Πειραιάς: Οι πρώτες εικόνες από τη σύγκρουση του Καλλιστώ του Πολεμικού Ναυτικού – Δύο άτομα στο νοσοκομείο, περισυνελέγη όλο το πλήρωμα

Πειραιάς: Οι πρώτες εικόνες από τη σύγκρουση του Καλλιστώ του Πολεμικού Ναυτικού – Δύο άτομα στο νοσοκομείο, περισυνελέγη όλο το πλήρωμα

Ατύχημα στο λιμάνι του Πειραιά με σύγκρουση πλοίου του πολεμικού ναυτικού με εμπορικό πλοίο. Στο σημείο έσπευσαν ρυμουλκά. Δύο ελαφρά τραυματίες.
Ειδικότερα, το φορτηγό πλοίο “Maersk Launceston” με σημαία Πορτογαλίας, το οποίο μεταφέρει κοντέινερ, συγκρούστηκε με το ναρκοθηρευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ».
Άμεσα ενημερώθηκε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο σημείο έσπευσαν ενισχύσεις με ρυμουλκά από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό στο σημείο.
Το «Καλλιστώ» έχει πάρει κλίση και βυθίζεται. Φέρει σοβαρές καταστροφές στην πρύμνη, η οποία φαίνεται να “κόπηκε” κατά τη σφοδρή σύγκρουση.

Στο πολεμικό σκάφος επέβαιναν 27 άτομα. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά τουλάχιστον δύο άτομα. Η επιχείρηση περισυλλογής τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί, με όλα τα μέλη του πληρώματος του πολεμικού πλοίου να μεταφέρονται στη στεριά με δύο σκάφη του Λιμενικού. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η επιχείρηση ρυμούλκησης του πολεμικού πλοίου.
Πειραιάς: Εμπορικό πλοίο συγκρούστηκε με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού – Το πολεμικό έχει πάρει κλίση
Μέχρι στιγμής, άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκρούστηκαν τα δύο πλοία. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι το εμπορικό ενώ έβγαινε από εγκαταστάσεις της Cosco με ταχύτητα 6,6 ναυτικών κόμβων “χτύπησε” στην πρύμνη το πλοίο του Πολεμικού, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.
Το “Καλλιστώ” αποτελεί το ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τ. HUNT τα οποία κατασκευάστηκαν απο τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας. Eίναι κατασκευασμένo από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή.

To ναρκοθηρευτικό
Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και αποδόθηκε στην ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1989. Παρελήφθη απο το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMSBERKELEYκαι χαρακτηριστικά Μ – 40. Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου απο το Ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας. Την 28 Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον ΠΛΩΤΑΡΧΗ Ρ. Σ. ΣΑΛΒΕΤΑ ΠΝ και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ – 63).
Μετά την παραλαβή το πλοίο παρέμεινε στον Ναύσταθμο του Πόρτσμουθ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2001 οπότε και απέπλευσε και κινήθηκε προς Ν.Σ.Την 11 Απριλίου 2001 το πλοίο κατέπλευσε στο ΝΣ αφού διήλθε από τους λιμένες Μάλαγα και Μεσσήνη. Από τότε υπάγεται στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αναφέρει:

«Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιστατικού της πρόσκρουσης εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό “Καλλιστώ” του Πολεμικού Ναυτικού που σημειώθηκε περί τις 07:30 σήμερα το πρωί στον Σαρωνικό κόλπο».
Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο έκοψε στα δύο την «Καλλιστώ».
Δύο άτομα περισυνελέγησαν από τη θάλασσα, τραυματισμένα ελαφρά.
Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν σπεύσει ήδη ενισχύσεις με ρυμουλκά από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας και βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Καλλιστώ» με 27 άτομα πλήρωμα έβγαινε από το ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του πολεμικού με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.
Μέχρι στιγμής, άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκρούστηκαν τα δύο πλοία.

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*