Πολιτισμός και Ποιότητα Ζωής – Άθληση και Νεολαία

Πολιτισμός και Ποιότητα Ζωής – Άθληση και Νεολαία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Διάσωση και αναβάθμιση των αρχαιολογικών μας θησαυρών. Άμεσος καθαρισμός τού χώρου τής αρχαίας ακρόπολης Λιμναίας, με παράλληλη σήμανσή του και φωτισμό των τειχών του. Ενώ, συγχρόνως, θα δημιουργηθεί δίκτυο πεζοδρομήσεων, που θα συνδέουν αρμονικά τον αρχαιολογικό χώρο με τα μοναδικά σε ομορφιά μονοπάτια τής πόλης. Ανάλογες παρεμβάσεις ανάδειξης θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή τού Αμφιλοχικού Άργους, στις Όλπεις (Αγριλοβούνι), Μπελιχρηνιάσσα (προς οικισμό Κάναλο), Κρήνες (Παλιαυλή). Στο Αμφιλοχικό Άργος, μάλιστα, θα γίνει προσπάθεια διάσωσης και ανακατασκευής του αρχαίου θεάτρου του, μέσω τής αναζήτησης χρηματοδοτήσεων και ένταξής του στους σχεδιασμούς τής Κίνησης «Διάζωμα».
Καλλιέργεια τής πολιτιστικής μας ταυτότητας. Κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των πολιτιστικών φορέων τού δήμου, στο πλαίσιο κοινών κατευθύνσεων και οραμάτων. Η Αμφιλοχία θα είναι ο πυρήνας τού σχεδιασμού αυτού, με τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών Λαογραφικού Μουσείου, Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αίθουσας Κινηματογράφου και Θεάτρου (διαμόρφωση του παλαιού Β΄ Δημοτικού – Νηπιαγωγείου σε πολυχώρο πολιτισμού), ώστε οι πολίτες τού δήμου να έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς και διεξόδου στις πολιτισμικές – πνευματικές τους αναζητήσεις. Τα «Πανακαρνάνεια» θα οργανωθούν με βάση τις αρχές και επιδιώξεις ενός αληθινά πλουραλιστικού φεστιβάλ, δηλαδή αναβαθμισμένα σε επίπεδο ποιότητας και ενταγμένα σε ειδικά επιλεγμένους τοπομορφολογικά χώρους.
Διοργάνωση πολυθεματικών εκδηλώσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Θέλησή μας κάθε μήνα τού χρόνου να «συμβαίνει κάτι» στον δήμο μας. Μετά το καλοκαίρι, δεν θα ακολουθεί πια μια ατέλειωτα «νεκρή» σεζόν, αλλά ο δήμος θα ανακτήσει τη θέση του στην περιοχή ως ανταγωνιστικός προορισμός. Από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, πάντα κάτι θα συμβαίνει! Η παρηκμασμένη Εμποροπανήγυρη θα δώσει τη θέση της στην Εμπορική Έκθεση Αμφιλοχίας, πλαισιωμένη από παράλληλα δρώμενα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Κι είναι στόχος μας ο δήμος να καταστεί καλλιτεχνικό κέντρο, μέσω τής διοργάνωσης ετήσιων διαγωνισμών λογοτεχνικής και εικαστικής δημιουργίας. Ενώ μελλοντικά, όταν αποπερατωθεί η θεατρική σκηνή, θα διεξάγονται και διαγωνισμοί από μουσικές και θεατρικές ομάδες μαθητών τής ευρύτερης περιοχής. Ο ρόλος τής Φιλαρμονικής θα ενισχυθεί, ώστε να αποτελέσει βαρόμετρο για τη μουσική παιδεία στον δήμο μας. Την περίοδο των εορτών, Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Αγίου Αθανασίου – Αποκριών – Πάσχα, η διοργάνωση εκδηλώσεων, με γνώμονα την εκ νέου γνωριμία μας με τα ήθη και έθιμά μας, θα αποτελέσει τη βασική μας στόχευση.
Ουσιαστική παρέμβαση στον οικιστικό ιστό τής πρωτεύουσας του δήμου. Τα τελευταία χρόνια η Αμφιλοχία τείνει να μεταβληθεί σε άχρωμη τσιμεντούπολη. Θα επιδιώξουμε την ανατροπή της κατάστασης αυτής, με τη δημιουργία ενός ενοποιημένου δικτύου πάρκων, πλατειών και αθλοπαιδιών.
Κάποιες από τις παρεμβάσεις:
1)    Μετατροπή τού χώρου της πρώην Ε.Α.Σ. Αγρινίου σε πάρκο και σύγχρονη παιδική χαρά.
2)    Αποκατάσταση του εγκαταλειμμένου γηπέδου μπάσκετ (ανατολική πλευρά της πόλης) και επιδίωξη σύνδεσή του με το θαλάσσιο μέτωπο και την πλαζ, μέσω τής αγοράς και διαμόρφωσης σε πλατεία του έμπροσθέν του οικοπέδου.
3)    Ο παράλιος άξονας, από την κεντρική πλατεία έως την ανατολική πλαζ, θα διαπλατυνθεί και θα αναμορφωθεί σε κατάλληλα δενδροφυτεμένο πεδίο πεζοπορίας και ποδηλασίας. Στόχος μας η ανάδειξη ολόκληρης της ζώνης από τον Άγ. Γεώργιο έως το Σαρδινιάνικο σε ευχάριστο χώρο αναψυχής.
4)    Διάσωση των εναπομεινάντων πέτρινων κτηρίων της πόλης, και ενίσχυση του παραδοσιακού προφίλ της με τη συντήρηση και επέκταση των υπαρχόντων μονοπατιών και πεζοδρόμων.
5)    Η πολύπαθη κεντρική πλατεία θα επεκταθεί και θα καλλωπιστεί, ώστε να λειτουργήσει ως πραγματικό διαδημοτικό κέντρο.
6)    Θα υπάρξει μέριμνα για την εξειδικευμένη οριοθέτηση χώρων στάθμευσης. Και, κυρίως, για την ευαισθητοποίηση του πολίτη, ώστε να απολαμβάνει τις όμορφες διαδρομές εντός τής πόλης χωρίς τη συνεχή χρήση αυτοκινήτου.
7)    Στην ουσιαστική αναζωογόνηση του κέντρου, θα συμβάλει ασφαλώς και η επέκταση του σχεδίου πόλεως. Η δρομολόγηση του οποίου έχει για δεκαετίες παραπεμφθεί στις καλένδες! Μόνο, όμως, έτσι και με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για όλους, θα μπορέσει να τεθεί φραγμός στην πολεοδομική αναρχία που κυριαρχεί στην Αμφιλοχία.

