Connect with us

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Στρατιωτικές παρελάσεις, μνημόνια, εθνικό φαντασιακό και καπιταλισμός.

Δημοσιεύτηκε

στις

75

Του Κωνσταντίνου Γιαννέλου

Η είδηση: Μαθητές στην παρέλαση στη Θεσσαλονίκη παρέλασαν φωνάζοντας συνθήματα που παρέπεμπαν σε “ειδικές δυνάμεις” και στρατιωτικοποίηση.

Η πραγματικότητα: οι παρελάσεις έχουν σκοπό την τόνωση του “εθνικού φρονήματος” και η συμμετοχή σε αυτές είναι μια στρατιωτική διαδικασία. (βλέπε σχετικό βίντεο:)

YouTube player

Εξάλλου, το εθνικό φαντασιακό απαιτεί εξιδανίκευση πολέμων ώστε να μπορεί το Κράτος να προσδίδει στους πολίτες την ιδιότητα του υπηκόου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές γίνονται εργαλεία αυτής της διαδικασίας, με τις πρόβες παρελάσεων, τους πανηγυρικούς λόγους στις εθνικές εορτές, την έπαρση/υποστολή σημαίας μέσα στα σχολεία.

Γίνονται μεν οι παρελάσεις μπροστά στους “επίσημους” αλλά η αλήθεια είναι ότι στριμώχνονται οι γονείς και οι λοιποί για να παρακολουθήσουν τα βλαστάρια τους. Αυτοί, δηλαδή, που είναι ήδη υπήκοοι του Κράτους παρακολουθούν τα παιδιά τους καθώς ακολουθούν την ίδια με αυτούς πορεία προς την ομογενοποίηση.

Ας μη μας ενοχλεί, λοιπόν, μόνο που φωνάζουν οι παρελαύνοντες ωσάν ΛΟΚατζήδες. Ας μας απασχολήσει και το ότι κόσμος πάει να τους παρακολουθήσει.

Advertisement

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι πολίτες-υπήκοοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το “αξιόμαχο των ένοπλων δυνάμεων” σε μια στρατιωτική φιέστα που κοστίζει σε χρήμα και ανθρωποώρες (έστω και των στρατιωτικών)+ και υπηρετεί μονάχα το σκοπό της επίδειξης ισχύος και της εθνικής πώρωσης συνειδήσεων.

Την ώρα που τα μνημόνια και η καπιταλιστική πολιτική εξαθλιώνει τους ανθρώπους, η συντεταγμένη πολιτεία συνεχίζει να προσφέρει μονάχα θέαμα. Δυστυχώς και οι ίδιοι οι πολίτες-υπήκοοι την επιβεβαιώνουν, καθώς δεν επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές φιέστες αλλά συνωστίζονται για να δουν από κοντά στρατιωτικές μηχανές θανάτου και εκστασιάζονται, πανηγυρίζουν, χειροκροτούν, γουστάρουν με αυτό που βλέπουν.

Νιώθοντας σεβασμό σε όσους σκοτώθηκαν για να αποκρούσουν τον όποιο κατακτητή, ώστε σήμερα να μπορώ να γράφω τις σκέψεις μου ελεύθερα, δεν μπορώ παρά να πω για μια ακόμη φορά ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να υπηρετεί το στόχο της ειρηνικής συμβίωσης των ανθρώπων και όχι τους σκοπούς της επεκτατικής μανίας του καπιταλισμού που τσακίζει ανθρώπινες ζωές για να συνεχίζουν να έχουν κέρδη οι πλούσιοι.

Όσο δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τόσο το Κράτος θα συνεχίζει να προσφέρει το μύθο “του έθνους, της θρησκείας και της φυλής”.

Οπότε ερχόμαστε και στη διαχρονική διαπίστωση: Όσο περισσότερο σου κλέβουν τη ζωή, τόσο σε ταΐζουν με έθνος, θρησκεία και φυλή.

Advertisement

Πόσο άγριο ζώο όμως ο άνθρωπος. Το να σκοτώνει ανθρώπους είναι κάτι φυσικό για αυτόν. Τη φρίκη του πολέμου δεν τη ζήσαμε, αλλά και μόνο η σκέψη με τσακίζει.

Και, αντί να προσπαθούμε για την ειρηνική συνύπαρξη, χειροκροτούμε τανκς, πυραύλους και πολεμικά αεροπλάνα. Όχι. Αυτό δεν είναι λογικό.

ΥΓ Δεν μπαίνω καν σε διαδικασία επιπλέον σχολιασμού για το αστυνομοκρατούμενο κέντρο της πόλης, την απομόνωση – προστασία των επισήμων από το απλό φιλοθεάμον κοινό, τους καγκελόφρακτους δρόμους από όπου θα περάσει η μαθητική και η στρατιωτική παρέλαση κλπ.

*Ο Κωνσταντίνος Γιαννέλος είναι άνεργος φυσικός, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Τούμπας

Πρώτη δημοσιευση – alterthess.gr

Advertisement
Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. GA

    28/10/2014 at 21:52

    Γιατί όποτε έχουμε εθνική επέτειο οι αριστεροί παθαίνουν παράκρουση ;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *