Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην αναζήτηση φθηνότερου ρεύματος πριν τον δύσκολο χειμώνα

Δημοσιεύτηκε

στις

1645

Διανύουμε μια δύσκολη εποχή, κατά την οποία, η ενεργειακή κρίση έχει οδυνηρό αντίκτυπο στο πορτοφόλι του καταναλωτή ενέργειας. Πλησιάζουμε ολοταχώς σε έναν χειμώνα που σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να είναι από τους πιο δύσκολους στην Ευρώπη, καθώς η εξάρτησή των Ευρωπαϊκών κρατών από τη Ρωσική αγορά ενέργειας θα οδηγήσει σε πιέσεις πρωτοφανείς όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τα ίδια τα κράτη.
Στην Ελλάδα έχει ήδη σημάνει συναγερμός σε ό,τι αφορά την προμήθεια ενέργειας. Οι εταιρείες ρεύματος δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας, τη μεταφορά της αλλά και τη διανομή και την πώλησή της στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Στις μέρες μας, το ζητούμενο για το καθένα από εμάς, είναι πλέον το φθηνό ρεύμα, ή με απλά λόγια, οι λιγότερο τσουχτεροί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που θα μπορούσαμε να λάβουμε αυτές τις μέρες κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Όσοι καταναλώνουν οικιακό ή επαγγελματικό ηλεκτρικό ρεύμα, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν μια προσφορά φθηνότερου ρεύματος, σπεύδουν να συγκρίνουν τις εταιρίες ρεύματος που ενεργοποιούνται σήμερα στη χώρα μας οι οποίες, με τη σειρά τους, υπόσχονται τις πιο ανταγωνιστικές τιμές στους δύσκολους καιρούς.
Τιμή Κιλοβατώρας και οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Οι εταιρείες ρεύματος διατείνονται ότι έχουν χαμηλές χρεώσεις ανά κιλοβατώρα, προκειμένου να πείσουν τον καταναλωτή να τις επιλέξει καθώς η τιμή της κιλοβατώρας είναι το βασικό σημείο ανταγωνισμού ανάμεσα στις εταιρείες αυτές.
Ως κιλοβατώρα νοείται η ενέργεια που παράγεται και που καταναλώνεται, κατά τη διάρκεια μίας ώρας με σταθερή ισχύ ενός κιλοβάτ και αποτελεί τη διεθνή μονάδα μέτρησης ενέργειας.

Συχνά, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει χαμηλότερη χρέωση σε σχέση με αυτή της ημέρας. Οι εταιρίες ρεύματος αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα πακέτα προσφορών τους σε σχέση με την τιμή της κιλοβατώρας που προσφέρουν.
Προκειμένου να αποφευχθούν οι υπερχρεώσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, με συνέπεια την αδυναμία πληρωμών και την περεταίρω οικονομική στενότητα, σε κρατικό επίπεδο, θα γίνουν επιδοτήσεις οι οποίες θα είναι σε θέση να απορροφήσουν 70%-90% των αυξήσεων, ανάλογα με την ενεργειακή κλίμακα στην οποία βρίσκεται ο καταναλωτής. Επιπλέον, αν η μέση μηνιαία κατανάλωση σε ένα νοικοκυριό μειωθεί, χάριν εξοικονόμησης, τότε ο λογαριασμός του θα είναι ακόμη περισσότερο μειωμένος ως αναγνώριση της προσπάθειας περιορισμού της χρήσης ενέργειας.
Άρα με τα νέα δεδομένα, δεν είναι από μόνη της η τιμή της κιλοβατώρας που προτείνεται από μια εταιρία ρεύματος αρκετή για να σιγουρέψουμε το ότι δεν θα λάβουμε φουσκωμένο λογαριασμό. Είναι και η λελογισμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που θα κάνουμε η οποία θα έχει, σαφέστατα, αντίκρισμα στις χρεώσεις μας.

Εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος περιορίζοντας τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών
Σαν πρώτο μέτρο λοιπόν, στα νοικοκυριά, θα ήταν καλό να κοιτάξουμε ποιες είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούμε συχνά και καταναλώνουν πολλή ενέργεια των οποίων τη χρήση θα μπορούσαμε να περιορίσουμε. Την πρωτοκαθεδρία στην ηλεκτρική κατανάλωση έχει ο θερμοσίφωνας, ο οποίος, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου ηλιοφάνεια επικρατεί τις περισσότερες μέρες του χρόνου, θα ήταν καλό να αντικατασταθεί από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Έπειτα, ο φούρνος και το αερόθερμο, είναι από τις οικιακές συσκευές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια και όπως είναι κατανοητό, τίθενται σε λειτουργία για αρκετή ώρα. Τα μάτια μιας συμβατικής κουζίνας ο στεγνωτήρας, το πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων, είναι επίσης συσκευές ενεργοβόρες. Πέρα από τη χρήση της κουζίνας, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί με κουζίνα που λειτουργεί με φιάλη υγραερίου, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τη χρήση τους ή να καταφύγουμε σε συσκευές ενεργειακής κλάσης Α για μεγαλύτερη οικονομία.
Μεγάλη κατανάλωση ρεύματος κάνουν και μικρές συσκευές όπως το πιστολάκι μαλλιών, ο βραστήρας και το σίδερο, των οποίων τη χρήση μπορούμε πιο εύκολα να περιορίσουμε.

Σύγκριση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά από εξειδικευμένο προσωπικό.
Ο καταναλωτής έχει πάντα περιθώριο να πετύχει μια πιο συμφέρουσα για εκείνον προσφορά παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρίες ρεύματος που, προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές, κάνουν στοχοποιημένες προσφορές και εκπτώσεις. Προσφέρουν, επί παραδείγματι, συγκεκριμένους όρους για φοιτητές και κάνουν ενδιαφέρουσες οικονομικά εκπτώσεις συνέπειας. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει ένα συμβόλαιο ενεργειακής παροχής που να ανταποκρίνεται στο ενεργειακό του προφίλ και τις ανάγκες του απευθυνόμενος σε ενεργειακούς συμβούλους οι οποίοι μέσω της σύγκρισης των πακέτων προσφοράς θα το καθοδηγήσουν ώστε να καταλήξει στην πιο συμφέρουσα γι’ αυτόν λύση.
Ξεκινώντας από τη σύγκριση τιμών ανά εταιρία ρεύματος, προ και μετά ενεργειακής επιδότησης, ελέγχοντας τις προσφορές οι οποίες τον αφορούν αλλά και αξιολογώντας τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου για παροχή ρεύματος, το εξειδικευμένο προσωπικό που αναλαμβάνει τη μελέτη σύγκρισης παρόχων ρεύματος, θα είναι σε θέση να προτείνει με ασφάλεια, το καλύτερο δυνατό πακέτο για τον πελάτη του. Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *