Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς επιτυγχάνεται μία καλή μόνωση στην ταράτσα

Δημοσιεύτηκε

στις

892

Η μόνωση της ταράτσας είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της θερμότητας στο εσωτερικό του κτιρίου και την προστασία του εσωτερικού χώρου από την υγρασία. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη μόνωση και την θερμομόνωσηταράτσας, κάθε μία με τα δικά της πλεονεκτήματα. Με την σωστή μόνωση του σπιτιού,επιτυγχάνουμε χαμένη κατανάλωση σε ενέργεια είτε αυτή προέρχεται από ορυκτάκαύσιμα ή από ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε πρώτα είναι και η στεγανοποίηση του χώρου όπου θα εφαρμόσουμε τη μόνωση. Θα πρέπει πρώτα να κλείσουν όποιες ρωγμές υπάρχουν στην πλάκα στους τοίχους ή στα παράθυρα που επιτρέπουν τη διέλευση του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού και δημιουργούν εσωτερικά ρεύματα που αλλάζουν τη θερμοκρασία του δωματίου.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να θερμάνουμε το σπίτι και τα παντζούρια του σπιτιού έχουν προβλήματα τότε η θερμοκρασία φεύγει προς τα έξω όσο καλή μόνωση και αν έχουμε. Αντίστροφα το καλοκαίρι, η ψύξη δεν είναι αποδοτική, χαλάμε αρκετό ρεύμα για να κρυώσουμε το χώρο μας ενώ η αιτία είναι τα πορτοπαράθυρα που δεν κλείνουν σωστά και επιτρέπουν τον κρύο αέρα να φεύγει προς τα έξω ή τον ζεστό αέρα να εισέρχεται προς τα μέσα.

Αν θέλουμε μία ολική ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας θα πρέπει να αναλογιστούμε τις ανάγκες του χώρου μας και με την βοήθεια ενός μηχανικού που ασχολείται με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων να μας προτείνει τι πρέπει να μονώσουμε και να στεγανοποιήσουμε, προκειμένου να έχουμε το καλύτεροα ποτέλεσμα.

Ας εξετάσουμε μερικές μεθόδους μόνωσης:

Advertisement

Μόνωση ταράτσας με μονωτικά υλικά όπως πολυστερίνες πλάκες. Αυτή η μόνωση προτιμάτε από πολλούς κατασκευαστές και μονωτές κτιρίων λόγω της χαμηλής τιμής και της εύκολης εγκατάστασης. Επίσης, οι μονώσεις που έχουν βάση τις πολυουρεθάνες προσφέρουν καλή θερμομόνωση και μικρότερο πάχος σε σύγκριση με άλλα υλικά.

Οικολογική μόνωση ταράτσας
Εδώ αναφερόμαστε σε υλικά και τεχνικές μόνωσης που έχουν σχεδιαστεί για να είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή μόνωση, η οποία μπορεί να περιέχει επιβλαβή χημικά ή να παράγεται με μη βιώσιμες μεθόδους, η οικολογική μόνωση εστιάζει στη χρήση:
Φυσικών υλικών:
Φυτικές ίνες: Κάνναβη, βαμβάκι, ξύλο, φελλούς, λινάρι
Ορυκτά: Πηλός, περλίτης, γυψοσανίδα
Ανακυκλωμένα υλικά: Χαρτί, ύφασμα, πλαστικό

Στεγανοποίηση

Η ασφάλεια από την υγρασία διασφαλίζεται με την χρήση ειδικών μονωτικών υλικών σε υγρή μορφή, που εφαρμόζονται απευθείας πάνω στην ταράτσα. Αυτά τα υγρά υλικά δημιουργούν μια ελαστική μεμβράνη που αποτρέπει την είσοδο νερού και παράλληλα προσφέρει καλή θερμομόνωση στην ταράτσα.

Μονωτικά υποστρώματα για την υγρασία

Advertisement

Η τοποθέτηση μονωτικών υποστρωμάτων κάτω από την επιφάνεια της ταράτσας και πριν την μόνωση, είναι πολύ σημαντική ή για την προστασία του σπιτιού από την υγρασία και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της στεγανότητας.

Επικάλυψη με αδιάβροχα υλικά:

Εφαρμογή υλικών όπως τσιμεντοκονία ή ειδικές μεμβράνες αποτρέπουν την είσοδο νερού στην ταράτσα. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για περιοχές με έντονες βροχοπτώσεις ή υψηλά επίπεδα υγρασίας. Πέραν της μόνωσης της ταράτσας, η αντιμετώπιση της υγρασίας εντός του δωματίου απαιτεί επίσης συγκεκριμένες επεμβάσεις. Για την αντιμετώπιση της υγρασίας στο εσωτερικό του δωματίου, πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα που περιλαμβάνουν:

Καλός αερισμός και εξαερισμός του χώρου για την απομάκρυνση της υγρασίας.
Χρήση αφυγραντήρων για την απορρόφηση της υγρασίας από τον αέρα.

Επισκευή τυχόν βλαβών στην οροφή ή τους τοίχους που μπορούν να προκαλέσουν διαρροές.

Advertisement

Χρήση υλικών αναπνέοντας για την αποφυγή της συσσώρευσης υγρασίας στους τοίχους.

Συνοψίζοντας, η καλή μόνωση της ταράτσας σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της εσωτερικής υγρασίας μπορεί να διατηρήσει τον χώρο σας ζεστό, ξηρό και υγιές. Επιλέγοντας τις κατάλληλες μεθόδους και υλικά για κάθε περίπτωση, μπορείτε να εξασφαλίσετε τη μέγιστη απόδοση και προστασία για τον χώρο σας. Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *