Παρουσίαση βιβλίου στην Αμφιλοχία

Παρουσίαση βιβλίου στην Αμφιλοχία

Παρουσίαση βιβλίου στην Αμφιλοχία
Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 18.00 μ.μ. η Δημοτική Βιβλιοθήκη και η εφημερίδα Μαΐστρος πραγματοποίησαν με επιτυχία την παρουσίαση του μυθιστορήματος, του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», εκδόσεις Στοχαστής. Η amfiloxia4- amfiloxia-30 amfiloxiaεκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου Αμφιλοχίας. Στην ζεστή και φιλόξενη αίθουσα οι αναγνώστες απόλαυσαν και ταξίδεψαν στον κόσμο της μυθοπλασίας. Ο εκδότης της εφημερίδας Μαΐστρος καλωσόρισε τον συγγραφέα και είπε πως η παρουσίαση γίνεται στο πλαίσιο της γνωριμίας με τους συγγραφείς της ευρύτερης περιοχής της Αμφιλοχίας. Η Μαρία Μπακέλα , συντόνισε την εκδήλωση και προλόγισε τον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη. Ακολούθησε η Μαρία Σιώζου , φιλόλογος η οποία τόνισε ότι « Στο μυθιστόρημα μοιάζει σαν να ζούμε μαζί με τους ήρωες και να βιώνουμε τις αγωνίες του Καραθεοδωρή αλλά και τις ανησυχίες του για την τότε πολιτική κατάσταση . Ακόμη απολαμβάνουμε στιγμές από την ζωή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή , με την οικογένειά του , στα ταξίδια του στον κόσμο , δίπλα στον Αϊνστάιν, και στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Λέγεται πως ο Καραθεοδωρή ήταν τόσο εργατικός ώστε έγραφε σημαντικές εργασίες ελάχιστες μέρες πριν από το θάνατό του. Ο Κ. Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 13-9-1873 πέθανε στο Μόναχο στις 2-2-1950.
Δεν ξέρω αν ο Ελπιδοφόρος ανέδειξε μόνο τη θετική πλευρά του Καραθεοδωρή ( προσωπικά του αναγνωρίζω κάθε δικαίωμα να το κάνει γιατί γράφει μυθιστορία και όχι ιστορία ) αλλά μ΄ αρέσει αυτή η αισιόδοξη πλευρά της ζωής που περιέχει και σκληρές όψεις χωρίς όμως να την επικαλύπτουν.
Οι σύγχρονοι όπως τους ονομάζω ήρωες της ιστορίας είναι επίσης φορείς αισιοδοξίας και θετικά πρότυπα για τους νεαρούς αναγνώστες του βιβλίου. Αγαπούν την έρευνα , τη γνώση, κινούνται με σεμνότητα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον προκειμένου να κάνουν τις σπουδές τους , ερωτεύονται , ελπίζουν, εμπνέονται από προσωπικότητες όπως ο Καραθεοδωρή.

amfiloxia
Και ο αναγνώστης εμπνέεται από τον Έλληνα Καραθεοδωρή τον Έλληνα που βοηθούσε τον Αϊνστάιν με τις λύσεις του.
Είναι θλιβερό να μη μνημονεύουμε τον Καραθεοδωρή με την άνεση που μνημονεύουμε τον Αϊνστάιν. Ο Ελπιδοφόρος με το βιβλίο αυτό μας ξυπνά, μας διδάσκει με λόγο άμεσο και απλό.
Βασισμένο σε πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό έντυπο και ηλεκτρονικό (που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου) η τελευταία εξίσωση συνιστά μια πραγματεία . Ευχάριστη και ωφέλιμη.
Επιπλέον επειδή έζησε και ο ίδιος ο συγγραφέας στο Μόναχο γνωρίζει καλά την πόλη.Γι αυτό και οι περιγραφές του Ελπιδοφόρου σε προκαλούν να αρχίσεις να ταξιδεύεις.
Καθαρές περιγραφές, ειλικρινείς , με μαθηματική , ίσως, ακρίβεια, αλλά και λεπτές ψυχογραφικές καταγραφές όπου χρειάζεται.
Αίσθηση του μέτρου, σωστές αναλογίες , καθαρές γεύσεις μυθιστορίας.
« Και όλα αυτά στη νότια Βαυαρία σε μια πόλη που έμοιαζε με τον ιταλικό Βορά και ονομαζόταν Μόναχο» .
Έπειτα προβλήθηκε ένα εικοσάλεπτο αφιέρωμα στην μνήμη του διάσημου μαθηματικού. Στο αφιέρωμα μιλούσε η αγαπημένη του κόρη, Δέσποινα, η οποία αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για την προσωπική ζωή του Καραθεοδωρή
Όταν ήρθε η σειρά του συγγραφέα ο Ελπιδοφόρος έμοιαζε σαν να έπαιζε στο δικό του γήπεδο. Μίλησε για το πώς έγραψε το βιβλίο και για το πόσο κόπο έκανε για να μαζέψει τις πηγές για να συγγράψει το βιβλίο. «Το σπουδαιότερο πράγμα για τον αναγνώστη είναι να γνωρίσει Έλληνες που διακρίθηκαν και διέπρεψαν στο εξωτερικό. Ο Καραθεοδωρή όχι μόνο έκανε μεγάλο όνομα αλλά όποτε κλήθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα δεν αρνήθηκε και έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να στηρίξει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας. Την πρώτη φορά συνείσφερε στην οργάνωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης το 1920 και την δεύτερη φορά το 1930 στην οργάνωση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Και τις δύο φορές οι προσπάθειές δεν ευοδώθηκαν. Την πρώτη τον πρόλαβε η Καταστροφή της Σμύρνης και την δεύτερη άλλαξε η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου και η επόμενη τον απέλυσε. Παρ’ όλη την πικρία του μέχρι το τέλος της ζωής του ήθελε να γυρίσει πάλι στην πατρίδα. Το 1946 έκανε αίτημα να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά οι δυνάμεις κατοχής της Γερμανίας του το αρνήθηκαν. Όταν πέθανε το 1950 σύσσωμη η Κοινότητα του αναγνώριζε την προσφορά του στην μαθηματική επιστήμη. Μια αίθουσα του Πανεπιστημίου ονομάστηκε αίθουσα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Σήμερα η προσωπικότητά του στην Ελλάδα είναι τόσο σεβαστή που θεωρείται μία από τις είκοσι σπουδαιότερες μορφές που πέρασαν στο διάβα της ιστορίας , μετά την δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους». Ακολούθησαν ερωτήσεις και το κοινό συνομίλησε με τον συγγραφέα. Η συζήτηση κράτησε γύρω στη μισή ώρα και οι παρευρίσκοντες φάνηκε ότι απολάμβαναν και ρωτούσαν με δίψα στοιχεία για την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

amfiloxia-30
Στο τέλος έφυγαν ευχαριστημένοι και όπως έλεγαν η παρουσίαση ήταν εξαιρετικά οργανωμένη και ιδιαίτερα ποιοτική, δίνοντας συγχαρητήρια στους οργανωτές Δημοτική Βιβλιοθήκη και τοπική εφημερίδα Μαΐστρος για αυτή την όμορφη βραδιά. Αξίζει να σας πούμε ότι για την παρουσίαση ήρθαν από την Άρτα αλλά και από την Φιλιππιάδα ενδιαφερόμενοι για να ακούσουν τον συγγραφέα. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι έχασαν αυτή την εξαιρετική βραδιά αφού προτίμησαν την καθημερινή ραστώνη του αναπαυτικού καναπέ.

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*