Πολιτισμός και τοπικά διαμερίσματα. Τα τοπικά διαμερίσματα θα λάβουν τώρα θέση και ρόλο στην πολιτισμική αναγέννηση του δήμου. Με αφετηρία μια καλά οργανωμένη κεντρική στρατηγική, οι κατά τόπους σύλλογοι θα αναπτυχθούν ως συστατικά στοιχεία στο συνολικό πολιτιστικό μωσαϊκό τού δήμου. Οι πολίτες και των πιο απομακρυσμένων κοινοτήτων δεν θα νιώθουν πια ξεκομμένοι από την κεντρική διοίκηση, αλλά οι εκδηλώσεις τους θα έχουν τη δέουσα υλικοτεχνική υποστήριξη.

ΑΘΛΗΣΗ
Ολοκλήρωση του Δημοτικού Σταδίου Αμφιλοχίας, με την κατασκευή ειδικού ταρτάν στίβου και σύγχρονων κερκίδων. Στήριξη των αθλητικών σωματείων. Ανάπτυξη του θαλάσσιου αθλητισμού σε ενδεδειγμένα σημεία των παραλιών τού δήμου. Επιδίωξη ήπιας ανάπτυξης κωπηλατικού κέντρου στη λίμνη Αμβρακία, σε συνέργεια με τους όμορους δήμους. Όραμά μας, επίσης, η ετήσια καθιέρωση αγώνων δρόμου μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων: διαδρομές 20km (πλατεία Σπάρτου – πεζόδρομος Χαβίνη – ανατολική πλαζ – κεντρική πλατεία Αμφιλοχίας),  10km (κεντρική πλατεία Αμφιλοχίας – Άγ. Γεώργιος – και επιστροφή στην πλατεία), και 4km (γύρος Αμφιλοχίας).
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οι νέοι αποτελούν το μέλλον, και μόνο μέσα από τη σφυρηλάτηση του τρίπτυχου «Παιδεία – Εργασία – Δημιουργικότητα» θα μπορέσουν να ξαναβρούν τον βηματισμό τους στις ταραγμένες μέρες μας. Σκοπός μας η υποβοήθηση των ταλέντων και δεξιοτήτων τους, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις τής εποχής.  Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με τη λειτουργία τοπικών κέντρων δημιουργικής απασχόλησης και κατάρτισής τους. Θα επιδιωχθεί, επιπλέον, ο περιορισμός τού ιδιαιτέρως οξυμμένου για την περιοχή προβλήματος της χρήσης ουσιών, μέσω τής στελέχωσης εθελοντικής μονάδας στήριξης νέων με προβλήματα εξαρτήσεων.

 

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*