Σε μία δόση ο φόρος πολυτελείας για τα Ι.Χ

Σε μία δόση ο φόρος πολυτελείας για τα Ι.Χ

Σε μία δόση ο φόρος πολυτελείας για τα Ι.Χ.
Θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ έως τα τέλη Δεκεμβρίου
Περισσότεροι από 300.000 φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2013 το σύνολο του φόρου πολυτελείας εφόσον διαθέτουν αυτοκίνητο άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών και δεν ξεπερνά σε ηλικία τα 10 έτη.
Σύμφωνα με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, για εφέτος ο φόρος πολυτελείας δεν θα πληρωθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός αλλά σε μία. Αυτό διότι για να προκύψουν οι τρεις δόσεις θα πρέπει όπως προβλέπει ο νόμος να περιληφθεί ο φόρος πολυτελείας στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης. Μάλιστα ακόμη και αν περιληφθεί στο εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δεν είναι βέβαιο οτι θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις καθώς ενδέχεται να καθυστερήσει η εκκαθάριση και να πληρωθεί σε δύο ή και σε μία δόση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν οχήματα άνω των 1.929 κυβικών έως το τέλος του έτους θα επιβαρυνθούν με διπλό χαράτσι καθώς θα πρέπει να πληρωθούν τέλη κυκλοφορίας που ξεκινούν από 660 ευρώ και φθάνουν τα 1.320 ευρώ.
Ο φόρος πολυτελείας επιβάλλεται σε όλα τα ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κ.εκ., παλαιότητας μέχρι 10 ετών. Θα υπολογιστεί με συντελεστή 5% επί των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης, που ισχύουν φέτος για τα ΙΧ με κινητήρες μέχρι 2.500 κ.εκ. και με συντελεστή 10% επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης που ισχύουν για τα ΙΧ άνω των 2.500 κ.εκ ο οποίος ξεκινά από τα 287 ευρώ και φθάνει τα 3.820 ευρώ για Ι.Χ. 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι πέντε ετών.
Αξίζει να τονιστεί ότι ακόμη και αν κάποιος παραδώσει τις πινακίδες έως τα τέλη του έτους ή πωλήσει το αυτοκίνητό του δεν θα γλιτώσει από το φόρο πολυτελείας καθώς αυτός αφορά τη χρήση του 2012 (οικονομικό έτος 2013).
Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων που θα χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι για την πληρωμή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (1.928 κ.εκ. και άνω), τις πισίνες και τα αεροσκάφη αναμένεται να ανοίξει άμεσα.
Με το ειδοποιητήριο οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν το φόρο στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ ενώ σε περίπτωση που δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα τότε επιβάλλεται προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρηση.

πηγή:tovima.gr

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*