Connect with us

ΥΓΕΙΑ

«Πραγματική ελπίδα» για τη θεραπεία του καρκίνου: Ξεκίνησαν οι δοκιμές του νέου εμβολίου mRNA

Δημοσιεύτηκε

στις

74

Οι γιατροί άρχισαν να δοκιμάζουν σε εκατοντάδες ασθενείς το πρώτο παγκοσμίως εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου
Οι γιατροί άρχισαν να δοκιμάζουν σε εκατοντάδες ασθενείς το πρώτο παγκοσμίως εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου για το μελάνωμα, καθώς οι ειδικοί χαιρέτισαν τη δυνατότητα του να θεραπεύσει οριστικά τον καρκίνο.
Το μελάνωμα προσβάλλει περίπου 132.000 άτομα ετησίως παγκοσμίως και είναι ο πιο φονικός τύπος καρκίνου του δέρματος. Επί του παρόντος, η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία, αν και η ακτινοθεραπεία, τα φάρμακα και η χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται επίσης μερικές φορές.
Τώρα οι ειδικοί δοκιμάζουν νέα εμβόλια που είναι προσαρμοσμένα για κάθε ασθενή και λένε στον οργανισμό του να κυνηγήσει τα καρκινικά κύτταρα για να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου.
Μια δοκιμή φάσης 2 διαπίστωσε ότι τα εμβόλια μείωσαν δραματικά τον κίνδυνο επιστροφής του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα. Τώρα ξεκίνησε μια τελική δοκιμή, φάσης 3, υπό την καθοδήγηση του University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).
Η Dr Heather Shaw, η εθνική συντονίστρια της δοκιμής, δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν άτομα με μελάνωμα και δοκιμάζονται και σε άλλους καρκίνους, όπως του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
«Αυτό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Shaw. «Πρόκειται για ένα πολύ καλά επεξεργασμένο εργαλείο. Το να μπορείς να κάθεσαι εκεί και να λες στους ασθενείς σου ότι τους προσφέρεις κάτι που είναι ουσιαστικά σαν το Fat Duck στο Bray σε σχέση με τα McDonald’s – είναι αυτό το επίπεδο cordon bleu που τους έρχεται … Οι ασθενείς είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτά».
Το εμβόλιο είναι μια εξατομικευμένη νεοαντιγονική θεραπεία. Έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και όγκου του ασθενούς.

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία
Γνωστό ως mRNA-4157 (V940), το εμβόλιο στοχεύει στα νεοαντιγόνα του όγκου, τα οποία εκφράζονται από τους όγκους σε έναν συγκεκριμένο ασθενή. Πρόκειται για δείκτες στον όγκο που μπορούν δυνητικά να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το εμβόλιο φέρει κωδικοποίηση για έως και 34 νεοαντιγόνα και ενεργοποιεί μια ανοσολογική απάντηση κατά του όγκου με βάση τις μοναδικές μεταλλάξεις στον καρκίνο ενός ασθενούς.
Για την εξατομίκευση, αφαιρείται δείγμα όγκου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του ασθενούς, ακολουθεί αλληλουχία DNA και χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα προσαρμοσμένο αντικαρκινικό εμβόλιο που είναι ειδικό για τον όγκο του ασθενούς.
Τα δεδομένα της φάσης 2 έδειξαν ότι τα άτομα με σοβαρά μελανώματα υψηλού κινδύνου που έλαβαν το εμβόλιο μαζί με την ανοσοθεραπεία Keytruda είχαν σχεδόν τις μισές πιθανότητες (49%) να πεθάνουν ή να επανεμφανιστεί ο καρκίνος τους μετά από τρία χρόνια σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν μόνο Keytruda.
Οι ασθενείς έλαβαν 1mg του εμβολίου mRNA κάθε τρεις εβδομάδες για το πολύ εννέα δόσεις και 200mg Keytruda κάθε τρεις εβδομάδες (το πολύ 18 δόσεις) για περίπου ένα έτος.
Η παγκόσμια δοκιμή φάσης 3 θα περιλαμβάνει τώρα ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών και έχει ως στόχο να προσλάβει περίπου 1.100 άτομα. Ο βρετανικός βραχίονας στοχεύει στην πρόσληψη τουλάχιστον 60 έως 70 ασθενών σε οκτώ κέντρα, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο και το Λιντς.
Ένας από τους πρώτους ασθενείς της δοκιμής στο UCLH είναι ο Steve Young, 52 ετών, από το Stevenage στο Hertfordshire. “Είμαι πραγματικά, πραγματικά ενθουσιασμένος”, δήλωσε. “Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία μου να σταματήσω τον καρκίνο στην πορεία του”.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *