Ρίξτε στην οικονομία το πακέτο των 37 δις και αφήστε – στην άκρη το σχέδιο Ηρακλής – για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια .

Ρίξτε στην οικονομία το πακέτο των 37 δις και αφήστε – στην άκρη το σχέδιο Ηρακλής – για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια .

Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη Οικονομολόγου
Μέλους της ΚΔ του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος
Με το Ν. 4649/16/12/2019 Πρόγραμμαπαροχήςεγγύησης σε ταυτοποιήσειςιδρυμάτων, επιδιώκεται από την κυβέρνηση(άρθρο 2) ηχορήγησηεγγύησης από το ΕλληνικόΔημόσιούψους 12.000.000.000 δις ευρώή και όσοαπαιτηθείμετά την σύμφωνηγνώμη του ΥπουργούΟικονομικών και της σχετικήςαπόφασης της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής !!!!
Αυτά λέει ο παραπάνω νομός και είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης να δώσει 12.000.000.000 δις ευρώ ή και όσο απαιτηθεί με την πώληση 40 δις κόκκινων δανείων των τραπεζών σε εταιρείες διαχείρισης γνωστές και ως fanή εισπρακτικές εταιρείες.
Ενώ οι επιχειρήσειςκαταρρέουν, οι εργαζόμενοιχάνουν την εργασία τους, το σύστημαυγείας – ευτυχώς που έχουμε και αυτό – στενάζει από την παρατεταμένηλιτότητα που το έχουνκαθηλώσει οι μέχρι σήμερα πολιτικές, η κυβέρνηση δια νόμουετοιμάζει να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο του πακέτου του 4ουμνημονίου, το περιβόητο“μαξιλάρι” της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνησηπαίρνειμέτρα και βαφτίζει την μετάθεση του χρόνουπληρωμής σε ελάφρυνση.
Ελάφρυνση είναι η μείωση των φορολογικώνσυντελεστών,ηδιαγραφήαπαιτήσεων, η παροχήχρηματοδότησανχωρίςεπιστροφή – επιδότησηλειτουργείας, η μείωση των ασφαλιστικώνυποχρεώσεων; Η μετάθεση του χρόνουπληρωμής δεν αποτελείελάφρυνση είναι μια προσωρινήδιευκόλυνση και καλώςγίνεται, όμως δεν πρέπει να βαφτίζεται ωςελάφρυνση, γιατίαπλά δεν λέμε την αλήθεια.
Η κρίση που περνά η χώρα και ο κόσμοςγενικότεραλόγω τουιούαναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεγάληύφεση και το ζητούμενο είναι η κυβέρνηση και οι κυβερνήσειςανά το κόσμο, να πάρουνμέτρα ώστε να μην μετατραπεί αυτή η μεγάλη ύφεση σε βαθιά ύφεση όπου θα έχουμε πληθώρα πτωχεύσεων όπως επισήμανε πρόσφατα ο κ. Μάριο Ντράγκι.
Δεν αρκεί λοιπόν να παίρνουμε μέτρα που μεταθέτουν την πληρωμή των υποχρεώσεων. Οφείλει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και θα δημιουργήσουν ελλείμματα. Δεν θα εισπράξει το κράτος ασφαλιστικές εισφορές και φόρους ή θα τα εισπράξει κατά πολύ μειωμέναπροκειμένου να κρατηθούνζωντανές οι επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να ζητάς από ένα άνθρωπο η μια επιχείρηση να πληρώσει από την στιγμή που όχι μόνο δεν εισπράττει αλλά τον καλούμε να δαπανά προκειμένου να μην δημιουργήσουμε ανεργία. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου και πρέπει να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις ώστε να συνεχίσουν να είναι ζωντανές να παράγουν , να πληρώνουν μισθούς οι μισθοί να γίνονται κατανάλωση και να συνεχίσει όσο γίνετε απρόσκοπτα η λειτουργία της οικονομίας.
Οφείλει η κυβέρνηση αντί για μετάθεση του χρόνου πληρωμής των επιχειρήσεων να στηρίξει τον επιχειρηματικό κόσμο κάνοντας χρήση των χρημάτων από το “μαξιλάρι”ασφαλείας των 37 δις με χρηματοδοτήσειςμηδενικήςαπόδοσηςπροκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις και να μην χαθούνθέσειςεργασίας. Να αναστείλει την είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και να κάνει ότι είναι αναγκαίο να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις.
Το Ελληνικό Κράτος πρέπει να δημιουργεί ελλείμματα και κατ’ επέκτασηόλες οι χώρες της ΕΕ.
Τα ελλείμματα τα δημιουργούνται για να κρατηθούνοι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι ενεργοί και ζωντανοί. Τώραπροέχουν οι άνθρωποι και να έχουμεζωντανό τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Έπεται το συμμάζεμα των ελλειμμάτων και η δημιουργίαπλεονασμάτων.
Τα ελλείμματα και τα πλεονάσματατα δημιουργούνοι αποφάσεις των κυβερνήσεων οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις. Για να μπορούμε να μιλάμε και στο μέλλον για την οικονομία είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να σταματήσει το σχέδιο Ηρακλής – με την παροχή εγγυήσεων των 12.000.000.000 δις ευρώ ή όσο απαιτηθεί – και το σύνολο του πόσου από το “μαξιλάρι” της οικονομίας να ριχτεί ώστε να προστατευτούν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις που δίνουν εργασία.
Θα έλθει και η εποχή όπου θα σχεδιάσουμε όλοι μαζί να καλυφτούν τα ελλείμματα και να συγκεντρώσουμε ξανά το “μαξιλάρι” της οικονομίας. Τώρα επιβάλλεται να εργαστούμε για τους πολλούς και είναι απαράδεκτο να σκεπτόμαστε να καλύψουμε τους λίγους, τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, δηλαδή τις εισπρακτικές εταιρίες.

Share

Ένα σχόλιο

 1. Δήμος Μητσοκάλης says:

  Ο σύντροφος προφανώς αγνοεί:
  1. ότι για να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό που αναφέρεται πρέπει να συμφωνεί η τρόικα
  2. το αποθεματικό αυτό συνδέεται με προσδοκία χαμηλών επιτοκίων μετά την κρίση του κορονοϊού

  3. αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει ούτε τη διάρκεια ούτε το βάθος αυτής της κρίσης και το να ξοδέψουμε το τελευταίο αποθεματικό ενώ μπορεί ξαφνικά να βρεθούμε σε απόλυτο κενό δεν είναι επιλογή

  Οι σύντροφοι πάντα είναι απλοχέρηδες με τα δανεικά λεφτά των άλλων

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*