίας και της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Θα αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους και τις ομορφιές του τόπου, για την ανάπτυξη ήπιου εναλλακτικού τουρισμού που θα ενισχύει την τοπική οικονομία. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα ζωντανέψουν τα χωριά και θα αρχίσει, κάπως, να αναπτύσσεται και ο τομέας των υπηρεσιών.

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση βιομηχανικού αιολικού πάρκου καταστρέφει το περιβάλλον και υποθηκεύει το μέλλον το τόπου μας. Δεν προσφέρει θέσεις εργασίας, δεν συμβάλλει ουδόλως στην τοπική οικονομία. Υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας.

Δεν μας είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβουμε ότι τα όσα γίνονται στον τόπο μας είναι τμήμα μιας συνολικής «επιχείρησης», που εξελίσσεται σε ολόκληρη τη χώρα (ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές) και αποσκοπεί, κυρίως, στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας και ελάχιστα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του αναπροσανατολισμού του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, που, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να στηρίζεται στις μονάδες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι αυτή η δραστηριότητα έχει προνομιακή διοικητική και οικονομική αντιμετώπιση από το κράτος (διάλυση της προστατευτικής για το περιβάλλον και τα δάση νομοθεσίας, υψηλή δωρεάν χρηματοδότηση των επενδύσεων), αποδεικνύεται εξαιρετικά ακριβή για την τσέπη του καταναλωτή, που καλείται να την «επιδοτήσει», από πάνω, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος (τέλος ΕΤΜΕΑΡ).

Advertisement

Για όλους αυτούς τους λόγους, ακούγεται πολύ υποκριτικός ο ισχυρισμός ότι όλα γίνονται για να προστατευτεί ο πλανήτης. Το ίδιο υποκριτικό και παραπλανητικό είναι και το επιχείρημα των λεγόμενων αντισταθμιστικών οφελών στις τοπικές κοινωνίες, αφού είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι αυτά δεν είναι παρά η επιστροφή ενός απειροελάχιστου μέρους του ειδικού τέλους, που όλοι πληρώνουμε στις εταιρείες «για το καλό μας».

Στο ψήφισμα, τέλος, επισημαίνεται η έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης από το Δήμο και τις άλλες εμπλεκόμενες αρχές. Όλα έγιναν ερήμην των πολιτών παρ’ όλο που οι σχετικοί – για τέτοιες εγκαταστάσεις – νόμοι προβλέπουν ως απαραίτητες προϋποθέσεις την προηγούμενη ενημέρωση και συμμετοχή των κατοίκων.

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την θέληση και την αποφασιστικότητα τους να πάρουν την υπόθεpredikaki.jpg2ση στα χέρια τους και να προστατέψουν με κάθε ενδεδειγμένο και νόμιμο τρόπο την περιοχή τους και την προοπτική του τόπου τους.
Περδικάκι Βάλτου, 10/1/2015 Η Σ.Ε. της Κίνησης Πολιτών Ορεινού Βάλτου Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *