Connect with us

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Περί Brexit….το ανάγνωσμα

Δημοσιεύτηκε

στις

91

Του Θωμά Τζουβάρα
Κάτι λιγότερο από δύο μήνες μένουν προκειμένου η Βρετανία να βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την ώρα η υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δεν ικανοποίει την Βρετανία με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να δοκιμάζει για δεύτερη φορά στις 13 Φεβρουαρίου, πιθανότατα. Η πρώτη ματαιώθηκε (ήταν να γίνει στις 10 Δεκέμβρη του 2018) καθώς πολλοί βουλευτές από το κόμμα της πρωθυπουργού (Συντηρητικοί) ήταν αρνητικοί καθώς έχουν επιφυλάξεις για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων. Τα σενάρια πληθαίνουν. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για επανάληψη του δημοψηφίσματος, ενώ η Τερέζα Μέι είναι αποφασισμένη να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία προκειμένου να περάσει από την Βουλή την ίδια στιγμή που η ΕΕ δεν συζητάει το ενδεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης. Υπάρχει όμως η διάθεση για παράταση παραμονής της Βρετανίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιο χρόνου. Το χειρότερο σενάριο είναι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, κάτι που ζημιώνει και την ίδια μας την χώρα. Πως όμως;
Το κυριότερο όλων είναι ότι θα πλήξει την οικονομία της χώρας μας. Οι Βρετανοί θα δυσκολεύονται να έρθουν στην χώρα μας για τις διακοπές τους. Αν μη τι άλλο χάνουμε έναν σημαντικό «πελάτη» και χρήματα από έναν σημαντικό τομέα της χώρας μας (ο τουρισμός αποτελεί το 1/6 του ΑΕΠ) . Μια άλλη επίπτωση αφορά τους Έλληνες που μένουν μόνιμα στην Βρετανία. Η Βρετανία μπορεί πλέον να ρυθμίζει μόνη της την μεταναστευτική πολιτική, ενώ οι μετανάστες θα χρειαστούν βίζα για την παραμονή τους ενώ η Βρετανία ως «Τρίτη χώρα» δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει πρόσβαση στους μετανάστες της ΕΕ στο κράτος πρόνοιας. Τέλος οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν μια και θα αυξηθούν οι δασμοί εκατέρωθεν. Ενώ ανάλογοι περιορισμοί θα υπάρχουν και για τις επιχειρήσεις με την χώρα μας να ενδιαφέρεται κυρίως για τα ναυτιλιακά, αφού είναι και αυτό ένας από τους (λίγους) κινητήριους μοχλούς της ελληνικής οικονομίας. Τέλος υπάρχουν κάποια σενάρια σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας μας ότι θα επηρεαστεί αρνητικά κάτι που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Για την υπόλοιπη Ευρώπη το κυριότερο κακό είναι η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού μια και η Ευρωζώνη έχει προετοιμαστεί για το Brexit σε σχέση με τις οικονομικές συνέπειες. Πολλές ακραίες παρατάξεις θα ανθίσουν και θα επιζητούν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ. Μια ένωση που δεν συμμερίζεται την ισότητα των λαών, αλλά ουσιαστικά την κυριαρχία των «βόρειων» επί των «νότιων». Την ίδια στιγμή κάθε 5 χρόνια εκλέγουμε αντιπροσώπους σε ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το οποίο δεν παίρνει αποφάσεις και περιορίζεται στον ρόλο της… μαριονέτας. Αν κάνουμε την σούμα προσθέτοντας και την άποψη ότι ‘Η ΕΕ είναι ένωση χρημάτων και όχι του πολιτισμού της παιδείας, της υγείας κλπ’ μαζεύονται αρκετά επιχειρήματα για την ευρωσκεπτικιστική λογική. Λύσεις υπάρχουν, διάθεση για αυτές δεν υπάρχει από τις κυβερνήσεις.
ΥΓ. Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου. Εύχομαι καλή επιτυχία στην μάχη που δίνουν οι παθόντες και καλή δύναμη στους οικείους τους.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one + eighteen =