Connect with us

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Παρέμβαση του Μάρκου Ν. Ρεντζούλα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δημοσιεύτηκε

στις

1929

Παρακολουθώντας μακρόθεν, λόγω διαμονής μου στην Αθήνα, τα τεκταινόμενα και τις πολυπληθείς συζητήσεις που διεξάγονται στον Τόπο μας, στον Δήμο Αμφιλοχίας, αναφορικά με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή μου για την διευκρίνιση ορισμένων ζητημάτων. Και τούτο, διότι για μιαν ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ενόψει των εκλογών, της μοναδικής αυτής στιγμής άμεσης δημοκρατίας όπου καλούμαστε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, η πόλωση καλά κρατεί και οι παθογένειες, δυστυχώς, παραμένουν διαχρονικές.
Ειδικότερα, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), οι δήμοι και οι περιφέρειες σήμερα, είναι εκ του Συντάγματος επιφορτισμένοι με τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων (άρθρο 102 Συντ.). Οι τοπικές υποθέσεις προσδιορίζονται κατά περίπτωση με βάση το εδαφικό κριτήριο και το κριτήριο του τοπικού συμφέροντος. Ο καθορισμός αυτών των αρμοδιοτήτων επαφίεται στον κοινό νομοθέτη. Με βάση τη νομοθετική εξειδίκευση μετά τον Καλλικράτη, οι τομείς αρμοδιοτήτων του Δήμου είναι οι εξής: ανάπτυξη, περιβάλλον, ποιότητα ζωής των πολιτών και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, απασχόληση, κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, αγροτική ανάπτυξη, κτηνοτροφία και αλιεία, πολιτική προστασία, ενώ φέρουν αρμοδιότητα και για ορισμένες κρατικές υποθέσεις. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι οι Δήμοι ασκούν ένα τέτοιο εύρος αρμοδιοτήτων που επηρεάζει καθοριστικά την καθημερινότητα και τη διαβίωση των δημοτών.
Παρά ταύτα, οι δημοτικές μας διοικήσεις των τελευταίων ετών φαίνεται να αγνοούν επανειλημμένα τα μείζονα προβλήματα του δήμου μας και οι προεκλογικές δεσμεύσεις αποδεικνύονται κενές. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4804/2021, ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας. Η πρόβλεψη αυτή, παρά τα δημοκρατικά της ερείσματα, έχει επιφέρει έναν πρωτοφανή αριθμό υποψηφίων για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Στην ανάγκη εύρεσης υποψηφίων, οι δύο κύριες, αντίπαλες δημοτικές παρατάξεις έχουν στρατεύσει πρόσωπα αμφιβόλου ικανότητας. Ανεξαρτήτως αγάπης και θέλησης για προσφορά στον Τόπο μας, πράγμα αμφισβητήσιμο, οι επιλογές αυτές γεννούν περαιτέρω προβλήματα και η καιροσκοπική αυτή στάση έχει ως αποτέλεσμα η πολυφωνία να καθίστατο κακοφωνία.
Συμπερασματικώς – αλλά και εν κατακλείδι -η ψήφος μας στην κάλπη της Κυριακής είναι ανάγκη να αποτελεί προϊόν σταθμίσεων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Η επιλογή μας δεν πρέπει να βασιστεί σε οικογενειακές, φιλικές ή οποιουδήποτε άλλου είδους κοινωνικές σχέσεις, σε συμφέροντα, συμφωνίες ή να επέλθει αντιδραστικά. Οφείλουμε να επιλέξουμε εκείνα τα πρόσωπα που, κατά την κρίση μας, έχουν τα απαιτούμενα εχέγγυα και την αγνή θέληση για προσφορά. Μόνο με την υπευθυνότητα και την αίσθηση καθήκοντος από πλευρά όλων μας θα έχουμε την ευκαιρία για μια πιο αξιοπρεπή και ποιοτική διαβίωση στον Τόπο μας, στις ρίζες μας.

Μάρκος Ν. Ρεντζούλας
Απόφοιτος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *