Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πως θα ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές, Δημοτικές και περιφερειακές Β’ Γύρου

Δημοσιεύτηκε

στις

28

Για πρώτη φορά οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται την Κυριακή να δηλώσουν με σταυρό προτίμησης τους υποψηφίους ευρωβουλευτές που προτιμούν να στείλουν στις Βρυξέλλες.

Έως τέσσερις σταυρούς μπορεί ο καθένας να βάλλει στο ψηφοδέλτιο που προτιμά, το οποίο και θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των 42 συνδυασμών που κατεβαίνουν σ” αυτές τις εκλογές.
Συνολικά κάθε συνδυασμός, που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές έχει δικαίωμα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο μέχρι και 42 υποψηφίους, αριθμό δηλαδή διπλάσιο από εκείνο των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα. Παράλληλα, καθιερώθηκε πως στα ψηφοδέλτια θα εφαρμοστεί η ποσόστωση υπέρ των γυναικών, όπου το ένα τρίτο των υποψηφίων πρέπει να απαρτίζεται από το λεγόμενο «ασθενές φύλο».
Όπως πάντως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, ώστε κάποιος συνδυασμός να μπορέσει να εκπροσωπηθεί.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Γύρω στις 21.30 με 22.00 το βράδυ αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών.
Τα επίσημα αποτελέσματα πάντως αναμένεται να ξεκινήσουν να μεταδίδονται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία είναι να κλείσουν πρώτα οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα των χωρών της ΕΕ.

Που ψηφίζω
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναπτύξει μια ειδική εφαρμογή, όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν σε ποιο εκλογικό κέντρο πρέπει να προσέλθουν για τις Εκλογές του 2014.
Ο κάθε εκλογέας με το όνομα του, το επώνυμο, το όνομα πατρός και το έτος γέννησής του, μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει για τις ευρωεκλογές 2014 αλλά και για τον Β” γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
ΜΑΘΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο ώστε όσοι εκλογείς δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν. Το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο είναι το 2131361500.
Οι ενδιαφερόμενοπι μπορούν να καλούν έως αύριο, Σάββατο, από 09:00 έως και 19:00, ενώ την Κυριακή μπορούν να επικοινωνούν από τις 07:00 έως τις 19:00.
Σταυροί προτίμησης
Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης, βάζοντάς τον δίπλα στο όνομα του κάθε υποψηφίου.
Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Στην επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών, οι ψηφοφόροι δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, καθώς η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους ή περιφερειάρχες.

Τα 42 κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων είναι τα εξής:
Ένωση Κεντρώων
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
ΟΚΔΕ
Α.Σ.Κ.Ε.
Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας
Κοινωνία
ΚΕΑΝ
Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας
ΛΑΟΣ
Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών
ΚΚΕ
Το Ποτάμι
Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Σώζω τα Πλούτη των Ελλήνων, Πανεργατικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος
Λαϊκός Σύνδεσμός -Χρυσή Αυγή
Γέφυρες Δημιουργία Ξανά
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
Λευκό
Δημοσθένης Βεργής Έλληνες Οικολόγοι
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο
ΟΑΚΚΕ
Ελευθερία
Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία
Εθνικό Μέτωπο
Ελιά
Πράσινοι- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία
ΜΛ ΚΚΕ
Νέα Δημοκρατία
Κολλάτος – Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα – Οικολογικό Ελληνικό
Ελπίδα Πολιτείας
Παναθηναϊκό Κίνημα
Δραχμή
Οικολόγοι Πράσινοι και Κόμμα Πειρατών
Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο
Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό
Σχέδιο Β΄
Σοσιαλιστικό Κόμμα
Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες
ΣΥΡΙΖΑ
Κοινωνία Αξιών
Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας
Πατριωτική ΄Ενωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση
Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, Πανελλήνιο “Αρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Ελληνικό Κίνημα “Αμεσης Δημοκρατίας

 

Advertisement

 

  Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *